Selvstendig næringsdrivende hjemmemamma

De tider hvor du hadde en pen bunke på pulten din med papirer du kunne gå systematisk gjennom er over. Les hvordan du overlever i en mammagründers uforutsigbare verden.

Det kan være utfordrende å jobbe hjemmefra samtidig som man har full omsorg for sine barn hele dagen.

Mange av oss er vant til å se for seg en arbeidsdag som går fra 8 om morgenen til 16 om ettermiddagen, med en halvtimes lunch fra halv ett til ett. Men nå oppdager vi plutselig at vi er i en verden hvor alt er spontant og usammenhengende. Plutselig må alt stikkes innimellom bleieskift, nesetørking, hjulene på bussen og kjøttkaker, og ungene dine må ivaretas samtidig som du gjør det du hadde tenkt du skulle gjøre.

Her har du noen tips til hvordan du kan gjøre begge deler!

mammagrunder

Elsk din laptop

En laptop er rett og slett uunnværlig dersom du har nettbutikk, skriver mye i jobben eller trenger å kommunisere med leverandører, kunder, klienter eller andre. Om du har en sånn en, og i tillegg har trådløst nettverk eller mobilt bredbånd, kan du multitaske til tusen.

Trenger ungene å se deg for å sovne trygt? Liker de å leke ute på egenhånd? Ta med deg laptopen dit ungene er, så kan de få uforstyrret frilek eller se og høre at du er der helt til de har sovnet godt. Og du har fått gjort andre ting samtidig som du har gitt dem akkurat det de trenger.

Du blir også mer fleksibel om du har en laptop. Dette betyr at du ikke trenger å stenge nettbutikken eller være utilgjengelig for klienter eller kunder, selv om du går i feriemodus og trapper ned aktiviteten til et minimum. Det er ikke meningen at du skal jobbe deg gjennom familieturen, men det kan være greit å være i stand til å sjekke ordrestatus, moderere kommentarer i bloggen eller andre ting du ikke bruker allverdens av tid på, men likevel behøver å gjøre.

Verdifull familie

Det er viktig at ungene dine treffer andre mennesker fra tid til annen, spesielt om du er hjemmemamma. Besteforeldre, tanter, onkler, kusiner, fettere og så videre kan derfor godt låne ungene dine litt fra tid til annen, og du kan til og med bli med dem på besøk om du har laptopen med deg. Så kan de gjøre morsomme ting med andre mennesker og styrke bånd til familien mens du får gjort unna litt arbeid.

Arbeid er morsomt

Ungene kan gjerne være med deg på jobb også, litt ettersom hvor gamle de er og hva de liker å holde på med.

Hva med å gi dem sitt eget syskrin eller tegnesaker, sånn at dere faktisk kan jobbe sammen? Om ungene dine er litt større, så kan de gjerne få konkrete oppgaver som kanskje til og med resulterer i en lommepengebelønning, og det kan være artig å hjelpe mamma med å sette på klistremerker og poste brev og varer selv!

Du kan også utstyre dem med sin egen pult inne på kontoret ditt, og fylle den med spennede formingsmateriell og ufarlige voksensaker – og så kan de leke så mye de vil! Dette gir dem ikke bare fornøyelse her og nå, men det bygger også opp en forventning om at arbeid er morsomt. Hvilket utgangspunkt for lekselesing!

Planlegging er gull verdt

Det verste som kan skje, er at ungene skal hate at du jobber hjemmefra. Derfor er det veldig viktig at du har dem i fokus og sørger for at du husker løfter, avtaler, bursdager og så videre. En kalender er derfor et av dine viktigste redskap, og sørg for at ungene dine får en stor del av plassen i den.

Det de mener er viktig, bør være prioritering nummer 1 for deg også. Om du har mye å gjøre på jobben, må du også legge inn noen ”bobler” bare for ungene dine. Da er du bare mamma, og bare deres – og ingen får lov til å forstyrre det.

Sannsynligvis er du hjemmeværende mest for ungenes skyld, ikke sant? Ikke gå så opp i jobben at du glemmer dem.

Kundene dine kan håndtere sannheten

Ofte velger hjemmemammaer å jobbe med direkte barnerelaterte saker, og derfor er det også rimelig å anta at kundene vil forstå det om du skriver ungene dine inn i betingelsene.

Faktisk vil mange se på det som en styrke, noe som gir deg ytterligere troverdighet og seriøsitet. Om du for eksempel driver en nettbutikk, kan du gjerne skrive at du jobber hjemmefra med små barn tilstede, og at mail vil være å foretrekke fremfor telefon fordi dette tillater mye mer fleksibilitet.

Det samme kan du gjøre med telefonsvareren. Forklar dem at du har varierende arbeidstider, og de fleste vil forstå og respektere dette. I foreldrebransjen er det faktisk et stort pluss i margen at du setter ungene først.

Finn en dagsrytme

En dagsrytme gir deg både en slags oversikt over hva du bør gjøre når, men enda viktigere er det at den gir ungene dine en viss stabilitet og ramme rundt hverdagen sin.

Når mamma gjør det samme i omtrent samme rekkefølge hver dag, vil de snart skjønne når du er tilgjengelig for lek og når du trenger litt mer arbeidsro. Dette forebygger ganske mye masing (som gjerne oppstår når de er litt usikre på hvor de har deg og hva som skal skje nå) og konflikter som kommer som en direkte konsekvens av dette. Men det er selvfølgelig viktig å være fleksibel også.

Du kan ikke be ungen din vente med å blø neseblod til klokka sier pause for deg, og det hender jo også at avtaler og nødvendigheter vil bryte opp i rytmen din.

Deleger husarbeidet

Jeg er lei for å si det, men sjansen for at du klarer å være supermamma og håndtere både barn, jobb og husarbeid samtidig uten å brenne deg ut, er ikke så stor. Men du kan multitaske! Unger elsker som regel å få være med på ting, og selv om det kanskje ikke går like fort som før, så er husarbeid noe som kan være en kjempemorsom aktivitet dere deler sammen.

På sikt betyr jo dette også at du har gitt dem kunnskap og mulighet til å utføre slike ting på egenhånd med mindre og mindre hjelp fra deg, noe både du og deres fremtidige partnere vil være deg evig takknemlig for.

Det kan også være at du er så heldig at dine barns far forstår at du må prioritere andre ting enn blanke vinduer akkurat nå, og han er helt sikkert i stand til å sette på en oppvaskmaskin også.

Om han ikke trer inn i husfarrollen helt naturlig og av seg selv fordi han selv ser behovet, så kan det være verdt forsøket å snakke med ham om det. Kommunikasjon er viktig, og ingen av dere er tankelesere.

Tilpass deg

Men det viktigste er kanskje ikke hva du gjør med ungene dine. Det viktigste er hva du gjør med deg. De dagene hvor du kunne jobbe i ro og mak og krysse pent av etter hver linje på lista er antagelig over, og du er bare nødt til å tilpasse deg andre arbeidsforhold. Derfor må du justere både holdninger og forventninger til denne nye situasjonen. Du må være forberedt på å måtte forlate artikkelen du skriver på midt i en setning fordi datteren din ikke ville sove alene likevel, og du må lære deg kunsten å gå inn og ut av jobben uten å måtte bruke så mye tid på å omstille deg fra det ene til det andre.

Det er slitsomt. Det er krevende.

Men det vil antagelig være verdt det likevel den dagen du kan konstatere at du har klart å bygge deg opp din egen inntekt, samtidig som du oppdro ungene dine på den måten du ønsket å oppdra dem på.

—————

Artikkelen er hentet fra Kreativmamma.no, og gjengitt med tillatelse. Kreativmamma.no drives av Line Konstali og er et forum og nettverk av og for mammaer som går rundt med en idé i magen – om et nytt firma, et idealistisk prosjekt, en bok, eller noe helt annet.

Foto: Crestock

4 kommentarer

 • mia sier:

  Virker som du får det til på en glimrende måte! Og jeg syns det er så gøy å høre når mammaer (eller pappaer) er hjemme med ungene sine mest mulig.

  I disse dager virker det som om eneste fornuftige løsningen er offentlige tilbud som barnehage, SFO, og organiserte aktiviteter. Men det bør etter min mening bare være en del av barns hverdag. Man må ikke glemme å la barna knytte bånd til familien først og fremst…

  Lykke til videre!

 • Jeanette sier:

  Hei, og takk for det! 🙂

  Familien er veldig viktig, ja. Jeg tror det å bruke tid sammen med dem er en styrke på veldig mange områder, både når det gjelder identitetsskaping og også følelsen av kontinuitet og sammenheng etterhvert som de vokser opp. I det hektiske livet de sannsynligvis får om noen år, så vil gode, sterke røtter kanskje bety mer enn vi kan forestille oss.

 • Kjempeviktig å ta seg tid til barna når de er små. Jeg også har jobbet hjemmefra hele tiden, det er ikke alltid lett sånn økonomisk, men samtidig har man tid og samvær med barna. Det som er vanskelig er vel det å senke ambisjonsnivået sitt, det er umulig å få tid til alt. Interessant artikkel!

 • Jeanette sier:

  Ja, jeg tror også at ambisjonsnivået kanskje er det vanskeligste. Her sitter du og har fått Tidenes Mest Geniale Idé, og så rekker du bare såvidt skrive overskrifta før ungen din har tømt ut et glass melk i marsvinburet eller noe sånt. Du må liksom bare legge vekk alle tanker om hvor langt du KUNNE kommet og hvor mye du KUNNE ha fått gjort – for faktum er at du får bare gjort en liten del av det. Akkurat nå, i alle fall. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *