Skal du betale skatt på kryptovaluta?

For et par år siden var det «klondike-stemning» blant de som var smarte og kjøpte bitcoin da den var på 2000 dollar, og enda mer stemning var det for de som kjøpte bitcoin da den kun var på noen få dollar. Dette var en utvikling som kom som lyn fra klar himmel for de aller fleste og Skattetaten var ikke forberedt.

Skatt på kryptovaluta

En undersøkelse Aftenposten gjorde viste at rundt 200000 nordmenn eier bitcoin, eller gjorde det i 2018. Det er nok mange av de som har solgt seg ut etter at bitcoin falt pladask i 2019. Den siste tiden så har det riktignok vært en stor etterspørsel fra nordmenn som ønsker å kjøpe bitcoin og dette er en utvikling som kan fortsette.

Den siste tiden har det vært store variasjoner i valutakurser, som har gjort sitt til at en del frilansere med utenlandske klienter har valgt å få betalt i kryptovaluta. Her følger det egne regler for hvordan dette skal føres.

Ettersom det var relativt store gevinster i skatteåret 2017 for enkelte, og ikke minst mye skattepenger, så kom Skatteetaten raskt på banen med et rammeverk for skatt av kryptovaluta. Her kommer det frem at man skal skatte på lik linje med gevinst fra kjøp og salg av aksjer. Det betyr at man samtidig kan få avskrivning for eventuelle tap man har ved salg av kryptovaluta.

Hvordan holder man styr på skatt av kryptovaluta?

Veldig mange av de som kjøper kryptovaluta gjør flere handler for å kjøpe på «riktige nivåer» og «selge på riktig nivåer». Dette gjør at man fort kan ha flere hundre og kanskje tusen handler på kryptovaluta. Derfor er det utrolig viktig at man enten har god tid eller finner et godt verktøy for å dokumentere handlene.

I Norge så er vi så heldig at det finnes et verktøy som heter Kryptosekken. Her kan du enkelt koble deg opp på børsene for å finne ut hvor mye du skal skatte og selvfølgelig så kan du koble den direkte på. Du bør selvfølgelig alltid kontrollsjekke, men den gjør det veldig enkelt for deg og gir deg akkurat den oversikten du trenger.

Hvis du har under 100 transaksjoner er Kryptosekken gratis å bruke og deretter prises den til antall transaksjoner du gjennomfører. Alternativer til denne er engelske utgaver som gjerne er litt billigere, men de er ikke like enkle som Kryptosekken sine løsninger.

Hva om man ikke rapporterer inn kryptovaluta?

Det er viktig at du rapporterer inn kryptovaluta for å være på riktig side av loven og for å kunne kvalifisere til eventuelle fradrag hvis du skulle vært nødt til å realisere tapene på et senere tidspunkt. Det er forløpig begrenset hvilke data som er tilgjengelige for norske myndigheter, men ettersom kryptovaluta sprer seg så vil det være naturlig for myndighetene å få denne informasjonen. Selv om enkelte hevder at dette er en svekkelse for kryptovaluta som helhet.

Hvis man bruker et verktøy tar det deg kun 5-10 minutter å levere tallene dine til Skatteetaten, og det er ikke vanskelig å få til. Det eneste problemet er om du bruker en kryptobørs som ikke støttes av Kryptosekken.no. Hvis du har problemer med dette kan du kontakte kundesupport hos dem for å høre hvordan du kan få hjelp til å føre det inn riktig.

Oppslagsfoto: StellrWeb