Frilanshelse: Slipp hodet løs

Ordet avslappet slik vi bruker det bør slettes fra vokabularet. Det blir forbundet med kollaps, pizza og sofa, sier Stephen Parker, lærer i Alexanderteknikk.


Aleksander-lærer i gang med å veilede en kursdeltaker. Illustrasjonsfoto: gordonplant

***

Alexander-teknikken er en metode som brukes for å avprogrammere vanemessig, feil bruk av kroppen, med mål om å unngå unødvendige spenninger. Metoden ble utviklet av skuespilleren Frederick Matthias Alexander rundt forrige århundreskifte. Den er en del av undervisningen ved stort sett alle læresteder for dans, musikk og teater i engelsktalende land.

Frilansere, enten de er utøvende kunstnere som Karoline Krüger (som vi møter i artikkelen), eller jobber ved datamaskinen, kan lære å unngå spenninger som resulterer i smerter, slitasje, unødig bruk av energi, og belastningsskader. Boka Body Learning av Michael Gelb anbefales som en innføring i emnet.

***

Første gangen jeg møtte Parker stod han foran en gruppe unge musikere på Griegakademiet i Bergen. Jenta han ba om å komme frem spilte fløyte. Han tok tak i den ene skulderen hennes mens hun spilte og flyttet litt på den. Den landet på et helt annet sted enn der den kom fra.

Den forfjamsede jenta ble stående med skeiv overkropp mens Parker fortalte om Alexander-teknikkens prinsipper. Så gjorde han det samme med jentas skulder nummer to, slik at hun kom i balanse igjen, denne gangen med skuldrene senket.

Spenninger i hverdagen

Alexander-teknikken hjelper klienten til å bli bevisst på uvaner og spenninger man har for vane å drasse rundt på i hverdagen. Metoden er basert på at skjelett og muskler er laget for å bevege seg uten unødvendig bruk av krefter.

Det er den kinestetiske sansen som avgjør hvordan vi opplever oss selv i rommet. Den gir beskjed til hjernen om vi sitter på huk eller er i ferd med å reise oss. Problemet er at sansen blir upålitelig med alderen. Litt etter litt kan spenninger og hemninger bli kroniske, slik at hjernen tror det skal være slik. Når det oppstår en spenning et sted, kompenserer muskulatur og skjelett et annet sted for å opprettholde en slags balanse. Og så bare baller det på seg.

Mellom 70 og 80 prosent av norske menn og kvinner blir før eller siden blir sykemeldt på grunn av ryggplager, nakkesmerter og belastningsskader. Dette er plager Alexander-teknikken har vist seg å være til stor hjelp mot.

– Likevel har norske leger knapt nok hørt om Alexander-læren, sier Parker.

Parker kaller seg heller Alexander-lærer enn behandler. Han rettleder «elevene» i en omskolering som har som mål å bryte uheldige, innarbeidete bevegelsesmønstre.

– Hvis du skal til inn til byen men går motsatt vei, må du stoppe opp før du kan begynne å gå i riktig retning. Dette bør man ha i bakhodet når man jobber med seg selv, sier Parker.

Musikere, dansere, sangere og husmødre

Karoline Krüger har gått hos Parker i flere år, noe som blant annet har hjulpet på sangstemmen i perioder med mye arbeid.

– Jeg kjente litt til metoden fra teaterskolen jeg gikk på. Metoden har gitt meg mange små opplevelser i hverdagen som har gjort meg mer bevisst på mine egne fysiske mønstre.

I tillegg til egen praksis på Nesttun, har Parker faste timer med danserne i Carte Blanche og musikerne ved Griegakademiet. En av dem er fiolinist Ricardo Odriozola.

– Jeg har alltid vært opptatt av det fysiske, siden fiolinen nesten er en del av kroppen. Så jeg ønsket å la være å gjøre det som ikke er nødvendig, og Stephen ga meg de konkrete verktøyene. I stedet for å holde på tonen, er det nå blitt lettere for meg å slippe den. Ut til publikum.

Leni Chr. Jebsen kategoriserer seg selv som stresset firebarnsmor med spenninger som setter seg fast i skuldrene. Hun kom i kontakt med Parker på et seminar i en tangoklubb.

– Det skjedde noe umiddelbart. Jeg danset som et nytt menneske, mye mykere og ledigere.

Jebsen har hatt store kroniske smerter i årevis, bekkenløsning og prolaps i nakken. I 13 år har hun gått til behandling hos kiropraktorer, fysioterapeuter og psykomotorikere.

– Etter det første møtet med Stephen, hadde jeg min første smertefrie uke på mange år. Spenningene bare rant av meg, sier hun.

Fokus på feil sted

Med en lett hånd på nakken hennes leder Parker henne inn i bevegelsesmønstre som harmonerer bedre med skjelettet og musklenes naturlige konstruksjon. Det er her, i forholdet mellom hode, nakke og overkropp, hovednøklene til Alexander-teknikken ligger.

– En av måtene å unngå uønsket bruk av kroppen på, er å la være å gå inn i den spente tankeverdenen i utgangspunktet. Er ansatsen god, er forutsetningene bedre for at resten av begevelsen blir optimal. Han nevner musesyken som eksempel på en type vondt mange fokuserer mye på.

– Folk er vant til at terapeuter gjør noe med den lokale manifestasjonen av problemet. Jeg mener symptomene er underordnet, og jobber heller ut fra tesen om at det ligger mentale prosesser bak hver handling. Derfor tar jeg for meg den grunnleggende psyko-fysiske koordinasjonen og ser hvordan den kan forbedres, sier Stephen Parker.

Full frihet hos barn

– Se på små barn, hvor stor frihet de har i forhold til hode, nakke og overkropp. Jeg lærer deg å beholde denne friheten, sier Parker. Etter som årene går lærer kroppen seg å gi avkall på friheten.

– Det går så gradvis at du ikke merker at det plutselig har skjedd!

Artikkelen ble første gang publisert i Bergens Tidende i 2002. Hvis du vil lese mer om Alexanderteknikken bør du ta en kikk på denne artikkelen av Halvard Heggdal.

2 kommentarer

  • Einar sier:

    Hovedproblemet er at de fleste av oss sitter med baken godt plantet ned i en stol stirrende på en skjerm hele arbeidsdagen. En praksis som mildt sagt er unaturlig for kroppen vår.

    For en tid tilbake byttet jeg til stående skrivebord, og har ikke sett meg tilbake siden. Resultatet er en helt annen kroppsholdning og energi etter endt arbeidsdag.

  • Stående bord virker veldig bra. Morsomt at du nevner det, for neste artikkel i kategorien helse handler faktisk om akkurat dette. Illustratøren jeg intervjuer sier det samme om energi som du nevner. Kanskje jeg kan få et par uttalelser fra deg også til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *