Startguiden [6]: 10 ting å gjøre de første ukene som selvstendig næringsdrivende

Du har fått det formelle i orden, og nå er det opp til deg hvordan du vil drive firmaet videre. Her er 10 tips til hva du bør gjøre i starten.

Dette er sjette og siste del i en serie om å starte for seg selv som frilanser. Forrige episode finner du her.

Startguiden logo

1. «Selg» utstyr til deg selv

Hvis du som privatperson har kjøpt for eksempel fotoutstyr, datamaskin eller fagbøker du får bruk for i næringen, kan du overføre dette til firmaet ditt til vanlig bruktpris. Deretter fører du verdien av utstyret til fradrag i næringen. Bruktprisen kan ikke være høyere enn nypris. Priser du varene for høyt, kan Skatteetaten justere beløpet ned hvis du får bokettersyn. Du skal dessuten kunne forsvare hvorfor du har bruk for utstyret på det nye kontoret ditt.

For alt som koster mindre enn 15 000 kroner får du fullt næringsfradrag med det samme. Hvis salgssummen er over 15 000 kroner skal varen aktiveres og går inn som et driftsmiddel i næringsoppgaven. Du trekker fra 20 eller 30 prosent årlig, avhengig av om det dreier seg om kontormaskin eller produksjonsutstyr, helt til det står igjen mindre enn 15 000. Da kan du trekke restsummen fra i sin helhet i regnskapet.

Du må lage et bilag i regnskapet som forklarer transaksjonen:

«Jeg, Kari Frilanser, overfører 1 stk. Canon-kamera + to teleobjektiver til mitt foretak for kr 7000. Ny pris var kr 14 500.»

Dette blir det første bilaget du legger inn i regnskapspermen din. Legg ved (kopi av) originalkvitteringen hvis du kan. En perm med skilleark er grei å bruke til å holde orden på papirene. Husk at det ikke gis fradrag for moms her, i og med at firmaet kjøper fra en privatperson (deg selv) som ikke er MVA-pliktig.

2. Trenger du regnskapsfører?

For de fleste frilansere som ikke gjør annet enn å jobbe, kjøper noe kontorutstyr her og der og kanskje reiser i embeds medfør en gang i blant, er det ikke spesielt komplisert å føre regnskap selv. Men det må gjøres skikkelig, i henhold til Bokføringsloven. Det holder ikke å legge bilagene i en haug og føre summene inn i næringsoppgaven.

Bruker du et regnskapsprogram forenkler du prosessen. Du plotter inn bilagene etter hvert, sender ut fakturaer på e-post eller på papir som programmet genererer, og på slutten av året er alle tallene ferdig utregnet for deg. Det er bare å føre dem inn i næringsoppgaven du leverer på nettet. Prøv gjerne Conta Faktura, som er et gratis fakturaprogram (nettbasert). Det er spesielt utviklet med tanke på små firmaer.

Hvis du ikke har tid eller hvis du får meslinger av papirarbeid, overlater du det hele til en regnskapsfører. Bilagene legger du i en perm eller en skoeske for den saks skyld, og leverer fra deg en gang i måneden. Regnskapsføreren fører alt inn på data, fyller ut mva-oppgaven for deg, og det gjenstår da bare for deg å betale regningene. Timeprisene ligger på mellom 450 og 700 kroner + mva. avhengig av om du bor i by eller på landet. Utgiftene for enkeltpersonforetak kan ligge på 4000-15.000 kroner i året, inkludert utfylling av selvangivelse og næringsoppgave. Bare årsoppgjøret koster gjerne et sted mellom 2500 og 5000 kroner. Utgiftene trekker du fra på skatten.

Det kan være en fordel å ta kontakt med et regnskapsbyrå som er spesialister på frilansere eller kreative yrker. Spør de du kjenner om de kan anbefale noen. Uansett må du kreve at de du engasjerer er i stand til å forklarer deg ting på en forståelig måte. Avtal på forhånd hvilket samarbeidsforhold dere skal ha og hvordan det skal faktureres (timepris? stykkpris? fast pris?)

Sjekk Frilansinfos skattekalkulator for frilansere for å finne ut hva du vil måtte betale i skatt.

3. Få kontoret på beina.

Lei deg inn i kontorfellesskap eller innred hjemmekontor. Få tak i utstyr og inventar du trenger. Få på plass bredbånd og telefon. Tegne forsikring slik at du er godt dekket i tilfelle brann, innbrudd og vannskade. Forsikre dyrt utstyr på best mulig måte, også på reise (fotografer, kamerafolk…) Ta forholdsregler for ekstern sikkerhetslagring av viktige data (backup).

4. Tegn ulykkesforsikring.

Alt etter hvor stort økonomisk ansvar du har (lån, familie) bør du vurdere en privat forsikring som gir deg en tilleggsinntekt hvis du blir sykemeldt eller arbeidsufør. Reiser du mye i jobben sjekker du at reiseforsikringen er i orden. Ofte er reiseforsikring inkludert i innboforsikring eller hvis du betaler reisen med kredittkort, men sjekk at denne gjelder hvis du mister eller blir frastjålet kamerautstyr eller datamaskin.

5. Pensjons- og sykeforsikring.

Selvstendig næringdrivende er som vi har vært inne på tidligere i denne serien dårligere stilt enn lønnstakere hvis vi blir syke. Eller gamle. Du bør tegne frivillige ekstraforsikringer gjennom folketrygden for å få best mulig dekning. Dette utgjør en viss prosentsats av din skattbare inntekt. Spør på trygdekontoret.

6. Lag en firmakonto.

Ikke obligatorisk, men lurt for å unngå å blande sammen privatøkonomien og firmaøkonomi. De fleste nettbanker har støtte for oppretting av flere kontoer. Du kan da opprette en der du setter til side skattepenger, en til mva og en daglig brukskonto. Knytt eventuelt et kredittkort/bankkort til brukskontoen hvis du trenger dette. Greit å ha et kredittkort i bakhånd den dagen du har dårlig med cash og Mac’en ryker og du må kjøpe ny på timen.

7. Ta et møte med deg selv.

Sett deg ned litt og tenk gjennom ting. Kall det hva du vil, markedsplan, forretningsstrategi. Skriv ned punktvis og i prioritert rekkefølge hvordan du skal gå fram for å skaffe deg kunder, hva som er kjernemarkedet ditt, hvordan du vil gå fram for å få kontakt med dette markedet, hva du har lyst til å jobbe med, osv. Lag konkrete tiltak du kan iverksette for hvert enkelt mål du setter deg. Hvis ingen handling er mulig mangler du et mål, og punktet bør strykes. En plan gjør det lettere å holde fokus, slik at du får mest mulig ut av din mest verdifulle ressurs: Tid. Prosessen gir fokus og hjelper deg til å formulere viktige prioriteringer for deg selv. Vi har alle opplevd å gå ut fra at vi vet hvor vi går. Når vi får ting på papiret fører det ofte til at vi ser at det ikke holder mål, eller det dukker opp enda bedre idéer.

8. Skaff deg en grafisk profil.

Merkevarebyggingen begynner fra dag 1. Logoen, nettsidene, visittkortene, e-postsignaturen og fakturaene bestemmer hvilket inntrykk folk får. Hvis du ikke er grafisk designer bør du hente inn hjelp til å lage en grafisk profil.

Få trykket opp visittkort hvis du trenger det. De fleste oppdragsgivere aksepterer at du kjører papirløst kontor og at du derfor bare kommuniserer elektronisk. Visittkortene dine kan være en cd-plate med en presentasjon av arbeidene dine, eller hvorfor ikke en minnepinne med logoen din på? Fakturaer og andre dokumenter sender du som pdf via et nettbasert, gratis fakturaprogram som f.eks. Conta Faktura. I Conta Faktura kan du legge inn logoen din på fakturablanketten, så benytt denne muligheten!

Din nye grafiske profil også kan også komme til uttrykk i en e-postsignatur og et nyhetsbrev til kundene dine.

9. Kjøp domenenavn, planlegg nettsider.

Det anbefales å investere litt penger i et godt nettsted. For mange blir dette den viktigste formidlingskanalen for tjenestene de selger. Invester i en framtidsrettet nettløsning der du selv kan oppdatere bilder og redigere tekst på en enkel og effektiv måte.

Trenden akkurat nå er at også flere og flere kreative frilansere bruker en bloggplattform som WordPress også til å vise fram portfolioen (slik som nettsidene du leser akkurat nå). Trenden kan snu før du aner det så velg en løsning du har tro på.

Regn med å måtte redesigne og oppdatere teknisk løsning hvert andre til tredje år hvis du vil henge med i utviklingen. En fleksibel nettløsning gjør at du med enkle grep kan forlenge denne perioden. Det anbefales derfor at du bruker et system som gjør deg i stand til å sette inn ny logo selv, forandre bredden på siden, endre bilder og ikke minst legge inn artikler og tekst.

Et gratis og kraftig CMS (Content Management System) for nettsider er for eksempel Joomla som en webdesigner lett kan tilpasse behovene dine. Flash ser fint ut, men er dårlig egnet hvis du vil ha trafikk fra søkemotorer, og er mer klønete å oppdatere hvis du ikke har snøring.

10. Fastsett priser og skriv standardkontrakt.

Tenk gjennom hva tjenestene dine skal koste. Sjekk at det er mulig å tjene en fornuftig årslønn med prisene du setter. Ta også en sjekk på hva andre tar og hva markedet vil betale for kompetansen din, og posisjonér deg i forhold til dette. Har du prisene dine klart for deg før du forhandler er det mindre rom for pruting, og du blir lettere sett på som proff.

Lær mer på Timepriskalkulatoren.no sin prisskole.

Hånd i hånd med prisingen går kontraktsskriving. Du jobber selvfølgelig aldri uten oppdragsavtale, og skriver en avtaletekst som du kan tilpasse hvert oppdrag. Noen eksempler på avtaler finner du i dokumentbanken.

Da var artikkelserien Oppstartsguiden slutt. Er det noe du savner? Legg gjerne igjen en kommentar under eller send en e-post!

freelance, freelancer

38 kommentarer

 • Fantastisk guide! Hvor melder jeg fra om utstyret som er solgt?

 • Hansson sier:

  Fint du likte artikkelen. Lag et bilag som nevnt i teksten over og forklar at du har overdratt utstyret til foretaket ditt for så og så mye penger. Summen legger du sammen med alle de andre utgiftene du har hatt i løpet av året, før du trekker det hele fra på næringsinntekten. Totalinntekter minus totalutgifter. Tallet du sitter igjen med fører du i næringsoppgaven på Altinn.no

 • Thanks!=) Må si dette er en Glimrende side for frilansere! Skal spre ordet=)

 • heLene_ sier:

  Dette er en utolig bra side! Kommer til å benytte meg mye av denne i tiden fremover! Takk skal dere ha!

 • Hansson sier:

  Takk for det heLene! Jeg kan forøvrig anbefale den rykende ferske håndboka for frilansere som du kan lese mer om på Frilansboka.no. Den inneholder 300 sider nyttig informasjon for både ferskinger og folk som har drevet for seg selv en stund.

 • Ragnhild sier:

  Hei! Super guide, supre sider. Lurer på en ting; Hvilket resultat er det gjeldende med tanke på utregning av eventuelle omsorgs- og sykepenger for ENK? Brutto eller netto? Altså før eller etter fratrekk av utgifter? På forhånd takk!

 • Hansson sier:

  Det er det skattemessige resultatet ditt som teller, nærmere bestemt gjennomsnittet av dette fra de tre siste årene. Du betaler skatt av driftsresultatet ditt, altså omsetning minus utgifter, så svaret på spørsmålet ditt blir at det er nettoresultatet som ligger til grunn. Som ENK-eier får du forøvrig ingen omsorgspenger (støtte når barna er syke), men det var kanskje foreldrepenger du tenkte på?

 • Ragnhild sier:

  Ja, du skjønte hva jeg mente… 🙂 Takk igjen.

 • Kim sier:

  Flott guide 🙂
  kanskje du kan hjelpe meg med en ting jeg lurer på, jeg skal starte opp for meg selv snart, hva slags forsikringer osv er jeg pliktig til å tegne?

  forsikring, pensjon osv?
  enkelmannforetak

  mvh
  Kim

 • Hansson sier:

  Ingen pliktige forsikringer eller pensjon. Men det er jo lurt å tenke på begge deler. Litt om pensjon finner du her: Spar pensjon, få skattefradrag Les også om yrkesskadeforsikring under «pensjon» i menyen øverst.

 • mange gode råd og ideer fra folk som har vært borti dette i mange år, men jeg tror jeg velger å ha en litt trygg plattform som kunst lærer eller tegne lærer, og ha frilans jobbing på si 🙂 Jeg tror å undervise i det en elsker er bedre enn å sitte bak kassa på Rema (har hatt en slik jobb, IKKE kult! (for å si det mildt)så jeg vil jobbe med noe jeg trives med .

 • jonostby sier:

  «Jeg, Kari Frilanser, overfører 1 stk. Canon-kamera + to teleobjektiver til mitt foretak for kr 7000. Ny pris var kr 14.500.»

  Dette blir det første bilaget du legger inn i regnskapspermen din. Legg ved (kopi av) originalkvitteringen hvis du kan. En perm med skilleark er grei å bruke til å holde orden på papirene.

  Spørsmål: Hvilken konto i kontoplanen?

 • Hansson sier:

  Dette er et vanlig kjøp, som om firmaet ditt kjøpte hvilken som helst vare fra en butikk. Men kontoen avhenger av hva du kjøper. Hvis du tenker på fotoutstyr så er dette et driftsmiddel i firmaet ditt. Her er de viktigste kontoene for driftsmidler:

  1200 Maskiner og anlegg
  1230 Biler
  1240 Andre transportmidler
  1250 Inventar
  1280 Kontormaskiner
  1290 Andre driftsmidler

 • julie sier:

  tusen takk for veldig hjelpsom guide!

 • julie sier:

  ang punkt 2.
  Har du forresten tips til et bra og lettfattelig regnskapsprogram. – Har fått tips om faktura larsen, men ikke testet det ennå. Usikker på om det kun er til fakturering. Har testet et par gratis onlineprogrammer som var svært mangelfulle i sin funksjonalitet og bare ble frust… (uten å henge ut noen som deler programvare gratis!)
  på forhånd takk for tips

 • Hansson sier:

  Fakturo.no er veldig bra.

 • Hansson sier:

  Sorry, leste deg feil: Fakturo har bare faktura. Tripletex, E-conomic osv. har regnskapsprogram på nett, men er ganske vanskelige å forstå og koster penger. Det er dessverre ingen gode alternativer på det norske markedet i dag.

 • julie sier:

  ok, det var jo dumt – men takk for svar uansett!

 • Tripletex syntes jeg er helt genialt, ikke så veldig vanskelig å forstå egentlig. Det eneste jeg gjør er å logge timer (som blir faktura’er) og registrere inkommende regninger. Resten håndterer tripletex automatisk (årsregnskap, mva-regnskap osv.) Absolutt verdt de 129,- i måneden eller hva det nå er.

 • Jeanette Luytkis sier:

  Hei,

  Jeg har lagt ned mitt firma men har fortsatt noen oppdrag igjen som jeg tar som freelancer. Når jeg fakturerer hva gjør jeg ift mva? Min oppdragsgiver sa jeg skulle fakturere med mva men jeg er ikke mva registrert nå.

  Hva gjør jeg? Fakturerer jeg da uten mva og bare leverer skattekortet?

  Ser frem til svar!

  Jeanette

 • Hei. Hvis firmaet er lagt ned må du sende faktura uten orgnr. på, og uten MVA. Ikke-eksisterende firmaer kan ikke være MVA-registrert, ergo er det ulovlig å kreve inn MVA fra kunder. Hvis du fakturerer skal du ikke levere skattekort. Inntekten melder du bare inn på selvangivelsen under «annen næringsinntekt» til neste vår. Hvis du vil slippe det kan du be oppdragsgiveren betale deg lønn, og ta forskuddstrekk. Da må du levere skattekort og sender ingen faktura.

 • moskog sier:

  Hei. Dersom jeg som selvstendig næringsdrivende har imortert en liten båt fra utlandet som jeg ikke har fått solgt, kan jeg da selge den til meg selv som privatperson, altså fakturere meg selv hvis du forstår?

 • Hei. Båten er per definisjon din egen hvis den eies av enkeltpersonforetaket ditt. At du overfører penger mellom to bankkontoer du eier gir ingen mening verken forretningsteknisk eller skattemessig, slik jeg skjønner det.

 • Ina sier:

  Hei!

  Jeg etablerte et ENK 1. mai 2014, og skal jobbe som frilanser. Jeg kjøpte ny PC i slutten av januar 2014. Må jeg overføre den til firmaet, eller kan man kostnadsføre driftsmidler kjøpt samme år/kort tid før etablering av foretak?

 • Det er ikke lov til å kostnadsføre driftsmidler som ble kjøpt før registreringsdatoen for foretaket. Du må derfor overføre den til firmaet på en eller annen måte.

 • Nina sier:

  Hei!
  Jeg har hatt mitt første oppdrag som frilansfotograf, og er usikker på hvilken konto fotografering skal føres på i regnskapet? Jeg er under mva-grensen.

  Håper du kan hjelpe.

 • Atle Hansson sier:

  Hei Nina. Det er ikke noen spesielle kontoer som skiller fotograftjenester fra andre typer tjenester. Omsetning går vanligvis bare som «salgsinntekt». Du skal bruke konto 3200, salgsinntekt utenfor avgiftsområdet, siden firmaet ennå ikke er MVA-registrert. Seinere blir sannsynligvis tjenestene MVA-pliktige, og da skal du føre det på 3000. Les denne saken: http://conta-faktura.no/fakturaskolen/salgskontoer

 • Nina sier:

  Tusen takk for raskt svar!

 • Maria sier:

  Hei!

  Hvordan er reglene ved etablering av nettbutikk, jeg er registrert i foretaksregisteret som enk. Jeg har private møbler som jeg selger først, mens jeg etter hvert kjøper inn varer fra firmakontoen. De private møblene som jeg har er på en verdi av 150-200.000. Hvordan overfører jeg de til firmaet? VH Maria

 • Michael sier:

  Hei,

  Programvare som er kun til bruk i næringen. F.eks. et regnskapsprogram. Hvilken konto skal jeg føre det opp mot? 1290 Andre driftsmidler? Og hva med resten av programmene? Er det forskjeld når det gjelder bokføring ettersom hva skalgs programvare det dreier seg om?

  Lurer også på om jeg skal (hvordan jeg skal) før inn betaling av forskuddskatt og innbetaling av MVA inn på regnskapssystemet. Hvilken konto ew. og fører jeg det inn som en vanlig leverandørgjeld hvor jeg fører inn alt på samme måte som en leverandørfaktura?

  Takker for hjelp ettersom jeg ikke har klart å finne svar på dette andre steder.

  mvh.

 • Atle Hansson sier:

  Hei Maria. Du selger de private møblene til firmaet, slik at det blir firmaet som videreselger de og tar inn omsetningen. Dette er ikke minst nødvendig fordi verdiene her er såpass at det trolig ikke lenger er et hobby-bruktsalg, men profesjonell drift. Du bør ikke mikse privatsalg og firmadrift, få alt inn i firmaet og gjør det ryddig. Skal du selge møbler bør du også skaffe deg et AS jo før jo heller. Det er skikkelig mas å gå over fra ENK til AS på et seinere tidspunkt når du sitter på et stort varelager og omsetter for millioner.

 • Atle Hansson sier:

  Michael: Hvis det er et nettbasert regnskapsprogram er det leie av datasystemer som er den vanlige kontoen å bruke. Er det nedlastbar programvare avhenger føringen av om det er en årlig leiepris (lisens) eller en engangssum. Mer avansert føring og bruk av regnskapssystemet kan vi dessverre ikke hjelpe med her.

 • Hans Øystein Brændjord sier:

  super artikkel!
  kjapt spørsmål om å «selge» utstyret fra seg selv og inn i firmaet.
  bilaget som da skrives, kan dette skrives i f eks Word, for så å lagres digitalt? eller må det være i papirform og signeres?

 • Atle Hansson sier:

  Ja, bilaget kan være helt digitalt. Denne artikkelen er så gammel at papir fortsatt var i bruk da den ble publisert, men innholdet holder ellers mål også i dag.

 • Even sier:

  Hei! Har et spørsmål jeg håper du kan hjelpe meg med. Er nyetablert (ENK) og har gjort noen kjøp før stiftelsesdato som jeg nå må få inn i regnskapet. Jeg har tidligere lest at man da kan overføre varen ved bruk av et bilag og evt. original-kvittering, så den saken er jo grei. Så til spørsmålet mitt; jeg har betalt for varene med en privat konto og ikke med bedriftskontoen jeg har opprettet. Har dette noe å si med tanke på en bankavstemming? Det vil jo ikke være noen transaksjoner på bedriftskontoen, bare på min private konto. Jeg prøver for øyeblikket å bruke regnskapsprogrammet Fiken, og der ser det ut som jeg må benytte en konto jeg kan knytte kjøpet til, men jeg vil jo ikke benytte meg av noen andre kontoer enn det som nå er opprettet som bedriftskonto. Kan du gi meg et eksempel på hvordan jeg kan føre dette ryddig og riktig?

  Super side, og på forhånd takk for hjelpen!

 • Even sier:

  Hei! Har et spørsmål jeg håper du kan hjelpe meg med. Er nyetablert (ENK) og har gjort noen kjøp før stiftelsesdato som jeg nå må få inn i regnskapet. Jeg har tidligere lest at man da kan overføre varen ved bruk av et bilag og evt. original-kvittering, så den saken er jo grei. Så til spørsmålet mitt; jeg har betalt for varene med en privat konto og ikke med bedriftskontoen jeg har opprettet. Har dette noe å si med tanke på en bankavstemming? Det vil jo ikke være noen transaksjoner på bedriftskontoen, bare på min private konto. Jeg prøver for øyeblikket å bruke regnskapsprogrammet Fiken, og der ser det ut som jeg må benytte en konto jeg kan knytte kjøpet til, men jeg vil jo ikke benytte meg av noen andre kontoer enn det som nå er opprettet som bedriftskonto. Jeg har kjøpt varer med f.eks. kredittkort og mitt private bankkort.

  Jeg har under 600 bilag i året, og vurderer å føre regnskapet på et regneark hvis dette føles enklere enn Fiken. Kan du gi meg et eksempel på hvordan jeg kan føre dette ryddig og riktig? Må jeg først føre et personlig innskudd til bedriften, så føre kjøpet? Eller kan jeg bare føre kjøpet direkte hvis du skjønner?

  Super side forresten!

  Mvh
  Even

 • Atle Hansson sier:

  Hei Even! Du skal ikke blande privatkontoen din inn i firmaet eller i firmaregnskapet. Du må bare selge varen fra deg privat til firmaet. Skriv en salgskontrakt/salgskvittering der det fremgår når salget skjedde, hvem selger og kjøper var, og hva prisen var, og du må kunne dokumentere at dette er en fornuftig bruktpris sammenlignet med nyprisen (hvis skatteetaten skulle spørre). Det er deretter denne kvitteringen du skal føre inn i Fiken. Pengene går da ut fra firmakontoen (bank – 1920) og til deg som privatmann (du blir dermed en leverandør i leverandørreskontroen i systemet). Du kan nok lage en felles salgskvittering, eller du kan dele det opp hvis noen av delene er verdt over 15 000 kroner inkl. mva. og har levetid på over 3 år. Dette må i tilfelle avskrives over X år, mer om dette hos Altinn. Hvis du vil bruke regneark i stedet for Fiken holder det å bare føre inntekter minus utgifter for å finne overskuddet som skal skattes av, samt å dele inntekter og utgifter opp i de samme sekkepostene som næringsoppgaven i Altinn etterspør. Blir minst like mye jobb å gjøre dette manuelt, så anbefaler å bruke et regnskapsprogram. PS: Hvis du bruker Conta Faktura kan du aktivere Conta Regnskap gratis ut året.

3 Trackbacks

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *