Motta betaling i kryptovaluta som frilanser? Hva du bør vite

Bitcoin og Ethereum har gjort det lettere å sende penger internasjonalt. Er det noe vi som frilansere bør dra nytte av?

Kryptovaluta for frilansere

Her ser vi nærmere på hvordan en frilanser kan beskytte seg når de mottar betaling i kryptovaluta. Det inkluderer også en kort forklaring av fakturering og skattemessige forhold.

Et arkaisk system for pengeoverføringer

Frilansere som jobber for utenlandske kunder vet hvor dyrt og tidkrevende det kan være å sende betalinger på tvers av landegrensene. Årsaken kan spores tilbake til den såkalte SWIFT-protokollen, som utgjør selve grunnlaget for dagens internasjonale system.

SWIFT er et arkaisk system for pengeoverføringer som ble opprettet i 1973. Organisasjonen har godt over 10.000 medlemsbanker, og gjennomfører cirka 200 millioner betalinger hver dag.

Overføringstidene varierer mellom alt fra 5 dager til 1 måned, avhengig av hvilket land pengene sendes fra. Underveis er det vanlig at pengene kanaliseres gjennom 3-4 banker, som alle har ulike behandlingstider og interne krav.

Bankene vet i tillegg å ta seg godt betalt, med gebyrer som gjerne kan overstige 300 kroner per transaksjon. Deretter legges det til et gebyr for valutaveksling, som utgjør alt fra 1-3 prosent av beløpet.

I verste fall kan du risikere å betale opptil 500 kroner per transaksjon, som er uholdbart ved fakturering av mindre beløp. Det finnes alternativer som PayPal, men her øker kostnadene til nesten 10% av beløpet.

Kryptovaluta løser problemet (delvis)

Å motta betaling i bitcoins, ethereum eller lignende kan være en smart løsning for frilansere, hvertfall på papiret. Årsakene er som følger:

Transaksjonstid: Det tar kun 30 minutter til 2 timer å motta betalingen, som er en brøkdel av bankenes behandlingstid. Du kan selv følge med på transaksjonen i nåtid.

Kostnader: Du betaler kun et lite gebyr til kryptobørsen når du løser ut betalingen i norske kroner. Det er oftest snakk om 0,01 til 0,025 prosent av beløpet du veksler inn. Det er mikroskopisk sammenlignet med det bankene krever.

Samtidig er det noen ulemper du bør kjenne til, som utdypes i neste avsnitt.

Du må veksle beløpet til norske kroner

Se for deg at du sender en faktura på 10 000 kroner til en utenlandsk kunde, oppgitt i bitcoins. Når du har mottatt betaling vil du måtte kvitte deg med kryptovalutaen til fordel for norske kroner. Problemet er at det for øyeblikket ikke finnes noen enkel måte å gjøre dette på i Norge.

Norges eneste kryptovalutabørs, Bitcoins Norway, gikk konkurs i sommer etter å ha blitt hacket, noe som medførte store tap for kundene. Du er derfor helt avhengig av veksle verdiene dine på en utenlandsk børs.

Majoriteten av nordmenn som skal handle bitcoin eller annen kryptovaluta benytter i dag den amerikanske kryptobørsen Coinbase. Ved hjelp av børsens britiske filial kan du veksle inn pengene i euro eller britiske pund. Uttaksmetodene inkluderer både SEPA og vanlig internasjonal pengeoverføring. SEPA er et billigere og raskere bankbetalingsnettverk internt i EU, som også omfatter norske banker.

Et annet alternativ er kryptobørsen Bitstamp, med base i Luxembourg. De tilbyr også transaksjoner med SEPA. Det koster cirka 30 kroner per uttak og det tar som regel ikke lenger enn 24 timer før du mottar pengene.

Du ender dermed opp med å betale et handelsgebyr, valutavekslingsgebyr og en kostnad på 30 kroner per transaksjon. Det betyr at du som frilanser kan spare flere hundre kroner per betaling, kun ved å motta pengene i krypto fra kundene dine.

Slik går du frem

  1. Registrer ny konto hos en av børsene: De krever at du verifiserer deg. Vær forberedt på å sende inn kopier av pass og fakturaer/brev utstedt av offentlige institusjoner (for å dokumentere adressen din). Verifiseringsprosessen bør ikke ta mer enn 2-3 dager.
  2. Send kunden faktura: Oppgi beløpet i bitcoins sammen med adressen til din kryptolommebok. Husk samtidig å oppgi motverdien i norske kroner, av skattemessige årsaker.
  3. Motta betaling: Når du har mottatt betaling for frilansoppdraget veksler du om pengene til euro eller britiske pund. Ta deretter ut pengene i norske kroner og velg SEPA som overføringsmetode til din egen bank.
  4. Bokføring: Når pengene står på konto i Norge må du bokføre betalingen i norske kroner. To ting kan ha skjedd underveis: Du vil enten ha tapt eller tjent penger ved at bitcoinkursen har endret seg i den tiden det tok oppdragsgiver å overføre pengene. Dette bokfører du enten som et valutatap eller valutagevinst i regnskapet. Forhør deg med regnskapsføreren din, slik at du vet akkurat hvordan det bør gjøres.

Kryptoprisene svinger mye

Den største ulempen med å motta betaling i kryptovaluta som frilanser er markedets uforutsigbarhet. I løpet av 2019 har prisene svingt med inntil 20 prosent per dag, noe som kan føre til store tap (eller gevinster) for deg som frilanser.

Spørsmålet blir dermed hvordan du kan beskytte deg mot slike svingninger, når de først inntreffer?

Det enkle svaret er at du påtar deg en viss risiko ved å kreve betaling i kryptovaluta, uansett hvordan du velger å gjøre det. Det finnes derimot noen triks som gjør det enklere å beskytte seg mot prissvingninger:

  • Spesifiser overfor kunden at betalingen i bitcoin skal tilsvare verdien av fakturabeløpet i norske kroner på overføringstidspunktet.
  • Ved å “låse” kryptobeløpet til den norske kronekursen unngår du at kunden spekulerer med tidspunktet for betalingen for å dra nytte av et prisfall i bitcoin. Samtidig slipper kunden å måtte betale overpris hvis kryptoprisen stiger.

Eksempel: Du sender en faktura til kunden pålydende 20 000 kroner, som tilsvarer 0,1 bitcoin. Ved å låse bitcoinprisen til det norske kronebeløpet unngår du å tape penger. Risikoen er nemlig at bitcoinprisen faller etter at du har utstedt fakturaen. Hvis prisen på BTC går ned med 20%, så vil også din betaling reduseres med et tilsvarende beløp.

På samme måte vil dette også beskytte oppdragsgiveren din mot prisstigninger. Ved betaling av faktura vil oppdragsgiveren måtte kjøpe bitcoins tilsvarende verdien av 20 000 kroner. Da spiller det ingen rolle om prisen har falt eller steget i mellomtiden.

  • Husk å sette opp varsel via e-post på kryptobørsen slik at du får melding umiddelbart ved mottatt betaling. For å minimere risikoen bør du selge kryptovalutaen så fort som mulig, ved å veksle verdiene inn i euro.

Noen tips til slutt

Velger du å motta betaling i bitcoin (eller andre kryptovalutaer) er det viktig at du er komfortabel med tjenesten. For å gjøre deg kjent med systemet bør du først eksperimentere litt på forhånd. Kjøp/selg bitcoin for småbeløp, og observer hvordan transaksjonene gjennomføres.

Når du handler bitcoin vil du støte på to forskjellige ordretyper. Du kan enten kjøpe/selge bitcoin til markedspris, eller legge inn det som kalles et limit bud. For å minske risikoen bør du alltid velge en markedsordre, slik at kjøpet gjennomføres umiddelbart.

Husk samtidig at det er mye risiko forbundet med å handle bitcoin. Flere børser har blitt veltet de siste årene som følge av datainnbrudd og svindel. Derfor bør du aldri motta større betalinger i bitcoin enn hva du har råd til å tape.

1 kommentar

  • Andre sier:

    Jeg ønsker å presisere at Bitcoins Norway ikke er slått konkurs, og heller ikke den eneste norske børsen. MiraiEx.com er en helnorsk børs godkjent av Finanstilsynet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *