Mange baller i luften gjør deg dummere

Er du en av de som veksler mellom jobb, e-post, twitter og facebook samtidig? Mest sannsynlig er du lite produktiv.

SjonglørIllustrasjonsfoto: Luciano Meirelles.

Hjernen vår er bygget slik at vi jobber best når vi gjør én ting om gangen. Når vi prøver å bruke samme områder av hjernen til forskjellige oppgaver samtidig, sløves hjernen ned og blir mindre effektiv. Vi blir rett og slett dummere og gjør flere feil.

Switch-tasking

Vi kaller det ofte multitasking når vi gjør mange ting på en gang. Det er noe de fleste frilansere må lære seg å beherske.

Men det vi egentlig gjør er noe som kalles switch-tasking. Vi evner bare å gjøre én ting om gangen, men vi kan fokusere på en ting for så å skifte fokus over på en annen ting. Det er bare datamaskiner som har prosessorer med flere kjerner som har evnen til å multitaske.

Lavere IQ

Forskere ved psykiatrisk institutt ved universitetet i London har påvist at multitasking senker hjernens evne til å jobbe effektivt, og tilsvarer et tap på hele 10 IQ-poeng. Noe som tilsvarer mer enn tapet av en natts søvn. Effektiviteten faller med inntil 40 prosent. Til sammenligning går du ned med 5 IQ-poeng om du røyker marihuana.

En hjerne som er god til å jobbe med bare en ting om gangen er også bedre til å multitaske, enn en hjerne som er vant til å jobbe med flere ting på en gang.

Kroppen reagerer også fysisk negativt på multitasking. Vi utløser stresshormoner og adrenalin. Den onde sirkelen er i gang. Vi bruker mer tid på å utføre ting, noe som igjen fører til mer multitasking. Resultatet er en mer stressende tilværelse.

ADT/ADHD

Psykiater Edward Howell mener overdreven bruk av multitasking fører til ADT. Dette er en tilstand som kan minne om ADHD. Personer med ADT har vanskeligheter med å holde fokus og være oppmerksomme.

Hvis du avbryter arbeidet som du holder på med tar det mange minutter før du er tilbake fullt konsentrert om det som du holdt på med før avbruddet.

Konklusjonen er at dersom du gjør en ting om gangen, vil du være mer effektiv og mer nøyaktig. Du blir også en mindre aggressiv person. Et godt råd er derfor å gjøre ferdig en ting før du begynner på det neste. Å gjøre deg litt mer utilgjengelig for meldinger eller på telefon vil mest sannsynlig gjøre deg mer effektiv. Les e-post bare en gang om dagen, slå av meldinger på Facebook og Twitter, samt selve telefonen hvis du har mulighet til det.

Les mer: Multitasking – hva jeg lærte av kokken Patrick

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *