Stjeler bilder, skylder på arbeidsuhell

Norske medier er flinke til å publisere bilder og stoff uten å betale for det. Den siste ukas eksempler viser at tyvene til og med vil diktere prisen etter at de blir tatt på fersken.

Agderposten brukte nylig Geir Elgvins bilde ulovlig for andre gang på et år. Den første saken endte med et forlik der Agderposten måtte ut med 5000 kroner, saksomkostninger, samt et gratisabonnement på avisa.

Denne gangen varsler Elgvin et betydelig høyere krav, skriver Journalisten.no

Samme nettsted melder også om at Vårt Land-eide Mentor Media forsynte seg hele åtte ganger av bildene til Andreas H. Lunde, uten avtale. Lunde jobber i ABC Nyheter. Han har ikke tenkt å ta til takke med et gratisabonnement, og har i stedet sendt faktura på 24 000 kroner. Ansvarlig redaktør Magne Lerø kan imidlertid ikke love at han vil betale fakturaen. Han vil nemlig først drøfte om ikke honoraret er satt litt høyt.

Bildene ble rappet fra Lundes Flicker-side. Der har han lagt ut bilder med Creative Commons-lisens til bruk i ikke-kommersielle sammenhenger.

flickr-lunde

De fleste bildene som ble brukt ulovlig var fra en lukket presekonferanse med Kjell Inge Røkke. (Skjermskudd fra flickr.com)

Redaktør Magne Lerø tror fadesen skyldes at de som har vært på vakt hos ham i sommer rett og slett har ikke har skjønt hva den aktuelle lisensen fra Creative Commons innebærer. Agderposten på sin side skylder på misforståelser i redaksjonen.

Skal man så høre på bildetyver som ikke har så veldig lyst til å betale det du synes er en rimelig kompensasjon for stjålet materiale? Innen rimelighetens grenser har du rett til å fastsette både honorar og oppreisning for den ulovlige bruken. Rettshistorien viser at sakenes utfall går i favør av opphavspersonene, selv om kompensasjonen ikke alltid blir særlig høy.

Frilansere som kniper stofftyver bør altså ikke finne seg i at de ikke vil gjøre opp for seg. Styremedlem i NJ/Frilansjournalistene, Toralf Sandåker, setter forøvrig tingene på plass i denne kommentaren.

cc-lisens

Bildene lå ute med en Creative Commons-lisens som utelukker kommersiell bruk. (Skjermskudd fra creativecommons.org)

4 kommentarer

1 Trackback

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *