– Skyver frilansarbeiderne utfor stupet

– Det er ikke først og fremst min mening å klage, men å varsle. Mediehusene skyver frilansarbeiderne utfor stupet, sier skribent Sara Mats Azmeh Rasmussen.

Faksimile KlassekampenFra gårsdagens utgave av Klassekampen.no.

Samfunnsdebattanten og frilanseren sa i et intervju med Klassekampen i går at overtramp i mediebransjen dysses ned, mens mediene selv er svært opptatte av å avdekke sosial dumping i andre bransjer.

Nå melder hun seg ut av både frilansjobbingen og den offentlige debatten, og skriver på den personlige bloggen sin:

(…) jeg drømte om å klare å leve av å skrive uten å måtte selge min sjel. Det var bare en drøm. Nå er jeg våken.

Stagnerte honorarer

– Aftenposten, som har vært hovedarbeidsgiveren min, har ikke økt honorarsatsene på seks år – ikke engang justert satsene for prisvekst. Jeg får 3000 kroner før skatt for en kommentar på ledersiden, 5000 kroner for en helsides kronikk, sier Rasmussen.

Dagsnytt Atten ville lage debatt om temaet, men NRK måtte avlyse fordi ingen fra Aftenposten ville stille, skriver Rasmussen på bloggen. De mente saken ble  for personlig.

Men det er ikke bare Rasmussen som kritiserer mediehusenes prispolitikk. I en oppfølgerartikkel i Klassekampen i dag støttes utspillet av styremedlem Toralf Sandåker i Frilansjournalistene.

– Det er ingen tvil om at man kan kalle det sosial dumping. Vi har frilansere blant våre medlemmer som har mistet så mye som halvparten av inntekten i nominelle kroner i løpet av noen år. I ukepressen har honorarene stått stille i 10-15 år, sier Sandaker til journalist Sandra Lillebø.

Ikke nok å leve av

Da Sara Mats Azmeh Rasmussen rapporterte fra grenseområdene mellom Syria og Libanon fikk hun i alt 13500 kroner av VG for to artikler og ett foto. Det var bare nok til å dekke selve reisa.

Rasmussen ble selv født i Syria, og kom til Norge i 1995.

– Minoriteter skvises

Det retoriske spørsmålet hun stiller er hvordan lederne og redaktørene klarer å akseptere høye lønninger vel vitende om at skribentene som leverer råvarene ikke har sjanse til å leve et anstendig liv på honorarene de mottar.

I tillegg er hun opptatt av minoritetenes stemme i samfunnsdebatten, som hun mener skvises fordi de ikke har sosialt og økonomisk sikkerhetsnett nok til å delta til dumpingpriser.

– Med nedskjæringene som foregår i alle de store avishusene nå, blir forholdene ikke bedre. Enda mer stoff skal leveres av underbetalte frilansere.

– Ansiennitet, lojalitet og utdanning teller ikke når jeg som frilanser forhandler om honorar, sier Sara Mats Azmeh Rasmussen i intervjuet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *