Vil ta musikken tilbake

Britiske musikere samler seg til kamp mot plateselskapene for å vinne tilbake eierskapet til eget materiale.

Artister som Robbie Williams, Radiohead, Iron Maiden, Kaiser Chefs og The Verve samler seg i en ny pressgruppe ved navn «Featured Artists Coalition». De samarbeidende artistene skal stå sterkere mot plateselskapene og jobbe for artistenes felles interesser.

Kravene fra artistene dreier seg først og fremst om rettighetene rundt musikken. I praksis er det plateselskapene som nesten utelukkende har siste ord i hvordan musikken skal brukes, selges, og distribueres og artistene har lite eller ingen innflytelse lenger.


The Verve er blant bandene i Featured Artists’ Coalition (Foto: Dean Chalkley)

Ønsker større del av kaka

Artistene ønsker naturligvis større kontroll over sitt åndsverk, og også en større del av inntektene. For å sette konflikten litt i perspektiv, er det plateselskapene som eier og gjør musikken tilgjengelig for nedlastning, samtidig som de bestemmer priser og provisjoner, evt. samarbeidspartnere og plattform, eller DRM (Digital Rights Management, red. anm.). Mange artister går på standardkontrakter som dreier seg primært om CD-salg, mens «alt annet» er opp til plateselskapene.

Men nå har flere artister fått nok. Flere og flere hopper helt av tradisjonelt CD-salg og satser digitalt, gjerne uten et selskap i ryggen. Grunnen er nok at artister knyttet til plateselskapene mener de får alt for lite igjen av digital distribusjon, og det er mangelfulle eller dårlige avtaler på dette. Digitalt salg av musikk passerte CD-salget i England i fjor, men artistene tjener til gjengjeld mindre og mindre.

Suksess for Radiohead

Nå vil de ha tilbake opphavsretten til sin musikk, og heller se på andre løsninger. Utleie av rettighetene til plateselskaper er en løsning som foreslås. En artist som viser at det nytter er eksempelvis Radiohead, som lanserte og solgte albumet In Rainbows helt og holdent fra sine egne nettsider. For mange mindre kjente artister er også dette eneste måten å gjøre det på, der en faktisk kontrakt med et plateselskap gir langt mindre penger i kassa enn å gjøre tingene selv.

Av Frank Aune, ITpro.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *