Gjør investeringer før nyttår

Er du kjapp på avtrekkeren og kjøper varer og tjenester til firmaet ditt før nyttår, kommer skattegevinsten et år tidligere enn hvis du venter til januar.

Regnskapsåret 2011 er snart omme, og innkjøpt bedriftsutstyr før 31. desember kan føres opp på kostnadssiden og dermed redusere det skattbare overskuddet.

Fordelen er at firmaet ditt får en skattekreditt på ett år. Hvis du venter med innkjøpene til januar gir ikke innkjøpet effekt på skatteseddelen før i oktober 2013. Så hvis det er noe du trenger til firmaet, er det ingen grunn til å vente med investeringen, i alle fall ikke hvis du har penger å investere.

Varer og tjenester

Det trenger ikke nødvendigvis bare å være utstyr til kontoret, eller andre fysiske produkter. Du kan også investere i f.eks. programvare, et nytt nettsted, domener, konsulenthjelp, o.l. Både varer og tjenester teller, så lenge leveringen kommer før nyttår. Fakturaen kan gjerne komme i januar. Innkjøpet skal likevel bokføres i regnskapet i forhold til leveringstidspunktet.

Det er imidlertid viktig å huske på at effekten ikke blir særlig bra hvis innkjøpet er et såkalt driftsmiddel (produksjonsutstyr, kontormaskiner, o.l.) som koster mer enn 15 000 kroner. Da må innkjøpet skrives av med f.eks. 20 eller 30 prosent årlig, avhengig av hvilken type produkt det er snakk om.

Skatteetaten understreker at det må dreie seg om anskaffelser som kan anses å være nødvendige for firmadriften.

– Det blir feil om man kjøper inn uvanlig mye på slutten av året. Innkjøpet må være nødvendig og samsvare med normalt inntektsnivå, sier veileder i Skatteetaten, Asbjørn Haukom.

Andre regler ved videresalg

Dersom du ønsker å kjøpe inn produkter som skal selges videre, kan du ikke kostnadsføre dem før de faktisk har blitt omsatt. Hvis du importerer varer for 10 000 kroner i 2011 og kun selger halvparten av partiet i år, vil du bare ha muligheten til å skrive av 5 000 kroner i 2011-regnskapet. Resten må føres opp som omløpsmidler og tas med i regnskapet det året de blir solgt.

Her finner du en liste med andre måter enkeltpersonforetak kan redusere eller utsette skatten på.

2 kommentarer

  • Håvard sier:

    Jeg tenkte å hive meg på AS-bølgen som starter utpå nyåret, er det lurt å vente med innkjøp av datamaskin for å få redusert det faktiske innskuddet eller kan jeg like gjerne kjøpe nå og likevel skyte maskinen inn som kapital i det nye AS-et?

  • Å bruke en datamaskin til innskuddet vil bare komplisere og fordyre prosessen. Du må da ha en revisor til å verdisette utstyret, og det tar de seg godt betalt for. Verdien på en brukt datamaskin settes trolig også mye lavere enn en ny. Innkjøpet vil ikke kunne redusere kapitalen du må skyte inn, selv om det vil redusere kapitalen *etter* at du har skutt den inn. Jeg ville kjøpt nå for å redusere overskuddet i 2011, og deretter solgt maskina til AS-et når alt var oppe og gikk. Uten å gå via revisor.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *