Slik fungerer fradrag på bruk av privatbil

Visste du at du kan bruke din ektefelles bil i virksomheten din, og allikevel få fradrag?

Privatbil i næringI følge Skatteetatens hjemmesider kan du som selvstendig næringsdrivende få fradrag på bruk av bilen i firmasammenheng, så lenge du ikke kjører mer enn 6000 km per kalenderår.

Satsen for fradraget er 4,05 kr per kilometer (2015), noe som altså kan gi deg opptil kr 24 000 i fradrag i året. Men vær oppmerksom på at du kan bli bedt om å dokumentere all kjøringen for å kunne få fradraget. Derfor er det smart å føre en detaljert kjørebok.

Må ikke være din egen bil

Det kanskje ikke alle vet er at du kan få det samme fradraget – med den samme satsen – om du bruker din ektefelles bil, eller en hvilken som helst annen bil, så lenge den brukes i forbindelse med virksomheten din, og så lenge omfanget av kjøringen ikke overstiger 6000 km.

I tilfeller der bruken av bil i næringsøyemed overstiger 6000 km i året, må bilen og kostnadene assosiert med den føres inn i firmaregnskapet. I praksis blir bilen da regnet som en yrkesbil. Da kan du få fradrag på alle kostnadene knyttet til bilen, men du blir samtidig fordelsbeskattet i det private skatteoppgjøret for den private delen av bilbruken.

Gjelder samme satser for leiebiler?

I en telefonsamtale med Frilansinfo.no bekrefter Skatteetaten at det i praksis ikke er noen forskjell om du bruker en leiebil, din egen bil, eller en bekjents bil, så lenge du er under kilometergrensa på 6000. Men hvis du bruker en bil du leier eller leaser privat vil det såklart påløpe kostnader for selve leien, og disse får du da ikke fradrag for. Det samme gjelder forøvrig andre kostnader relatert til privatbilen din. Det er kun Statens kilometersatser som gjelder her.

Ikke alle har adgang til eget kjøretøy, og er avhengige av kollektivtransport. Hvis du bruker tog eller buss i arbeidstiden blir det ingen kilometergodtgjørelse, men som med alt annet i et enkeltpersonforetak er det viktig at du tar vare på billettene/kvitteringene og fører dem inn i regnskapet.

Vær oppmerksom på at dette gjelder reiser som skjer når du er på jobb, ikke til og fra. Reiser til og fra arbeid har en egen post i din personlige selvangivelse.

Du finner det meste du trenger å vite om dette temaet på Skatteetatens spesialsider om temaet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *