Sykeforsikringen blir dyrere

Forsikringspremien frilansere betaler til NAV for å få bedre sykepengeordning er blitt 0,2 prosent dyrere i 2009.

Sykepengegrunnlaget beregnes av gjennomsnittlig pensjonsgivende inntekt i de tre siste årene som er ferdig lignet på sykmeldingstidspunktet.

Her er de nye satsene som gjelder for næringsdrivende:

 • 65% sykepenger fra og med første dag (1,8 % av grunnlaget)
 • 100% sykepenger fra og med 17. dag (2,5 % av grunnlaget)
 • 100% sykepenger fra og med første dag (10,5 % av grunnlaget)

Lønnstakerfrilansere har krav på 100 prosent sykepenger fra 17. dag og kan sikre seg rett til full utbetaling fra første sykedag mot en premie på 2,9 prosent av grunnlaget.

Hvor mye du kan få i sykepenger finner du ut ved å lese denne artikkelen.

Kilder: Bedin, NAV.

13 kommentarer

 • engladfotograf sier:

  Hei. Lurer på om jeg skal endre selskapsformen fra enkeltpersonsforetak til NUF, men er usikker på fordeler og ulemper. Er det noen som kan fortelle med hvor jeg kan finne ut hva jeg kan oppnå med dette dersom jg har en ca bruttoinntekt på NOK 400.000 og fratrekk på ca NOK 50.000 pr. år? Skatter jeg mindre av lønn jeg tar ut ved NUF, og hva utgjør arbeidsgiveravgift dersom jeg ansetter meg selv? Benytter regnskapsbyrå uansett, men dersom man etterhvert må ha revisor kan man vel anta at dette beløper seg til ca NOK 10.000 i året.

 • Hansson sier:

  NUF koster ca. 5000 å opprette, 2000 i vedlikehold i året. I tillegg kommer 2500 i engangsavgift til foretaksregisteret. Arbeidsgiveravgift er mellom null og 14,1% avhengig av hvor i landet du bor. Hvis du bor i sør er den sannsynligvis på 14,1%. Lønn du tar ut i NUF skattes med 28% + trygdeavgift på 7,8% (som er lavere enn det du betaler som næringsdrivende i ENK (10,7%)). Toppskatt kommer i tillegg hvis du har personinntekt over 441.000 kroner (9%). Du får minstefradrag på lønna, 36% av personinntekt. Som du ser er det et delikat regnestykke som avhenger helt av hva du tjener og hvor stor personinntekten din er. Fordelen med NUF/AS er at du kan la inntektene stå i selskapet og bygge seg opp. Du er ikke nødt til å ut mer enn du trenger for å livberge deg. Tar du utbytte seinere skattlegges dette med 28%. I tillegg får du bedre trygderettigheter og slipper å kjøpe tilleggsforsikring.

 • Hansson sier:

  PS Vær evt. litt på vakt for at minstefradraget ikke blir sett på som en dobbelføring av kostnader som blir trukket fra i selskapet. Egentlig bør de to fradragstypene gjelde ulike kostnader hvis du er ansatt i eget selskap. Sjekk med regnskapsføreren din hvor langt du kan gå her.

 • Per Asbjørn sier:

  Hei Atle. Du burde sjekke med nav og få et godt svar på hvorfor det er slik at frilansere får 100 prosent dekning, mens næringsdrivende får bare 65 prosent. (hvis de ikke betaler dyr forsikring) Hva er logikken? Og om du er både frilanser og næringsdrivende, blir du automatisk straffet for det, og regnes som bare næringsdrivende.
  mitt lokale nav klarte ikke svare…
  Per A.

 • Hansson sier:

  Det svaret tror jeg som du antyder vi bare kan glemme å få fra NAV. Kanskje noen politikere kan ta til fornuft snart? Det aller sykeste er jo at næringsdrivende betaler nesten tre prosent mer i trygdeavgift enn en lønnstaker, mens vi får mindre igjen. Det nest sykeste er at ikke alle organisasjonene som organiserer selvstendig næringsdrivende har klart å aksjonere felles for en endring av denne helt sprø straffebeskatningen.

 • Illustratør sier:

  Jeg har akkurat sjekket med NAV angående sykepengeforsikring og fått beskjed om at jeg IKKE kan tegne forsikring fordi jeg er frilanser. Jeg skal derimot visstnok automatisk få 100 prosent sykepenger etter 17.dag, ifølge Folketrygdloven paragraf 8.38 uten å måtte tegne forsikring.

  Vet ikke om dette er nytt, jeg hadde ikke hørt om dette før, i så fall interessant. Denne infoen fikk jeg hos NAV Skedsmo.

 • Illustratør sier:

  Ifølge folketrygdloven § 8-38. Sykepengedekning og sykepengegrunnlag, skal frilansere ha krav på sykepenger fra 17. dag, uten å tegne forsikring. (Man kan eventuelt tegne forsikring for de første 16 dagene): http://www.lovdata.no/all/tl-19970228-019-024.html#8-38

  Spørsmålet her gjelder om hva man defineres som hos skatteetaten. Jeg var nettopp i kontakt med de, og de sier de ikke gjør noen forskjell på frilanser og selvstendig næringsdrivende. Hos dem er man enten lønnsmottaker eller næringsdrivende.

  Det er likevel lovfestet at frilansere skal ha sykepenger, som nevnt i paragrafen ovenfor. Definisjonen av hva som er hva, er nedskrevet i folketrygdloven § 1-9 Frilanser og § 1-10 Selvstendig næringsdrivende: http://www.lovdata.no/all/tl-19970228-019-003.html#1-8.

  Dette kjente skatteetaten ikke til, men det skulle sendes videre til behandling/nærmere gjennomsyn. I praksis betyr jo det at vi som er frilansere fritt har krav på sykepenger ifølge loven, men at dette ikke praktiseres pga en definisjonsomgåelse hos skatteetaten, har jeg forstått det rett.

  Forskjellen i lovteksten mellom frilanser og selvstendig næringsdrivende er også litt ullen og ikke helt grei. Så en rekke frilansere som skulle hatt sykepenger uten forsikring får det altså ikke fordi de kun defineres som næringsdrivende hos skattetaten.

  Så hva er da en frilanser? Definisjonene synes motstridige.

 • Hansson sier:

  Jeg har akkurat sjekket med NAV angående sykepengeforsikring og fått beskjed om at jeg IKKE kan tegne forsikring fordi jeg er frilanser.

  NAV og staten bruker ordet «frilanser» om en såkalt «fastlanser», en ikke-ansatt arbeidstaker som mottar lønnsutbetalinger. I artikkelen over her ser du det står «lønnstakerfrilansere» for å skille de to fra hverandre. Lønnstakerfrilanserne har i stor grad like rettigheter som vanlige lønnsmottakere. Her på Frilansinfo.no bruker vi ordet frilanser slik det brukes i den virkelige verden, altså om frilansere med eget firma som fakturerer for oppdragene. Jeg tipper at 97% av alle som jobber i frilansyrker har eget firma nå, og antar at det også gjelder deg. Du har derfor ikke rett på sykepenger, og må forsikre deg. Dette skulle den NAV-ansatte ha opplyst om. Frilanserne slik NAV ser på dem er en utdøende rase som stort sett bare gjelder journalister i deltidsjobber. Ser at kunnskapsnivået hos NAV er latterlig lavt når de må sende sine egne definisjoner til utredning internt for å finne svaret på ting som har vært uendret i mange, mange år.

 • Hansson sier:

  PS – NAV er på bærtur. Også lønnstakerfrilansere, hvis det er det du er, har krav på å få forsikre seg for å oppnå bedre rettigheter enn utbetalinger fra 17. dag etter sykemelding. Satsene har rett nok endret seg siden denne saken ble skrevet, men prinsippet er uendret, lønnstakerfrilansere kan betale inn premie for å forsikre seg og få 100% utbetalinger fra dag 1.

 • Illustratør sier:

  Takk for den oppklaringen, rart NAV bruker denne definisjonen i motsetning til den vi alle kjenner og bruker.

  Får håpe de tar til vettet og gir oss andre frilansere samme rettigheter snart…

 • Hansson sier:

  Det gjør de nok neppe hehe. Nå ryktes det at det er 12 ukers behandlingstid (!) på sykepengesaker der den syke er forsikret spesielt. Leste dette på veggen hos Selvstendige arbeidere på Facebook. Oppfordrer forøvrig alle til å støtte opp om denne pressgruppa.

 • Hilde Lyster sier:

  Hei.

  Kan bekrefte at det ikke bare er rykter. Det var jeg som skrev det innlegget på veggen til selvstendige arbeidere. Det er 12 ukers ventetid på sykepenger. NAV Østensjø,(sykepengeavd.)som jeg tilhører, hadde på toppen av alt stengt for inngående telefonsamtaler i hele juli,og deler av august,så jeg fikk aldri tak i dem for å få svar på spørsmålene mine heller. De ansatte i NAV(som sitter i skranken) kan jo ikke svare på de helt enkle og elementære spørsmål en gang,da lover og regler tydeligvis er alt for komplisert.

  Jeg mener at dette er noe som burde engasjere mange,og at det må bli belyst gjennom media. Men jeg har tatt kontakt både med TV2 og VG,men her er det liten eller ingen interesse i saken.

  Jeg fikk pengene mine etter 6 uker, da satt jeg 4 dager og i gjennomsnitt to timer pr gang på NAV kontoret. Det er en grunn til at folk er sykmeldt,og slik situasjonen er i dag,så gjør NAV deg sykere med å håndtere sakene på den måten de gjør.

  Hva med de som ikke er like ressurssterke eller som er så syk at de ikke orker å ta opp kampen…..for det er en kamp.

 • Hansson sier:

  De ansatte i NAV(som sitter i skranken) kan jo ikke svare på de helt enkle og elementære spørsmål en gang,da lover og regler tydeligvis er alt for komplisert.

  … eller så er opplæringen og kompetansen hos de som jobber der for dårlig.

  Takk for innlegget, Hilde. Det er skandaløst at man må betale for noe som tar minst 12 uker å få utbetalinger av. Det er ikke mindre skandaløst at de stenger telefonen, det er noe hinsides arrogant når det gjelder sykdom. Som kjent rammer ikke sykdommer kun på virkedager utenfor fellesferien.

  Når det gjelder (in)kompetansenivået hos NAV minner jeg om at vi har 17 år gamle hackere som kan trenge inn i Pentagon fra en datamaskin på gutterommet, vitenskapsmenn har kartlagt DNA og narkobander i Colombia greier å konstruere fullskala u-båter i jungelen og sende dem under havet opp til Florida. Uten sammenligning forøvrig, men hvis disse folka greier slike ting så bør en NAV-ansatt med litt riktig opplæring kunne greie å lese og forstå noen ganske få lover og en del regelverk. Det er jobben deres. Sammenlignet med hva mennesket får til ellers i samfunnet er ikke dette særlig komplisert 😉

  Noen andre som har skrekkhistorier å fortelle?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *