Finn timeprisen med priskalkulatoren

Tid for et aldri så lite personlig tariffoppgjør? Last ned priskalkulatoren vår og finn ut hvor mye du bør ha i timelønn.

(Foto: Naotakem)

OPPDATERING: TIMEPRISKALKULATOREN ER BLITT NY OG INTERAKTIV. PRØV DEN HER. Excel-arket som omtales i denne artikkelen er ikke lenger tilgjengelig, men det øvrige innholdet er stadig relevant.

Kalkulatoren er i Excel-format og regner ut dag- og timesatsene for deg, basert på tallene du fyller inn. Har du ikke Excel kan du bruke gratisprogrammet Open Office Calc.

Registrer deg, logg deg inn og last ned skjemaet fra Dokumentbanken (gratis)

Du finner skjemaet nederst, under «Diverse dokumenter».

Jeg har en pris jeg bruker, så hva er vitsen?

Hvis du har satt en pris på måfå bør du gå gjennom den i detalj for å sjekke at den i alle fall ikke er for lav.

Mange glemmer at det i fakturabeløpet bør være lagt inn et overskudd i tillegg til din egen lønn. Hvis du satser tid og penger i et firma som ikke gir noen langsiktig avkastning, er ikke bedriften mye verdt.

Ville du investert i Statoil Hydro uten å forvente avkastning?

Ha prisen klar for deg før du skal ut og finne oppdragsgivere. Du vil bli sett på som mer proff enn en som tafatt forventer at kunden skal foreslå noe. Du får ikke alltid det du vil ha, men i de aller fleste tilfellene vil du få bedre pris enn hvis du lar kunden komme med det første forslaget.

Hvis du i tillegg er i stand til å forsvare hvorfor prisen din er som den er, har du større sjanse til å lykkes i forhandlingene. Her kommer priskalkulatoren inn i bildet. Den hjelper deg med å tenke gjennom hvilke elementer prisen din er satt sammen av.

Dags- og timepris fungerer for grafiske designere, webdesignere og andre produksjonsarbeidere som ikke selger rettighetsbaserte varer. For illustrasjoner, foto og lignende, må du ta med i regnestykket hvilken lisens (bruks- og reproduksjonsrettigheter) du gir kunden. Jo mer du gir fra deg, desto høyere pris.

I alle tilfeller er det lurt å ha timeprisen klart for seg, for da vet du hvor mange timer du kan bruke på et oppdrag før du begynner å spise opp fortjenesten.

Tenk på et tall

Her er fire vanlige måter å regne ut prisen på. Ikke alle er like smarte.

 1. Samme som da jeg var ansatt. Dette betyr at du i realiteten tjener langt mindre enn før, fordi du nå betaler alle utgifter selv. Dessuten sparer du kunden for arbeidsgiveravgift m.m. Holder ikke for deg som har tenkt å jobbe frilans i mer enn to måneder.
 2. Apekatt-taktikken. Se på hva markedet vil betale og hva konkurrentene dine tjener, og forlang det samme. Kan fungere, men du vet fremdeles ikke noe som helst om hvordan prisen din er sammensatt.
 3. Tredelingsmodellen. Tommelfingerregel som går ut på at en tredjedel av honoraret ditt går til din egen lønning, den andre tredjedelen går til driftsutgifter (kontor, telefon, osv.) og den siste delen går til overskudd (avkastning, som nevnt over). Brukbar metode, men litt omtrentlig.
 4. Kalkulert pris. Priskalkulatoren er basert på denne detaljerte modellen. Her definerer du hvor mange dager du kan fakturere i løpet av et år, de årlige driftsutgiftene, daglig basistariff, fakturerbar timepris og fortjenestemargin.

Å fastsette pris er noe de fleste sliter med, og de fleste setter den for lavt. Mer om hvorfor her.

Tips eller kommentarer om priser? Skriv nedenfor!

7 kommentarer

 • Hei!

  Hvis man som journalist reiser/overnatter i forbindelse med selve reportasjen, hvordan anbefaler du å organisere det økonomisk? Bake det inn i timeprisen, eller sende reiseregning til kunden? Eller noe helt annet?

  Hilsen Carina

 • Hansson sier:

  Hei Carina. Det kommer helt an på hvordan du selger inn reportasjen. Hvis du ringer og sier at du har en sak fra San Fransisco som du gjerne skulle ha blitt kvitt, har du allerede betalt for reisen. Dermed må reiseprisen bakes inn i prisen for stoffet du selger. Hvis du avtaler med en avis at du skal reise til et bestemt sted og dekke en spesiell greie eksklusivt for dem, er det naturlig at de også dekker reise og opphold. Hvis du reiser for flere publikasjoner avtaler du at de deler utgiftene du har. Som du ser er det altså veldig bra hvis du kan sikre deg avtaler på forhånd, og avtale hvem som dekker hva. Hvis en avis hyrer deg inn for å reise skal de selvfølgelig betale reise og opphold. Du trenger ikke sende reiseregning hvis du ikke er ansatt. Du skriver alt på fakturaen.

 • Ben sier:

  hei,

  Jeg er en 2d animatør. Jeg utvikler animasjonsserier jeg har tenkt å selge til TV. Jeg har blitt bedt om å sende inn et pristilbud. Det er vanskelig å fastslå tidsramme eller pris med hensyn til animasjon. Hvordan skal jeg regne ut pris her.

  Jeg har også tenkt å selge mine tjenester til bedrifter, så hvordan finner jeg ut priser. bør jeg basere prisene på prosjekter eller timesvis

 • Her er nok det aller beste å få råd fra folk som har vært i animasjonsbransjen ei stund. Gå til (eller ring) til noen av animasjonsstudioene i Oslo og snakk med folk der. Ta kontakt med frilansere via Grafill eller Designbasen f.eks. Animasjonsserier er tidkrevende å lage og du må dra på med så høy pris som mulig hvis det skal bli noe å leve av. Dessuten handler disse salgene om rettigheter. Du selger jo ikke selve filmen, men rettighetene til å vise den på TV. Vil de ha enerett? Kan du selge den til utlandet etterpå? Dette og mye mer påvirker prisen. Les kapittelet om prissetting i http://www.frilansboka.no, der finner du mye om dette. Har du forresten lest Prisskolen?

 • Fanney sier:

  Hei

  Er i tivl her: Jobber som frilanser og ble hyret inn som spesiaeffektsminkør til et oppdrag på 4 halve dager + forberedelse. Vi hadde kommunisert på mail om at jeg normalt 500 kr i timen og i dette tilfelle inkl. utstyr og materialer. Så får jeg tilsent en arbeidskontrakt ( etter at jobben er gjort og kunden er veldig fornøyd) men når jeg fikk arbeidskontrakten var den først på 145 kr i timen og så korrigert til 235 kr i timen. Spørgmålet mitt er da: hvor høy timelønn skal jeg ha som ansatt for at det skal være det samme som 500 kr frilans?

 • Man signerer ikke arbeidskontrakter etter at oppdraget er utført. Mailen fungerer da som arbeidskontrakt. Du skal ha 500 kroner i timen, slik avtalen var. Du skal IKKE godta at avtalen brytes, slik at de kan tilby deg en lavere timepris. Spørsmålet ditt om hvilken lønn som er OK er altså irrelevant, det som er relevant her er at det foreligger et kontraktsbrudd fra oppdragsgivers side, og at du enten a) får de til å betale fakturaen du sender eller b) tar de til forliksrådet (koster deg 800 kroner) og får en dom på at de skal betale deg det oppdraget kostet, og som de aksepterte ved å engasjere deg.

 • Fanney sier:

  Tusen takk Atle for svaret. Mye å lære ved å lese dine kommentarer.

2 Trackbacks

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *