Råd til deg som skal kjøpe bitcoin

Hvis du går med tanker om å kjøpe bitcoin så er det visse ting du bør vite om på forhånd. Den nye digitale enheten har tatt Norge med storm og vi eier i dag kryptovaluta for flere milliarder kroner. Blant de ulike kryptovalutaene er BTC den desidert største, målt i transaksjonsvolum.

Handle bitcoins

Denne listen er skrevet for deg som ønsker å vite mer om hvordan man kan kjøpe bitcoin på en trygg og forutsigbar måte. Her finner du også noen enkle råd om hvilke problemer du bør unngå underveis.

Velg riktig sted å handle fra

Første steg er å finne ut hvor du ønsker å kjøpe bitcoin og hvordan prosessen fungerer. Et godt sted å begynne er hos en informasjonsside.

Kjøp bitcoins med ITavisen sin guide, og sammenlign flere alternativer i Norge (samt i utlandet). De lister blant annet opp flere norske børser som lar deg kjøpe med hurtigbetaling via nettbank, såvel som VISA. For å handle med kort er man nødt til å bruke en utenlandsk portal for handel.

Den viktigste avgjørelsen er hvorvidt du vil handle hos en børs som ligger i Norge, eller gå til et utenlandsk selskap. Her er det flere vurderinger som bør tas hensyn til, inkludert:

  • Hvorvidt du kun ønsker å kjøpe bitcoin, eller utvide med andre typer.
  • Hvilke gebyrer selskapene krever for hver gang du kjøper.
  • Sikkerheten og behovet for å verifisere egen ID.

De utenlandske selskapene vil kreve at du verifiserer deg med et passbilde/førerkort, pluss kopier av fakturaer. Det tar ekstra tid, og man løper alltid en viss risiko for at dokumentene havner på avveie. I Norge er det mye enklere, da flere lar deg verifisere både med BankID og Vipps, avhengig av hva du foretrekker.

Mange useriøse selskap har lurt nordmenn for penger de siste årene, med falske tilbud om bitcoin. Med andre ord er det viktig å sjekke børsen nøye på forhånd. Den beste løsningen vil som regel være å holde seg til et norsk marked.

Bestem om du skal investere over lang eller kort tid

Prisen på bitcoins har bykset voldsomt kun de siste årene. Når den ble etablert i 2009 kunne man kjøpe bitcoin for noen få cent, men i dag er den verdt nesten 90.000 kroner. Mange mener at prisen per BTC kan hoppe opp til over 1 million kroner i løpet av de neste årene.

For deg som investerer er det viktig å legge en plan på forhånd. Ønsker du å daytrade, eller vil du kun sitte på pengene over lang tid?

Uansett hvilket alternativ du velger så er det viktig å gjøre seg kjent med den risikoen som følger med. Investeringer i bitcoin har en enorm oppside, men det samme gjelder også risikoen for at prisene faller.

Kina pustet nytt liv i bitcoin i fjor, når landets president oppfordret næringslivet til å bli ledende på blokkjedeteknologi. Den økte kinesiske interessen har ført til et oppsving i internasjonale markeder.

Kjøp med riktig ordretype

Kjøp bitcoin enten til markedspris eller sett din egen pris. Gjør deg kjent med forskjellene før du handler, da det kan ha en innvirkning på prisene.

Enkelt oppsummert kan man si at:

  • Kjøp til markedspris er dyrest (hvor du tar av de tilbudene som ligger ute).
  • Å legge inn sitt eget tilbud sparer deg for penger, men sjansen øker i tillegg for at prisene stiger og man unngår å profitere på oppgangen.

Hvordan skal du betale? Med banken eller VISA

For å betale for bitcoin kan du enten velge å bruke et VISA kort, eller å overføre penger med norsk konto. Det siste valget er alltid billigst, men tar til gjengjeld en del tid å gjennomføre.

Velger du å kjøpe bitcoin med VISA er det normalt at børsene kan kreve opptil 4-5% i gebyrer per handel. Det er en god del mer enn hva du ville betalt med en norsk bankoverføring.

Alt avhenger av hvorvidt du må sende pengene utenlands eller til en børs med norsk konto. For utenlandske overføringer kan du fort risikere å betale opptil 500 kroner per transaksjon, hvis kroner må byttes til f.eks EUR eller USD.

Det viktigste å vite er som følger: Bankoverføring sparer deg for penger, mens kjøp med VISA koster langt mer i gebyrer.

Det finnes flere børser i Norge

I mange år var det nesten umulig å kjøpe bitcoin innenlands i Norge, med mindre man gikk gjennom en portal som Localbitcoins. Ting begynte å endre seg i 2018 når Finanstilsynet meldte at de ville opprette en registerordning for såkalte “digitale vekslere”.

Det første norske selskapet registrerte seg i 2019, og siden den gang har flere andre bransjeaktører hoppet inn i markedet. Noen av disse inkluderer MiraiEx, Bitruption og Nordic Block Exchange (NBX).

Det norske bitcoinmarkedet er i ferd med å modnes, og den økte konkurransen har vært til fordel for forbrukerne ettersom prisene har falt.

For deg som kjøper betyr det økt utvalg, lavere gebyrer og en sikrere handel.