Skaff deg en klan

Det er ikke lett å starte som frilanser uten å ha et nettverk av rådgivere, potensielle kunder, eller folk som har samme spesialitet som deg selv. Et slikt nettverk er førsteprioritet hvis du starter fra scratch.

Klan
Foto: iStockphoto

Gjennom sosiale medier kan du opprette kontakt med interessante folk som har samme lidenskap som deg, og gjerne også mulige kunder. Men det er også viktig å ha fysiske støttespillere rundt deg. Møt folk ansikt til ansikt.

Møter, messer, foreninger, foredrag og annet gir deg både faglig påfyll og setter deg som ensom frilanser-ulv inn i en større sammenheng. Du må tilhøre en klan, en krets.

Og der konkurrenter og kunder er, må du også være.

Bli kjent med de ansvarlige personene hos selskapene du sikter deg inn mot. Skaff deg ei målgruppe. Du trenger ikke å tenke at målgruppa må være brei. Smalere målgrupper gir ofte bedre resultater, fordi du lettere blir eksperten deres. Generelle utøvere blir sjelden sett på som eksperter, mens de som kan være rådgiver for en smal kundekrets, raskt blir the go-to person i bransjen.

Referanser internt i en smal kundekrets er så presise at de er langt mer verdifulle enn en mer generell referanse.

I tillegg til målgruppa av mulige kunder bør du ha en større sirkel av kontakter. Igjen: En klan.

Den bør være bredt sammensatt av folk fra ulike steder i samfunnet, med ulik bakgrunn og yrke, utøvere som er bedre enn deg selv, konkurrenter eller samarbeidspartnere du kan hyre inn til å ta oppdrag for deg hvis det trengs. Folk som har hørt om deg. Folk du har hørt om. Noen man kjenner navnet på, selv om det bare er via Twitter, er en bedre kontakt enn noen man aldri har hørt om før.

Du må altså ikke bare tenke på kontaktflaten din som en kundebase. Det er trolig like viktig å ha støttespillere og mentorer rundt seg. De kan være referansepunkter i en ofte noe isolert arbeidssituasjon.

Da kommer kundene som en ringvirkning av dynamikken som oppstår.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *