Vil snu opphavsretten på hodet

Fotografer, skribenter og designere er blant de som kan bli sterkt rammet dersom den britiske regjeringen får støtte for et kontroversielt lovforslag.

De internasjonale reglene om opphavsrett, som den norske Åndverksloven bygger på, beskytter opphavsretten din i de fleste land i verden. Laster du opp et bilde på for eksempel Instagram eller Flickr, er det ingen som kan bruke verket ditt uten at du gir dem tillatelse. Hvis noen likevel gjør det, har du krav på kompensasjon, ifølge lovverket mange steder i verden.

Med støtte fra Google og andre store aktører i mediebransjen, har den britiske regjeringen nå lagt fram et forslag som vil snu opphavsretten på hodet i Storbritannia.

Ta først – betal etterpå

Om lovforslaget får flertall i parlamentet vil f.eks. bilde- og reklamebyråer kunne søke om muligheten til å få rettigheter til verk i en bestemt kategori, som for eksempel dikt eller tegneseriestriper. Disse selskapene kan fritt forsyne seg av materiell innenfor sin kategori uten å spørre om lov først.

Den som har laget verket vil kun få betalt det byrået mener er en passelig sum.

Det som ingen vet…

En annen kontroversiell reform som inngår i de potensielle endringene er såkalte foreldreløse verker, orphan works på engelsk. Enkelt forklart vil verk som har en ikke-identifiserbar eier kunne brukes fritt. I dag ligger det for eksempel mange bøker på biblioteker som ikke kan digitaliseres siden rettighetsinnehaveren er ukjent.

Det blir da opp til opphavspersonen å fjerne statusen «foreldreløst verk», slik at han eller hun kan få kompensasjon av byråene for arbeidet sitt.

Delte meninger

De som ikke vil at verkene sine skal brukes, må selv sørge for å melde seg ut av den foreslåtte nyordningen. Den kritiseres i harde ordlag, blant annet på nettstedet theregister.co.uk.

Det som først og fremst legger grunnlaget for motstanden er frykten for at store selskaper skal profittere på andres verk. I tillegg kan lavere priser på tusenvis av verk uten kjente eiere gjøre at prisene synker betraktelig. Livsgrunnlaget til kreative frilansere vil stå i fare for å svekkes kraftig, mener kritikerne.

Tilhengerne av lovforslaget mener på sin side at en regelendring vil føre til økonomisk vekst ved at et stort antall verk med ukjent eier bringes tilbake i sirkulasjon. Loven vil også gjøre det billigere for store institusjoner å digitalisere verk, noe som igjen vil resultere i mer spredning av verk som har «ligget brakk».

Den britiske regjeringen har lagt ut forslaget for høring fram til 2. oktober 2012.

2 kommentarer

  • Christine Mjanger sier:

    heei, er det greit at vi bruker bildet på denne siden til en skole oppgave? Det skal ikke brukes til noe annet enn og vise foran klassen og heller ikke legges ut offentlig på nett.

  • Hei Christine, fint at du spør. Vi har kjøpt lisensen til å bruke dette bildet, og har ikke lov til å dele det videre med andre siden lisensen bare gjelder ett nettsted om gangen. Men siden du ikke har tenkt å publisere det offentlig, og det i tillegg gjelder en skoleoppgave, synes jeg det er greit at dere bruker det.

1 Trackback

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *