Regnskap er utrolig viktig for frilansere

Regnskap er noe som de aller fleste frilansere ønsker å bruke minst mulig tid på, men det er samtidig veldig viktig. Med den norske modellen med enkeltpersonsforetak kan det fort bli en blanding av business og privat business. Dette er det noen klare fordeler med, men også noen ganske store ulemper som vi skal komme til bunns i her.

Regnskap er viktig

Selv om du klarer å regne ut riktig skatt og MVA så er det viktig å ha kontroll på regnskapet. Det er slik du kan planlegge fremover og ikke minst gjøre utregninger på hvor mye du faktisk tjener. Ved å ha kontroll på regnskapet ditt lar du ikke ting komme plutselig på, og du vil hele tiden ha kjennskap til dine egne tall.

Veldig mange opplever det å ha kontroll over sitt egen regnskap som betryggende og ikke minst gjør det dem bedre til å ta riktige beslutninger om kostnader, timespris og ikke minst inntekter.

Hvordan få kontroll over regnskapet?

Det første du må gjøre er å opprette en egen bankkonto for ditt ENK. Det er ikke bedriftskonto du trenger, men en helt vanlig bankkonto. Deretter så anbefaler vi at du lager en konto til skatt og en konto til MVA. På denne måten vil du kunne ha stålkontroll på akkurat hvor mye som skal hvor. Du slipper å måtte betale en plutselig stor regning på MVA og du slipper å plutselig måtte punge ut masse penger i etterbetaling av skatt.

Du kan gjerne koble deg til et regnskapsprogram i samme slengen. Det finnes ganske mange forskjellige alternativer der ute. Fiken er veldig populært og Conta er et annet veldig populært program. Disse er rimelige i drift når man er en mindre aktør og lar deg enkelt holde kontrollen selv. Eller du kan få hjelp av en regnskapsfører som er tilknyttet disse tjenestene.

Regnskap er mer enn bare regnskap

Regnskapet er nemlig din lønnsslipp og den blir brukt til mye forskjellig. Hvis du drømmer om å kjøpe egen bolig er det utrolig viktig at du faktisk har kontroll på regnskapet. For når du leverer inn lånesøknaden din til banken som frilanser vil du få en rekke dokumntasjons-krav. De vil gjerne se på:

  • Regnskapet ditt
  • Kontrakter
  • Økonomien din

Hvis du har gjort alt riktig fra start er dette helt uproblematisk for deg å levere inn til banken. Problemet oppstår gjerne hvis du ikke har alt i orden og banken får et rotete regnskap som de må tyde. Da gjør du jobben til banken vanskeligere og risikoen for at du ikke får det beste utgangspunktet øker. Noen ganger så kan dette bli såpass problematisk at banken ikke vil ha deg som kunde og da kan det fort bli veldig kostbart.

Vi vet at flere frilansere har slitt så mye med å få lån i en ordinær bank at de må søke boliglån i banker som egentlig tilbyr lån med inkasso. Dette er svært kostbare lån i form av renter og gjerne et veldig stort etableringsgebyr. Så det å tidlig investere litt tid og penger i et skikkelig regnskap kan være penger smart litt fremover.

Om du ønsker å lese mer skatt og regnskap for frilansere kan du sjekke ut flere artikler i denne emnekategorien.

Oppslagsfoto: Unsplash.com