Ukas frilanser: Webdesigner Magnus Jepson

Fra ukjent rogalending til WordPress-designer med internasjonal suksess og hele verden som arbeidsplass på bare noen få måneder. Det er status for Magnus Jepson, en av de tre frilanserne som står bak WooThemes.

Navn: Magnus Jepson

Bosted: Stavanger

Alder: 29

Driver med: WooThemes.com, webdesign

Utdanning: IT-kandidat på Den Polytekniske Høyskole (NITH) i Stavanger/Bergen.

Frilanser siden: 15.08.2008

Foretakstype: Enkeltpersonforetak

Nettsider: www.jepson.no, www.woothemes.com

Hva gjorde du før du ble frilanser?

Jeg jobbet syv år hos EM Software Partners AS som programmerer/konsulent. EMSP har utviklet butikksystemet ElGuide, som blir brukt i alle Elkjøp, Lefdal og Expert-butikker i Norden.

Hvordan hadde det seg at du begynte å tukle med WordPress?

Jeg hadde jobbet med webdesign på fritiden i flere år og trengte et alternativ til å vise nyheter på sidene jeg laget. Ble anbefalt WP av en kamerat, og brukte det på mitt neste prosjekt. Fant fort ut at dette med maler (themes) var en fin ting, og laget noen som jeg la ut gratis på nettet, hvor jeg fikk veldig bra respons.

Hvordan lærte du PHP og mulighetene som lå i WordPress-teknologien?

Jeg hadde vært borti litt PHP før jeg begynte med WordPress, og det er ikke så vanskelig å gjøre enkle ting, men det hjalp nok litt at jeg har programmererbakgrunn.

BusyBee er den nyeste WordPress-malen fra WooThemes, laget av en øldrikkende Magnus Jepson.

Lagde du nettsider på gamlemåten før dette? Hva var det første frittstående oppdraget ditt?

Mitt første kundeoppdrag var for Stavanger Golfklubb. Jeg spiller golf selv og syntes ikke de eksisterende sidene var pene å se på, så jeg fikk oppdraget om å redesigne. Sidene holder fremdeles mål idag, men planen er å oppdatere dem til å kjøre WordPress, samt gi dem en ansiktsløftning.

Mye skjedde for deg i 2008. Blant annet skrev du en e-post til Adrian Pienaar i Sør-Afrika, mest kjent som Adii, noe som fikk stor betydning for hvordan ting utviklet seg. Fortell!

Jeg hadde fulgt Adriaan Pienaars blogg jevnlig, og han var på den tiden en av de første som solgte WordPress «Premium»-maler (betalte WordPress-maler av høyere kvalitet enn gratismalene som var tilgjengelige i bøtter og spann, red. anm.). Jeg hadde også laget et par maler som jeg ville selge på nettet, så jeg spurte ham bare om hvordan markedet var og hvilke metoder som var best for å «set up shop». Det førte til at han gjerne ville lage en mal sammen med meg, hvor jeg designet og han brukte koden fra en av sine egne maler.

Dette ledet da til at vi startet WooThemes sammen med Mark Forrester i juli, da vi trengte å re-brande fra det gamle navnet «Premium News Theme». Vi innførte da også muligheten for å abonnere på produktene våre, slik de har gjort i Joomla-verdenen i lengre tid. Her kan du lese mer om vi som står bak WooThemes.

Hadde du tenkt på å bli frilanser før disse mulighetene dukket opp eller var du fornøyd med den tidligere jobben din?

Jeg var veldig fornøyd med jobben jeg hadde, men når jeg oppdaget at det var mulig å tjene penger på det jeg drev med på fritiden så tok det ikke lang tid før jeg ikke klarte å fokusere skikkelig på jobb. Tankene var andre plasser og da var valget ganske klart.

Unge lovende Jepson tar en pause fra jobben og reiser på fjordcruise.

Hva vurderte du før du tok skrittet og ble frilanser?

Jeg ville være sikker på at jeg hadde spart opp 3 måneders netto leveutgifter før jeg tok steget. Jeg ville ikke bruke noe av de eksisterende sparepengene, så jeg brukte flere måneder på dette. Jeg hadde også den gylne mulighet til å snakke med andre frilansere igjennom det jeg drev med, og hadde også lest mye på blogger som FreelanceSwitch for å forstå hva som trengs. Det vanskeligste steget var å faktisk levere oppsigelse. Litt som å slå opp med dama 😉

Du har en finslipt sans for farger og detaljer når du formgir nettsteder. Hvordan har du utviklet dette talentet?

Jeg ser daglig igjennom CSS-gallerier og følger designblogger på nettet, og legger merke til hva som får en webside til å fungere. Det krever mye tid i photoshop for å klare å emulere disse tingene, men også prøve å gjøre det til sitt eget. Det kan hende jeg har litt genetisk hjelp fra min mor også, da hun har jobbet med grafisk design (også frilans) og kan dette med å tegne.

WooThemes ble av Freelance Folder nylig omtalt som et av planetens mest vellykkede forretningsforetak startet av frilansere. Men de glemte å nevne deg. Hvor sur ble du?

Jeg ble ikke sur, da det ofte blir fremstilt som om det er Adii som kjører hele showet. Men det som er så fint med Internett er at man kan si fra på en høflig måte at det er feil og så blir det send personlig e-mail til meg hvor det bes om forlatelse 🙂

Jeg har forstått det slik at du snakker med Adii på Skype hver dag, hvor viktig for deg er det å ikke bare skrive e-post men faktisk snakke sammen?

Det komiske er at vi har aldri snakket sammen på Skype, kun chattet. Vi har egentlig aldri hatt behov for å prate muntlig sammen, og løser ting mye fortere ved å faktisk skrive. Litt komisk er det jo, men vi skal treffes personlig for første gang på FOWD i London, så det blir staselig å endelig få hilst skikkelig på hverandre. Tror ikke det er mange som er i den situasjon at de driver et firma sammen uten å ha snakket muntlig med hverandre. Men vi har nå fått det til 😉

En del andre betalingstema for WordPress ble før jul plutselig gratis. Hvordan ser du og WooThemes på dette utspillet?

Hvis du referer til Revolution theme som kjørte samme modell som oss før, men skiftet til å være GPL-lisens (General Public Licence, red. anm.), så hadde vi også tenkt på det samme etter at Matt Mullenweg (han som startet WP) hadde samtale med Adii under en WP-konferanse i Cape Town. Det er og har alltid vært en diskusjon om lisensiering av WP-maler, siden WordPress er GPL. Da bør alle malene også ha GPL-lisens. Det betyr ikke at vi ikke kan ta penger for dem, men vi har ikke lov å gi dem en annen lisens enn GPL.

RevoultionTwo har nå insett at det faktisk er lov å selge noe selv om det er GPL, og har derfor fjernet gratis nedlasting av malene sine igjen. De opprettholder derimot GPL-lisens på sine maler, som gjør et hvem som helst kan sette opp en nettside og la besøkende laste ned Revolution Two-malene helt gratis.

Det er en diskusjon som Matt har vært med på og hans syn er at det er veldig mange grå områder, som gjør at man kan sette den lisens man vil på sine egne maler, men WordPress vil ikke støtte oss offisielt, siden dette ikke er «in the spirit of GPL». Jeg skal ikke gå mer inn i detalj på dette her, men det er mye nyttig lesestoff på blogger rundt på nettet.

For å gi nordmenn som strever med å få 300 besøk daglig på bloggene sine en viss idé om omfanget av et verdensomspennende internettforetak som WooThemes, kan du si noe om besøkstall, nedlastninger osv. i en gjennomsnittsmåned?

WooThemes har vært en stor suksess for oss. Vi har brukt flere tusen dollar på reklame på andre blogger relatert til design/WordPress. Vi har nå ca 140.000 sidevisninger i måneden, hvor ca 40% er fra USA. Vi velger å ikke gå ut med andre data enn dette.

Hjemmekontor eller kontorfellesskap? Hvorfor?

Hjemmekontor foreløpig. Jeg har mulighet for å jobbe i kontorfelleskap på reklamebyrå, men venter på at en ekskollega skal bli frilanser nå i Februar før vi går videre med dette. Hjemmekontor er bare så fint etter syv år med kø hver morgen til jobb. Jeg har ingen problemer med å stå opp kl 7-8 og jobbe en full dag hjemme, og er ikke av den typen som må omgås så altfor mye sosialt.

Hva jobber du med for tida?

Siden jeg har programmeringsbakgrunn, så har jeg ansvaret for bugfixing og oppdatering av alle våre themes. Vi bruker Subversion til å lagre all koden vår og det går mye tid til testing, updates og pakking osv.

Ellers så har vi alle tre i WooThemes delt ansvar for å utvikle nye themes, selv om jeg har utviklet mest selv siden vi startet opp (6 totalt). Vi planlegger ca 3 themes per måned i år, og da blir det mye koding og testing.

Fresh News er Magnus og WooThemes sitt klart mest populære design.

Oppdraget du drømmer om å få?

Mitt drømmeoppdrag er å lage en WP-mal som krever null support og som kan revolusjonere dette feltet. Det er ingenting som å designe en template, hvor jeg står fritt til å gjøre akkurat det jeg har lyst.

Hvor går veien videre for deg i 2009 og utover?

Nå som vi har fått WooThemes opp på beina så håper vi å videre etablere oss som den største aktøren på markedet. Vi ser også på mulighetene til å gå over på andre system som Expression Engine, Joomla, Drupal og Habari.

Er potensialet i WordPress utnyttet til det fulle eller er det mer å gå på?

Jeg tror vi bare har sett begynnelsen. WordPress er et fantastisk system, og WP 2.7 har gjort det mye mer profft. Vi håper vi kan lede an med å innføre mer fri bruk av widgets til å styre hvor man plasserer informasjonen på sidene, slik det blir ennå lettere å velge et unikt layout.

Kan du fortelle litt om hvordan arbeidsprosessen din er? Fra den kreative tenkingen til ferdig produkt.

Som eksempel kan jeg ta min siste mal, Busy Bee. Jeg hadde laget en mal som het Fresh News tidligere i år som har vært vår mest populære, og jeg ville prøve å lage en ny og forbedret utgave av denne. Jeg satt meg ned en fredags kveld med en pils og et blankt Photoshop-dokument. På søndagen var jeg ferdig med designet. Jeg sender deretter Photoshop-filen til koding. Vi setter nå kodingen av XHTML/CSS ut til andre slik vi kan fokusere på viktigere arbeid. Når vi får filene tilbake legger vi inn all WP-funksjonalitet og lager alternative css-stiler slik at brukeren kan velge mellom flere utseender på nettstedet.

Etter noen runder med testing, gjort ferdig dokumentasjon og satt opp demo, så kjører vi en release. Vi bruker mye blogging og twitter til å skape oppmerksomhet rundt nye slipp, og andre blogger hiver seg på og blogger om oss.

Vi prøver å følge oppskriften til «Getting Real»-boka fra 37signals, som går på agile development. Det vil si at vi prøver å få ut et fungerende produkt, for så å bygge på det etter behov fra brukere.

Malen som er brukt som basis for Frilansboka.no er formgitt av Magnus Jepson og heter «OverEasy».

Har du en morsom historie fra din korte karriere som internasjonal frilanser?

Når jeg ser tilbake på at jeg designet og kodet sider som Dietpixie.com for rundt 3000 kroner, og det gikk rundt 30-40 timer med, så får det meg til å le litt. Men alle frilansere må begynne en plass, og man lærer mye av slikt.

Hva er det du vet nå og som du skulle ønske du visste da du startet som selvstendig næringsdrivende?

Skulle ønsket jeg visste litt mer om regnskapsføring. Nå fører jeg regnskap i et oversiktlig excel ark, men begynte ikke med det med en gang, og kunne dermed unngått å kjøpe Datax program som kostet noen tusen. Det var vanskelig å forstå regnskapet i Datax og de har ikke lov å gi brukerstøtte på regnskapsbiten, underlig nok. Så jeg ville enten ha brukt pengene på å få noen til å føre regnskap for meg hvis en har en del bilag (f.eks. Frilansregnskap.no), men for min del så er det så få bilag at excel holder helt fint.

Hvilke parametre vurderer du når du gir pristilbud?

Jeg tenker over følgende:

  • Tid det kommer til å ta
  • Hvor oppegående er kunden
  • Er det behov for opplæring, oppfølgning
  • Norsk eller utenlandsk?
  • Har jeg tid nå? Er de villig til å betale for å få det nå?

Tar du jobber du egentlig kunne tenkt deg å slippe?

Nei ikke nå lenger. Jeg har fått mange oppdrag i senere tid, som jeg sier nei til men en gang. Jeg tar som regel kun oppdrag hvor det er personlig interesse i, eller som holder til lokalt i Stavanger, f.eks. Randaberg Golfklubb.

Hvordan er det å jobbe i et marked og med en teknologi der utviklingen går raskere de fleste greier å henge med på?

Det er mye bedre å jobbe i dette markedet, enn det jeg jobbet i før. Det var da programmering i et lite brukt verktøy som ikke hadde forandret seg mye på 20 år, og det var få ressurser tilgjengelig på nettet. Man måtte lære igjennom medarbeidere.

Nå har jeg hele internett som min lærebok og kan selv bestemme meg for hvilke områder jeg vil interessere meg i. Akkurat nå er jo det WordPress som har mitt fokus, men går jeg lei av det så er det bare å ta fatt i noe annet.

Du skriver på bloggen din: «Not many freelancers get the oportunity to theoreically do whatever they want, so I feel like I have to use my time wisely to further build my freelance career to something that will last well into my thirties (and beyond).» Hvordan ser du for deg at frilansjobben din ser ut om 10 år?

Så langt klarer jeg ikke å tenke frem i tid. Som sagt så forandre ting seg meget raskt på nettet, og jeg tar derfor ting noen måneder om gangen, og legger opp til forandringer. Jeg håper jo at jeg sitter i litt samme situasjon som jeg gjør idag, der jeg har vært med på flere prosjekt som kan gi inntekt utover det normale oppdraget.

Hva er det beste med å være frilanser?

At hobbyen min er arbeidet mitt.

Og når går du skikkelig lei?

Når kunder ikke leser manualen.
Når kunder oppfører seg som 14 åringer.
Når kunder tror de kan mer enn design enn designeren.
Når kunder vil forandre på designet mitt til noe som ødelegger det jeg synes gjorde designet bra.

Hva blir det neste store på internett – er det ikke på tide at web 3.0 dukker opp snart …?

Har rett og slett ikke anelse 🙂

8 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *