Vil engasjere 30 000 for like rettigheter

Facebook-initiativet «Selvstendige arbeidere krever like rettigheter» er på kort tid blitt en stor og aktiv pressgruppe. Målet å engasjere 10 prosent av alle i Norge som driver for seg selv.

– Selvstendig næringsdrivende er et begrep mange forbinder med pengesterke kapitalister som driver større bedrifter. Dette er noe de færeste av oss identifiserer seg med. Vi er arbeidere, med forskjellig bakgrunn, både økonomisk og politisk, som har gitt oss selv oppgaver og gjør en jobb, sier Unni Nordbrenden.

Omtrent slik ble tankefrøet om å delta i 1. mai-tog for å kreve like rettigheter som lønnstakere sådd. En Facebook-gruppe ble opprettet, og 1. mai i år deltok for første gang i historien en engasjert gjeng selvstendige næringsdrivende i Oslo under egen parole.

Vi har tatt en e-post-prat med Unni Nordbrenden om Facebook-initiativet, som i skrivende stund har nær 4500 tilhengere.

Unni er en av initiativtakerne, sammen med Bertil Berg-Olsen og Inge Ås (bildet, f.h.). Alle tre har lang erfaring som selvstendige næringdsdrivende. Unni og Bertil driver nettstedet Alternativ.no, mens Inge driver Iliana Akademiet, som siden 1983 har tilbudt utdanning og kurs innen blant annet selvutvikling og healing.

Få overlever

– Selv om vi har lykkes med vårt arbeid, ser vi hvor vanskelig det er å bygge opp en bedrift her til lands med de politiske forutsetningene som gjelder for små virksomheter. Det er bare 25 prosent av enkeltpersonforetakene som overlever mer enn fem år. Det utgjør mer enn 20.000 arbeidsplasser som går tapt hvert år.

– Dette snakkes det lite om i politikernes festtaler. Det er på tide å snakke om vilkårene for å overleve, ikke bare om nyetableringer. Mange som har startet opp for seg selv får seg flere overraskelser når de oppdager hvor mange plikter og hvor få rettigheter de har som selvstendige. Mange har fått alvorlige økonomiske problemer. Etter å ha observert dette selv gjennom en årrekke og selv erfart hvor tungt det er å bygge opp en bedrift i Norge, var det umulig å ikke gjøre noe med saken, forteller Nordbrenden.

Lattermild LO

– Da jeg høsten 2009 ringte LO og fortalte at jeg ønsket å delta i 1.mai toget som selvstendig arbeider, ble jeg ble møtt vennlig, men med litt latter og skepsis. De trodde nok først at det var en tulle-telefon, men da jeg fikk forklart meg, forsto de mitt ærend og ga plass. Bertil og Inge ble med og vi begynte å legge en plan.

Fra Facebook-gruppen ble dannet i april 2010 tok det bare to uker før den hadde nær 5000 medlemmer. 1.mai-planene fikk omtale i Aftenposten 24.april 2010, og dette var god drahjelp. Senere viste det seg at Facebook setter grenser for hvor mange som kan motta e-post fra en gruppe, så da var det bare å begynne på nytt med en «side» i stedet.

For å engasjere deg går du til siden og trykker på «Liker»-knappen nede til venstre.

– 90 personer gikk under vår parole i 1. mai-toget. Politisk støtte fikk vi også. Venstres stortingsgruppe, som består av Trine Skei Grande og Borghild Tenden, gikk bak vår parole, forteller Unni Nordbrenden.

I etterkant er det blitt stilt spørsmål om gruppen kommer til å drive partipolitikk.

– Vi skal være partipolitisk nøytral og vi har ingen økonomiske interesser i initiativet. Vi tror dette er en av grunnene til at gruppen vokser raskt. Selvstendige arbeidere kommer fra alle forskjellige politiske ståsteder.

Etter saken i Aftenposten fikk initiativtagerne en rekke henvendelser fra personer som ga sin støtte, og det var mange som ringte for å fortelle om sine opplevelser.

– Både enkeltpersoner som fortalte sine historier om hvordan de satt ribbet tilbake etter å vært uheldige med sitt enkeltpersonsforetak, og mindre grupper av selvstendige, som f.eks. en gruppe gullsmeder, som ønsket initiativet velkommen.

Film- og tv-bransjen var blant de som kom på banen, med denne velskrevne artikkelen.

– Hvor går veien videre?

– Vi har tenkt mye på dette. Det har kommet inn forslag om å etablere en organisasjon, men vi tror ikke det er veien å gå. Det finnes allerede fagorganisasjoner og forbund for selvstendige, som vi er i ferd med å etablere kontakt og samarbeid med. Vi har også kontakt med enkeltpersoner, som ønsker å være ressurspersoner for initiativet.

Politisk påvirkning er en målsetting, og vi ser for oss flere ting vi vil gjøre. Vi henvender oss direkte til politikere, og hvis/når det er hensiktsmessig arrangerer vi punktdemonstrasjoner. Vi følger med i media og kommenterer saker, vi skriver debattinnlegg i aviser. Vi vil også lage en egen nettside, som støtteside for Facebook siden og for alle som ikke er på Facebook. Og selvfølgelig, neste år deltar vi igjen i 1.mai-tog. Vi håper initiativet sprer seg til andre byer!

– Hva kan vi som støtter denne saken bidra med?

– Vi oppfordrer alle til å engasjere seg aktivt ved f.eks. å skrive debattinnlegg i aviser. Det å kontakte politikere direkte og fortelle sin historie kan også være virksomt.

3 kommentarer

1 Trackback

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *