Slik fører du moms på mobil, nett og telefon

Du vet sikkert at enkeltpersonforetak ikke kan føre opp alle utgifter til mobil, nett og telefon hvis tjenestene også brukes privat. Utgiftene må fordeles. Men hva gjør du med merverdiavgiften?

Skatteregler og merverdiavgift for EK-tjenester (elektronisk kommunikasjon) følger ikke nødvendigvis helt de samme linjene. For merverdiavgift er det din egen (eller regnskapsførerens) vurdering av bruken som bestemmer, mens det for skattedelen finnes et mer presist regelverk.

La oss først ta en gjennomgang av reglene for den såkalte mobilskatten:

Hvis du velger å ikke ha et helt eget mobil-, nett- eller telefonabonnement på firmaet, må du trekke fra noen tusenlapper på de årlige totalkostnadene du fører til fradrag via næringsoppgaven. Disse tusenlappene er tenkt å utgjøre den private delen av bruken.

For de aller fleste frilansere er det bare tull å ha dobbelt opp med abonnementer, bredbåndsrutere og telefoner. Det såkalte sjablongfradraget, også kalt EK-skatten, er derfor den metoden som gjelder for oss. EK-skatten gjelder fordelen du må skatte for privat fordi firmaet betaler for telefon- og nettutgiftene dine.

4000 eller 6000 kroner i avkorting

Hvis du har to eller flere EK-tjenester, blir EK-skatten regnet ut fra hele den årlige kostnaden minus 1000 kroner. Fra denne summen må du trekke 6000 kroner. Det som da står igjen kan du  føre som utgift i firmaet. Koster tjenestene mindre enn 7000 kroner årlig synker sjablongfradraget tilsvarende. Er de årlige utgiftene på 1000 kroner eller mindre, får du hele summen som fradrag i næringen. Husk at alle summer i denne artikkelen er inkl. mva.

Har du bare har én EK-tjeneste felles for firmaet og privat, blir EK-avkortingen på maksimalt 4000 kroner. Gjelder altså hvis de årlige utgiftene er på kr 5000 eller mer.

Også mobil nettilkobling (mobilnett, wi-fi, wap) kommer inn under sjablongregelen. Utgifter til sikkerhetstiltak derimot, som f.eks. brannmur eller antivirus, kan du få skattefradrag på i sin helhet. Det er ingen privat fordelsbeskatning av dette.

Opp til deg å vurdere fordeling for MVA

Det finnes ingen fasit på hvordan du skal føre merverdiavgiften på EK-tjenestene dine. Det er opp til det enkelte firma/regnskapsfører å gjøre en vurdering som stemmer overens med virkeligheten. Sjablongreglene er veldig generelle, og tar ikke hensyn til at du en måned kanskje nesten bare bruker telefonen privat, og en neste bruker den veldig mye til jobb. Du skal i utgangspunktet fordele merverdiavgiften i forhold til dette.

Det enkleste er å ta utgangspunkt i sjablongreglene vi har beskrevet ovenfor, men det er risikabelt fordi det kanskje er langt unna realitetene. Privatdelen for et mobiltelefonabonnement som årlig koster kr 12 000, blir etter sjablongen kr 4000 i året. Dette utgjør 33,3 prosent av totalen, mens firmadelen naturlig nok da blir 66,7 prosent.

Hvis du får en månedsfaktura på kr 1000 fra Chess eller Telenor, kan du altså føre 66,7 prosent av mva-beløpet til fradrag via merverdiavgiftsoppgaven i Altinn.

Resten må du bare finne deg i å betale fra egen lomme på samme måte som du betaler moms uten å få refusjon når du går og handler melk og brød på butikken.

20 kommentarer

 • anneberitanti sier:

  Leste dette flere ganger, men skjønte ikke helt hvordan jeg sku gjøre det. hvis jeg har tlf og bredbånds utgifter på kr 7200 kr inkl mva, hvor stor del av summen setter jeg da på firmaet? ca 63 prosent?

 • Du må tenke på årsbasis her, slik det står: «Hvis du har to eller flere EK-tjenester, blir EK-skatten regnet ut fra hele den årlige kostnaden minus 1000 kroner. Fra denne summen må du trekke 6000 kroner. Det som da står igjen kan du  føre som utgift i firmaet». Grunnlaget blir 6200 kroner hvis du også har mobil eller en annen EK-tjeneste. Det som står igjen er kr 200 du kan føre til fradrag. Men vanligvis blir fradraget høyere, fordi du også har mobilabonnement o.l. La oss si at du totalt betaler 15000 årlig i EK-utgifter. Da blir fradraget ditt på 8000 kroner ((15000-1000)-6000=8000)

 • Hogne sier:

  Du skriver: «Husk at alle summer i denne artikkelen er eks. mva».
  Hadde det stått «inkl mva» ville det samsvart med det jeg har lest og lært.
  Avsnittet «Opp til deg å vurdere fordeling for MVA». Bruker en sjablongen for å håndtere mva, har en dårlige argumenter når skatteetaten gjør kontroll. Faktisk bruk må legges til grunn. Til sammenligning så bruker vel ingen sjablong vedr mva på kostnader for varebil, d.v.s. 25% mva-refusjon på næring?

 • Stemmer Hogne, det er feil at det står eks. mva., dette skal rettes opp. Som det står i artikkelen skal du i utgangspunktet fordele MVA i forhold til bruken. Sjablonfordelingen her er bare et forslag (som forøvrig kommer fra regnskapsførere som jobber med småfirmaer) til hvordan man kan løse det. Men til syvende og sist står du alltid selv ansvarlig for å gjøre det på en måte som stemmer med realitetene.

 • Helge Slettvoll sier:

  Hvordan skal dette regnskapsføres? Her blir det jo avvik mellom bilag til regnskap.

 • Erik sier:

  Hvorfor ikke bare utgiftsføre rubb og rake av EK. Og deretter plusse på inntekten din kr. 4 eller 6-tusen i privat fordel?
  Gjør det hele en smule enklere spør du meg.

 • @Erik: I praksis blir det slik du foreslår, men metoden blir feil likevel. Du utgiftsfører rubb og rake, og må fylle ut spesialrubrikker i næringsoppgaven der tall for privatfordeler skal inn. Fyller du ikke ut dette kan du i et bokettersyn miste retten til å trekke fra noen som helst EK-utgifter (eller få andre former for «straff» fra skatteetaten).

  @Helge: Privatfordelen føres på konto 2068 Private kostnader til elektronisk kommunikasjon og fylles deretter inn i næringsoppgaven som nevnt over.

 • Tom Erik sier:

  Betyr det at man fører den andelen som skal utgiftsføres på firmaet mot konto 6900 (uten mva), den private andelen mot konto 2068, men på 2068 fører jeg også opp eventuell MVA som jeg ikke setter til fradrag i mva-regnskapet?

 • Hansson sier:

  Det stemmer, selv om du også må bokføre momsen for det du fører på 6900 på momskontoen 2710. De private kostnadene skal ha med seg momskostnadene også.

 • Per Arne Vatnøy sier:

  Kan du sette hele dette regnestykket opp i et konkret eksempel?

  Hadde vært til stor hjelp!

 • Hansson sier:

  Regjeringen foreslår endringer i EK-skatten for neste periode, så vi kommer tilbake til dette når de nye reglene er endelig vedtatt.

 • Harald sier:

  Mitt ENK ble registrert 22.08.2013. Hvordan fører jeg da EK-utgiftene for 2013? Jeg kan vel ikke legge alle utgiftene for hele året til grunn, for deretter å trekke fra 1000, og trekke fra 6000 til, eller??

 • Det er kun utgifter fra registreringsdatoen som kan regnskapsføres i firmaet. Du må fremdeles trekke fra sjablongfradrag, men forholdsmessig i forhold til antall dager igjen av året da firmaet ble registrert.

 • Anita sier:

  Hvilke lover i mval er dette tatt ut i fra?

 • Hansson sier:

  Dette er basert på tolkningspraksis kvalitetssjekket av autorisert regnskapsførerselskap som har nær kontakt med skatteetaten om MVA-spørsmål. Merk at saken er fra 2011, og at det i 2014 kom nye regler. Frilansinfo kommer tilbake med en ny artikkel om dette snarest.

 • Tor Ivan Boine sier:

  Hvordan er reglene mtp kjøp av mobil som vil bli brukt i jobb- og privatsammenheng?

 • Atle Hansson sier:

  Tor Ivan: Er firmaet MVA-registrert? I så fall må du dele opp momsen i en privat del og en profesjonell del, f.eks. 50/50. Den profesjonelle delen tar du inn i regnskapet og får igjen fra skatteetaten. Den private delen må du betale selv. Det samme gjør du med selve telefonprisen. Du regnskapsfører X% og betaler resten fra egen lomme. For å få tilbake MVA på telefonen bør den kjøpes i firmanavnet, altså at det står firmanavn på kvitteringen. Ulempa er da at du mister reklamasjonsretten som en privatperson har. Så her må du veie fordelen opp mot ulempa.

 • Tor Ivan Boine sier:

  Glemte å nevne at det er ENK.

  Hvordan blir det i praksis? la oss si at telefonen koster 5000kr inkl mva.
  Kan jeg da føre (eller be regnskapsføreren) om å bare føre 50% av kjøpsbeløpet? Og da kan jeg kreve tilbake 50% av momsbeløpet ja?

  Er ikke denne regelen litt utdatert egentlig? dagens mobiltelefoner fungerer jo nesten på lik linje som en datamaskin nå til dags. epost, notisblokk etc.

 • Atle Hansson sier:

  Ja, du ber regnskapsføreren føre 50% av kjøpsbeløpet og 50% av momsen (f.eks.). Regelen er ikke utdatert i det hele tatt. Alle ting du eier i et firma og som du også skal bruke privat skal skattlegges. Det gjelder biler, det gjelder maskiner, det gjelder goder som ansatte får fra arbeidsgiveren sin, osv. At de har gjort det litt enklere med mobilbruk, nett og fasttelefonbruk for ENK er fint, det er for at du skal slippe å bruke mye tid på å dele opp alle disse fakturaene mellom privat og bedrift. Det blir utrolig mye ekstra regnskapsføring over en periode på noen år, og det koster penger. Dingser, uansett hva de er for noe, må skattlegges privat for den delen som brukes privat. Da spiller det ingen rolle om den er en liten datamaskin eller en gammeldags telefon. Eller en anleggsmaskin for den saks skyld.

 • Tor Ivan Boine sier:

  ok. takk for oppklaring 🙂
  Har bare fått inntrykk av at det var strengere på mobiltelefon. uten at jeg visste hvorfor.

  lærer noe nytt hver dag!

2 Trackbacks

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *