Vær tidlig ute med selvangivelsen

Selvangivelsen for inntektsåret 2011 er ute. Selv om du har nesten to måneder på deg til å levere næringsoppgaven, er det smart å være ute i god tid for å slippe unna mai-rushet.

Vi anbefaler å være tidlig ute med innlevering av næringsoppgaven for å være på den sikre siden. Skjermdump: Skatteetaten.no

Fristen for innlevering av selvangivelsen for lønnstakere og pensjonister er 30. april. Denne datoen gjelder også for næringsdrivende som velger å levere næringsoppgaven på papir. Dersom du ønsker å sende inn skjemaet elektronisk via Altinn, har du imidlertid helt fram til 31. mai på deg.

Hvis du er usikker på hvordan oppgaven fylles ut, bør du ta en titt på det aktuelle skjemaet nå, og vurdere om du trenger ekstern hjelp til å gjøre jobben.

Husk at du har muligheten til å jobbe litt etter litt hvis du har mange tall å plotte inn. Du kan nemlig lagre endringer i det nettbaserte skjemaet helt til fristen går ut.

Her kan du se, endre eller levere selvangivelsen elektronisk.

Forskjellige skjema

Dersom du har driftsinntekter på mindre enn 50 000 kroner slipper du å levere næringsoppgave, men du må fortsatt oppgi inntekter og utgifter fra næringen i den vanlige selvangivelsen.

For de med omsetning på opptil fem millioner kroner i året gjelder i de fleste tilfeller kun bokføringsplikten. Da er det Næringsoppgave 1 (RF-1175) som skal fylles ut og sendes inn.

Alle aksjeselskaper, allmennaksjeselskaper og andre bedriftsenheter med høyere omsetning regnes som både regnskapspliktige og bokføringspliktige, og må sørge for å levere Næringsoppgave 2 (RF-1167).

Når næringsoppgaven er fylt ut, overføres tallene til den vanlige selvangivelsen automatisk. Du må bekrefte tallene ved å levere selvangivelsen i Altinn. I denne PDF-brosjyren får du hjelp til å fylle ut og fullføre prosessen.

Problemer i Altinn

Altinn har et frynsete rykte på seg når det gjelder nedetid og sikkerhetsproblemer. Da selvangivelsene ble publisert 20. mars tok det ikke lang tid før siden ble tatt ned på grunn av store sikkerhetshull. Også i fjor og i 2010 var siden nede i lange perioder, først og fremst grunnet veldig stor pågang. Dette er en annen årsak til at det lønner seg å være ute i god tid, slik at du unngår trege eller midlertidig utilgjengelige nettsider når du trenger det som mest.

Dårlig tid? Få utsettelse!

Det er mulig å få en utsettelse på 15 dager dersom du av en eller annen grunn ikke greier å levere næringsoppgaven i tide. Det er imidlertid et krav at du må søke om dette før fristen går ut. Dette kan gjøres elektronisk ved å følge denne lenken.

1 Trackback

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *