Økonomitips: Hold bedre orden på mva- og skattepengene

Mens vi manner oss opp til å gå løs på årets selvangivelse spurte vi den erfarne frilanseren Jan Thomas Pettersen om råd: Hvordan unngå overraskelser på slutten av regnskapsåret?

Jan Thomas er multimediedesigner i Oslo og driver sitt eget foretak Juicy.no. Yrkestittelen hans betyr at han løser de fleste oppgaver som foregår på en skjerm.

– Web, presentasjoner, tv, video og sikkert film også hvis noen kom på å spørre. En god blanding av grafisk design, utforming av brukergrensesnitt, animasjon og programmering. Jeg liker å kunne litt om alt. Det gjør at jeg har bred kompetanse som ikke går veldig dypt på alle feltene, noe som har sine fordeler og ulemper.

Det første rådet han gir nye frilansere er å ha ryddig økonomi.

Jan Thomas Pettersen

– Den største overgangen for de som har vært i fast jobb og så blir frilanser med ok suksess er at de i løpet av året får inn en hel bråte med cash som de bør vite hvordan de behandler. Jeg vet for min del at skal jeg sove godt om natten må jeg til enhver tid ha noenlunde oversikt over hva jeg skylder Staten.

– Hvordan gjør du det?

– Jeg fører inntekter og utgifter i et Excel-dokument jeg har laget selv. Det regner ut moms og skatt av alt som kommer inn og ut og gir meg et grovt estimat. Dokumentet er også et fint grunnlag for deg selv eller en regnskapsfører å føre årsoppgjøret fra. Ser jeg at jeg har mer penger på konto enn det Excel-dokumentet sier jeg skylder, er jeg trygg.

Last ned mini-regnskapsprogram

Regnearket Jan Thomas deler med leserne gjør det lettere for deg å føre et skikkelig regnskap. Det gir deg tallene du trenger til næringsoppgaven, men hvis du vil være lovlydig må du følge reglene i Bokføringsloven og Bokføringsforskriften (debet og kredit, reskontro…)

Skatteprosenten i regnearket er satt til 35% men dette kan du enkelt endre alt etter hvor store inntekter, gjeld og formue du regner med å ha på slutten av året. Skatt for næringsdrivende er i utgangspunktet 39% for personinntekt.

Last ned regnearket fra Dokumentbanken.

Excel-dokument regnskap

Regnearket inneholder også en kontoplan med oversikt over de viktigste kontonumrene du fører utgiftene dine under. Du kan føye til poster, så lenge utgiftene kommer med i hovedkategoriene som kreves i næringsoppgaven. Du kan laste ned en næringsoppgave fra altinn.no hvis du lurer på hvilke utgiftskategorier du trenger.

– Hvordan ordner du skatteinnbetalingen?
– Næringsdrivende plikter å betale forskuddsskatt. Den må betales fire ganger i året. Det er du selv som skal melde fra til skattekontoret om årets forventede overskudd i næringen. Hvis ikke brukes siste ligning de har på deg. Basert på dette, fastsetter skattekontoret årets forskuddsskatt.

– Det er vanskelig å vite på forhånd hvor stort årets overskudd kommer til å bli. Man kan derfor melde inn at forventet overskudd er nokså lavt, evt kr 0,-. Dette kan du gjøre når som helst på skatteetaten.no > bestill/endre skattekort. Da slipper man unna med en lav eller ingen forskuddsskatt. Etter at året er slutt, regner jeg ut hvor mye skatt jeg skylder. Dette betaler jeg inn i april/mai og unngår derved rentetillegg på restskatten.

– Hva med momsen? Kvartalsvis eller etterskuddsvis?
– Da jeg meldte meg inn i MVA-registeret var det en liten boks man kunne huke av på som sa noe slikt som «Omsettes det for under 1 million i året kan moms betales etterskuddsvis». Den krysset jeg av på. Jeg og betaler momsen litt før skatten, våren etter at regnskapsåret er over.

Er du allerede i gang med å betale momsen på forskudd kan du søke om å endre til årlig innbetaling ved å sende epost til skatteetaten i fylket ditt. Dette gjøres før 1. februar.

– Hvordan holder du orden på hvilke penger som skal brukes til hva?

– Jeg foreslår at du gjør følgende:

 • Opprett en konto i nettbanken som heter SKATT/MVA.
 • For hver eneste en faktura du får inn trekker du av 25% moms umiddelbart og setter inn på SKATT/MVA – kontoen.
 • Trekk så skatten (34 – 40%). Flytt disse pengene over til SKATT/MVA-kontoen og glem dem! Skatteprosenten varier i forhold til inntektene.
 • Resten er lønna di.

– Fører du i tillegg et relativt nøyaktig regnskap i løpet av året, slik jeg gjør, kan du hente ut litt penger fra skatte- og mva-kontoen etterhvert hvis du ser du har altfor mye der. Men er du litt småparanoid så lar du dem bare stå, og venter til skatt og moms er betalt. Det som måtte bli igjen er da dine penger, sier Jan Thomas Pettersen.

– Det blir som å få igjen på skatten hvert år. Husk at du vil få gode renter på denne kontoen også siden summen fort kan bli ganske stor.

Last ned Jan Thomas’ regneark fra Dokumentbanken.

Husk at du kan få momsrefusjon på utgifter du hadde før foretaket ble MVA-pliktig. Du har opptil tre år på deg til å søke om det som kalles tilbakegående avgiftsoppgjør. Vi viser deg hvordan.

Har du et nytt foretak som er i ferd med å nå omsetning på 50 000 kroner? Her får du vite når du må registrere deg i MVA-registeret og en innføring i hvordan du gjør det.

Foto (øverst i saken): Ansik

Sist oppdatert: 10.02.12

20 kommentarer

 • Fantastisk artikkel! Mye å lære her..

 • Er det lov å sette null i næringsinntekt på skattekortet, og sette av skattepenger gjennom året og betale etterskuddsvis på den måten det beskrives i artikkelen?

  Det virker som en god løsning når man aldri helt vet hvor mye man ender opp med å tjene i løpet av et år.

  Eller er det bedre å justere skattekortet sitt fortløpende gjennom hele året etter hva man faktisk tjener?

 • Hansson sier:

  Først og fremst har du ikke skattekort hvis du er næringsdrivende. Skattekort er for lønnstakere.

  I starten er det ingen problem å melde inn lavt næringsoverskudd, men når de ser at du begynner å tjene penger setter de automatisk skatten i forhold til dette. Hvis du tror du får lavere inntekt et år kan du be dem skru ned tallet og heller sette av penger på en egen skattekonto.

 • -men hvordan forholder man seg til forskuddsskatt når man ikke aner hvor mye man vil få i næringsoverskudd? Jeg kan jo anta at jeg vil tjene så og så mye, men det vil jo alltid avvike fra realiteten. Mitt næringsoverskudd kan variere med flere hundre tusen fra år til år -da er det vel ingen annen utvei enn å ha løpende kommunikasjon med skattemyndighetene for å få en forskuddsskatt man kan leve med?

 • Hansson sier:

  Det er løpende kommunikasjon som er greia her. Det er ingen strenge regler for hvordan det skal foregå. Du trenger jo ikke å snakke med dem hver eneste gang situasjonen endres litt. Det holder at du gir dem beskjed før siste årlige innbetalingstermin om at du ikke kommer til å tjene nok, slik at du kan kutte drastisk ned på siste termin, eventuelt slippe den helt. Det eneste som er strengt er at du faktisk betaler inn alt du skylder til slutt, og innen fristen. Betaler du for lite forskudd får du ganske dyre renter på «lånet», så det er bedre å betale litt for mye og heller få tilbake seinere.

 • berby sier:

  Hei,

  1
  Forblir man mva-pliktig når man begynner på et nytt år? eller må man passere 50 000 grensen på nytt?

  2
  Hvis man kjøpte en vare fra utlandet før nyttår, men varen først kom på nyåret og mva-faktura kommer jo da også på det nye året. kan man bruke mva-fakturaen til året som var eller blir den bundet til det nye året?

 • Hansson sier:

  Hei! 1) Du forblir mva-pliktig. 2) Du skal ta med fakturaen i det året da selve kjøpet ble gjort, uavhengig av når varen kommer.

 • Hei,

  Takk for supert regneark! Har et par spørsmål dog. Er det riktig at det ikke beregnes mva fra konto 6695? Et annet spørsmål. Hvordan fører du mva som kommer på bestillinger fra utlandet? Bestilte varer fra Sverige (uten svensk mva.) Fikk faktura fra posten, gebyr og (norsk) mva. Lagde meg en kolonne med nr 2710 hvor jeg førte kun mva fra fortollingskvitteringen (denne blir summert inn i mva raden på bunnen. Gebyrene på samme faktura ble ført i 6695 (det sto ikke momspliktig beløp på faktura), blir det riktig?

 • Hansson sier:

  Hei, ser ut som det mangler mva-summering i flere av kolonnene der, ja. Regnearket ble bare lagt ut «as is» klart for tilpasning av den enkelte som bruker det. Inngående mva på kjøp fra utlandet kan du føre på 2710 slik du har gjort. Men ikke så logisk at du har ført gebyrene på importen på 6695 (reparasjoner…?). Toll og avgifter kan du føre på 6110 mens gebyrer til spedisjonsfirmaet kan føres på 6790 (andre fremmede tjenester).

 • fsoed sier:

  Har lastet ned regnearket men får bare frem kontoplanen, ikke selve regnearket. Kan noen hjelpe en dummy nybegynner?

 • Hansson sier:

  Nederst på siden i Excel eller tilsvarende er det to faner. Selve regnearket ligger på den andre fanen, til venstre for kontoplanen.

 • Anders sier:

  Hei, og takk for et meget nyttig innlegg. Jeg liker spesielt dette forslaget:

  «Det er vanskelig å vite på forhånd hvor stort årets overskudd kommer til å bli. Man kan derfor melde inn at forventet overskudd er nokså lavt, evt kr 0,-. Dette kan du gjøre når som helst på http://www.skatteetaten.no > bestill/endre skattekort. Da slipper man unna med en lav eller ingen forskuddsskatt. Etter at året er slutt, regner jeg ut hvor mye skatt jeg skylder. Dette betaler jeg inn i april/mai og unngår derved rentetillegg på restskatten.»

  Med denne metoden slipper man i praksis å betale forskuddsskatt, men betaler etter man har tjent, ut fra gjeldende beløp som er satt av på konto, noe som virker mer ryddig og oversiktlig.

  Men her lurer jeg på et par ting:

  1) Er dette lovlig eller litt scatchy?

  2) Hvordan går man frem for å betale i april/mai året etter? Hvor får man informasjon om kontonummeret dette skal betales inn til? Vil ikke skattekontoret begynne å lure hvis jeg plutselig betaler inn f.eks. 100,000 helt uten videre, uten at de har sendt meg en giro? Og hvordan vet de hva det gjelder? Ja, i det hele tatt… Hvordan gjøres dette i praksis?

 • Anders: Så lenge tallet du oppgir til Skatteetaten har en viss rot i virkeligheten, så er det ikke noe i veien for at det er lavt. Det er klin umulig for frilansere å vite på forhånd hvordan månedens omsetning blir. Men å sette det til null når du vet at du kommer til å omsette for en viss sum, er nok ikke helt reglementert. Når du i løpet av året vet at du omsetter for mer eller mindre enn du har meldt inn, bør du justert beløpet de skriver ut i forskuddsskatt: http://skatteetaten.no/no/Skjemaer/Soknad-om-endring-av-eller-krav-om-skattekortforskuddsskatt/. Uansett, skatteetaten er happy så lenge de får skattepengene sine. Det du ikke betaler i løpet av året, betaler du året etter innen 30. mai ved å gå til skatteetaten.no og generere KID-nummer for tilleggsforskudd: https://www.skatteetaten.no/no/Person/Skatteoppgjor/Restskatt/Betaling-og-kidnummer/Lag-KID-nummer

  Dette er alt som trengs for at pengene skal finne veien til riktig konto.

 • John sier:

  Hei..
  I «regnestykket» er det lagt inn for 35% skatt.
  Men hvordan og hvor i regnearket endrer man prosenten ?
  I mitt tilfelle, til 40%

 • Hvis du klikker på tallene under «å betale i skatt» kan du fritt endre formelen som kommer til syne i formelfeltet øverst.

 • John sier:

  Suverent Atle, takk !

 • Ole sier:

  Hei! Flott artikkel. Ut fra den har jeg nå bestilt skjema for endring av forskuddsskatt, og sitter med det nå. (Kunne ikke gjøre det digitalt fordi jeg ikke har bank-id eller de andre innloggingsmetodene nå.)

  Opplysningene om den siste inntekten de har på meg står under følgende to punkter:

  Personinntekt jord/skog/rein og annen næring, samt under Overskudd næring (beløpet er de samme på begge postene).

  Kanskje et åpenbart spørsmål, men jeg vil gjerne være sikker på å gjøre dette riktig: Det er altså disse to punktene jeg endrer til noe lavere for å betale mindre forskuddskatt i år?

  Lenger nede, under punktet Annen formue (bankinnskudd, aksjer, bil etc) står det et relativt høyt beløp som IKKE lenger er tilfelle dessverre. Skal jeg endre dette også?

  Og til slutt lurer jeg rett og slett på til hvilken adresse jeg skal sende brevet i retur. Det er sendt fra Skatt vest, Postboks 203, 5402 STORD. Skal det sendes rett tilbake dit? Skatteetaten har jo mange avdelinger. 🙂

  Hvis du kan hjelpe meg med disse spørsmålene er du en reddende engel! 🙂

 • Hansson sier:

  Hvis beløpene er forhåndsutfylt, så er det disse du skal endre, ja. Du skal også endre punktet om annen formue til et reellt tall. Skjemaet skal sendes til din skatteregion. Øst, Vest, Nord… altså nærmest der du bor.

 • Ole sier:

  Glimrende, takk. Jeg vet at noe av den såkalte formuen i seg selv, faktisk var skatt og moms jeg hadde satt av i egne kontoer. Hvordan kan man unngå at dette blir regnet som «formue»? Det er jo bare der i en periode, inntil det skal betales.

 • Hansson sier:

  Formueskatten er lav, og den slår først inn når man har verdier for minst 1 mill. kroner. Har du gjeld på eid bolig vil dette dra ned formuen, og ofte oppheve formuen man har som innskudd i banken.

1 Trackback

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *