Slik regner du ut hva du får i sykepenger

Så sitter jeg altså her i senga med nyoperert kne og en måneds sykemelding. Tiden er inne for å sjekke hva man kan få av sykepenger.

Hovedregelen er at man får sykepenger i forhold til gjennomsnittet av pensjonsgivende næringsinntekt for de siste tre årene.

— Hvis du kan dokumentere en varig økning i inntektene det siste året vil vi vurdere det etter skjønn. Mange selvstendig næringsdrivende har store utgifter i starten, og så kan det plutselig slå om. Dette kan vi ta hensyn til, sier Helene Granerud ved Nordstrand Trygdekontor, uten å kunne gå inn på hvor stor del av søknadene som innvilges.

Her er NAVs metode for å regne ut hva du har krav på hvis du blir sykemeldt.

La oss gå ut fra at du har hatt ganske likt overskudd i firmaet de siste tre årene:
Sykepenger1

Avhengig av om du har ekstraforsikring eller ikke, får du sykepenger basert på enten 100% eller 65% av snittinntektene. I dette eksempelet går vi ut fra at du ikke har forsikret deg og ikke er ansatt i eget AS/NUF. Du har derfor bare krav på 65% fra og med dag 17 etter at legen ga deg sykemelding.

Sykepenger 2
For å finne dagsatsen deler du på tolv måneder og deretter på 21,67:

Sykepenger 3
Gang dagsatsen med antall dager du er sykemeldt, fra datoen du har legeerklæring.

Hvis du ikke har tilleggsforsikring (eller er ansatt i ditt eget AS/NUF) får du sykepenger fra og med dag 17. Så hvis du er sykemeldt i for eksempel 20 dager får du ikke utbetalt mer tre tusenlapper og noen peanøtter hvis du ikke har forsikret deg.

Noen som tvilte på viktigheten av å betale ekstra for å få bedre dekning?

Sykepengesatser ekstraforsikring

Man kan være sykemeldt i opp til ett år. Etter dette må man over på attføringstiltak eller andre støtteordninger hvis man fortsatt ikke er i stand til å jobbe.

Mer om sykepenger hos NAV

Oversikt over forsikringene

Foto: Istockphoto

1 kommentar

2 Trackbacks

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *