Pengemaskinen Bonnier trekker omstridt frilansavtale

Svenske Bonnier News viker etter kraftig kritikk av en kontrakt som ga frilansere elendige vilkår.

Faksimile: Medievärlden.se. Rovkontrakten ble nasjonal nyhetssak da SVT sendte et innslag på Kulturnyheterna der fire bransjeorganisasjoner ba frilansere om å ikke skrive under.

I forrige uke kom pressemeldingen om at Bonnier trakk avtalen tilbake.

– Vi tar til oss kritikken, frilanserne er viktige for Bonnier News, vi har et bra forhold til de i dag og vil fortsette å ha et velfungerende samarbeid, skrev selskapet.

105 millioner i utbytte

Å ha et bra forhold til rovdrift på frilansere er en lukrativ forretningsmodell. Bonnier News er en pengemaskin med omsetning på over 600 millioner svenske kroner og et overskudd på drøye 86 millioner (2017).

De gir ut blant annet Dagens Nyheter, Expressen og Sydsvenska Dagbladet og er underlagt Bonnier-konsernet, som hadde et overskudd på over 1,2 milliarder SEK. Konsernaksjonærene tok ut nær 105 millioner i utbytte.

Kontroversen er ikke ny. SVT var også på saken i 2016 da Bonnier kom med sin forrige kontrakt. Kritikerne kalte den en «fulkontrakt». Årets avtale er enda verre enn den forrige, mener Paulina Holmgren i Svenska fotografers förbund. Hun kaller den en «fulkontrakt 2.0».

Kjent fra Norge

Også i Norge har Bonnier fått mye tilsvarende kritikk. Fra 2008 ble det store bølger da de store medieselskapene, inkludert Bonnier, nærmest unisont endret kontraktene sine for å sikre seg billigere frilansleveranser. I 2010 var det demonstrasjon utenfor Hjemmet Mortensen i Oslo.

I 2011 skrev Frilansinfo at Bonnier Media kalte inn de norske frilanserne sine én etter én for å få de til å signere det Norsk Journalistlag mente var en av de verste kontraktene de hadde sett noensinne.

Et par år etter fikk frilansfotograf Baard Lunde selskapet dømt for regelrett fototyveri og brudd på åndsverkloven.

Krever alle rettighetene

Med den nye avtaleteksten vil Bonnier News ha frilanserne til å gi fra seg alle økonomiske rettigheter til tekst og bilder i all fremtid, noe som bryter med det gamle prinsippet om at frilansere kan få solgt materialet sitt til flere utgivere.

Bonnier ønsker altså å disponere arbeidet fritt og kunne publisere det i samtlige av sine publikasjoner, i alle mediekanaler. Prinsippet er godt kjente fra de omstridte frilanskontraktene i Norge.

I februar snakket Frilansinfo med en norsk frilanser som følte seg forpliktet til å signere en tilsvarende kontrakt med et annet norsk mediehus. Prisen for en jobb for et ukeblad hadde gått ned med over 30 prosent sammenliknet med prisen for samme publisering i samme spalte i 2012, og selskapet krever nå i tillegg full eiendomsrett over materialet.

– Gjør det vanskelig å forsørge seg selv

Paulina Holmgren i svenskenes fotografforbund mener at Bonnier News’ kontrakt kommer til å uthule kvaliteten og gjøre at frilansere vil ha vanskelig for å forsørge seg selv.

Bonnier har varslet at et nytt forslag er under arbeid.

– Det holder ikke at de bare legger den fram på nytt med en ny skrifttype, sier en lettere sarkastisk Olle Wilöf i det svenske journalistforbundet.

Det har ikke lykkes Frilansinfo å få Bonnier Media i Norge til å kommentere om det er planer om å endre kontrakten som er i bruk her til lands.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *