Unødvendig å skrive av datamaskiner over flere år?

Fører du eget regnskap vet du sikkert at driftsmidler som er dyrere enn kr 15 000 skal bokføres over flere regnskapsår. Men noen ganger kan alt kostnadsføres direkte.

Direkte kostnadsføring samme år som du går til innkjøp av utstyret er lovlig hvis det har en forventet levetid på mindre enn tre år. Et driftsmiddel er verktøy eller andre investeringer firmaet ditt bruker til produksjon av varer/tjenester, eller til drift og administrasjon. Speilreflekskamera eller hydraulisk bukk er altså driftsmidler for henholdsvis frilansfotografen og bilmekanikeren.

Bokføres i porsjoner

De fleste driftsmidler holder stand i mer enn tre år, og hele utgiften kan derfor ikke kostnadsføres i regnskapet på én gang. I stedet må du føre en viss prosentsats hvert år. Macbook Air
En MacBook Air er billig nok til at du kan kostnadsføre hele kjøpssummen direkte. Dyrere utstyr må ofte skrives av over flere år i regnskapet. Foto: Apple.

For kontormaskiner som f.eks. PC-er sier regelverket at du skal føre 30 prosent av kjøpssummen i regnskapet første året. Året etter fører du like mange prosent av restsummen, som står igjen fra året før.

Slik holder man det gående til restsummen er kommet under 15 000 kroner. Det er dette regnskapsførerne kaller for saldoavskriving.

Grensa på 15 000 er uten MVA hvis firmaet er MVA-pliktig, og inkludert MVA hvis firmaet enda ikke er momsregistrert.

Bytter du utstyr ofte?

Mange bytter datautstyr oftere enn hvert tredje år, og hvis dette gjelder deg, har du mulighet til å kostnadsføre hele kjøpssummen på anskaffelsestidspunktet. Til tross for at investeringen sprengte 15000-kronersgrensa med god margin.

Husk at ved kjøp av flere komponenter som til sammen danner en helhet er det totalsummen som gjelder. Dette gjelder for eksempel en PC med skjerm, tastatur og ekstern harddisk, selv om kjøpene blir gjort separat.

Hvis Skatteetaten skulle bry seg med å sjekke, er det en fordel å kunne vise frem en kvittering på at du faktisk kjøper inn nytt utstyr innen utløpet av de tre årene.

Skatteetaten har laget ei liste over de ulike avskrivingssatsene for driftsmidler. Som du ser deles driftsmidlene opp i såkalte saldogrupper.

2 kommentarer

  • Marius sier:

    I hvilke tilfeller kan man kjøp av stasjonær PC (i deler) over 15k kostnadsføres direkte? Hvordan avgjøre(s) det?

  • Atle Hansson sier:

    Marius, det står i artikkelen. Hvis hele PC-en blir utdatert på mindre enn tre år, kan du kostnadsføre den direkte. Du avgjør, men må kunne forsvare det overfor Skatteetaten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *