Månedens frilanser: Eventyreren Tormod Granheim

Tormod Granheim lever av det han liker best: Å bestige høye fjell og stå ned igjen på ski. Frilanseventyreren var nylig med over Atlanteren i en sivbåt, og er for tida aktuell med boka ”Spor”.

Navn: Tormod Granheim.

Alder: 36.

Driver med: Motiverende foredrag, tekst, foto/film, og redigering i final cut pro.

Frilanser siden: 1999.

Hva gjorde du før dette? Skole.

Utdanning: Friluftsliv i Bø i Telemark, og noe økonomi

Organisasjonsform: ENK

Nettsted: tormodgranheim.com

”Siden 2002 har jobben min vært å klatre opp på høye fjell og å kjøre ned igjen på ski. I den nye boka «Spor» klatrer jeg og kjører ski på verdens tre høyeste fjell, sammen med geolog og fotograf Fredrik Schenholm.”

Tormod Granheim hadde klatret til topps og kjørt på ski fra både Aguille du Midi, Cho Oyo, Aconcagua, Muztag Ata og Kuksay Peak før han sammen med Tomas Olsson besteg Mount Everest med ski på sekken. Planen de hadde var å stå på ski ned den tre kilometer høye nordveggen, med en gjennomsnittlig helling på 55 grader.

Det siste støtet mot toppen, fra den framskutte baseleiren (ABC), gjorde de to bestekameratene unna på bare 24 timer. Helt unikt i en sammenheng der tradisjonelle ekspedisjoner med bærere gjerne bruker ei uke. Og ingen hadde noensinne stått på ski ned nordveggen før.

Under nedfarten, på rundt 8500 meter, falt Tomas i døden da en sikring løsnet. Tormod fant ikke kompisen igjen, og måtte fullføre aleine. Bragden druknet i tragedien. Han dokumenterte den dramatiske ekspedisjonen i boka «På ski fra Everest«, som kom ut i 2006.

Dramaet på Everest stoppet ikke frilanseventyreren fra Bærum fra å fortsette å utfordre naturkreftene. Sommeren etter var han med som filmfotograf ombord på sivbåten Abora III fra New York til Azorene. Filmen ble laget på oppdrag fra National Geographic Channel.

Tormod Granheim med Abora 3

Foto: Tormodgranheim.com

500 nautiske mil fra land måtte mannskapet gå fra borde, etter at to ror hadde knekt og en fjerdedel av farkosten hadde forsvunnet i de høye bølgene.

Siden den gang har Tormod blitt publisert i 25 land og har jobbet seg gjennom enda flere høyfjellsekspedisjoner. Disse skriver han om i boka som kom ut for noen få dager siden.

Hva handler ”Spor” om, og hvem er i målgruppa?

Spor handler om at det er tre fjell som geologisk defineres som det høyeste fjellet på jorda. I følge med geolog og fotograf Fredrik Schenholm klatret jeg og kjørte ski fra de tre fjellene. Alle som fra tid til annen fascineres av Discovery-channel er i målgruppa. Boken er ment å være lærerik, en form for edutainment.

Hvordan har du gått fram for å greie å leve av å stå på ski på verdens tak?

Det korte svaret er at jeg kombinerer ski med reisereportasjer og annen formidling, i form av bøker, film osv. Men helt ærlig så er det så dyrt å reise til Everest at jeg neppe tjente noe på akkurat den turen.

Hvordan ble du frilanser?

Jeg hadde interesse for foto, men også for fjell, da valget stod mellom å kjøpe et kamera og reise til alpene, eller å kjøpe et kamera og bruke de samme pengene på fotoskole valgte jeg alpene. Drømmen var å bli skifotograf, men etter hvert begynte jeg å bruke tid også foran kamera og drømmen om å kjøre Everest ble født.

Hva var den største utfordringen i starten?

Jeg kom tilbake med mange flotte bilder, til en veldig liten nisje, skimagasiner – og oppdaget at det var vanskelig å selge bildene uten tekst, så til tross for ordblindhet begynte jeg å skrive.

Hvilke erfaringer fra tidligere arbeid har du hatt nytte av som frilanser?

Du er aldri bedre en din siste prestasjon og må levere varene om du vil beholde oppdragsgiverne.

Fri Flyt lærte redaktør Erlend Sande meg at ordet skrivesperre er en myte det ikke er noen grunn til å bry seg om. Det er betryggende å vite de gangene man sitter og klør seg i hodet og skriver ett ord i minuttet. Da må man bare bli sittende, det hjelper ikke å skru av Macen.

Hvilken bakgrunn har du når det gjelder fjell og friluftsliv?

Jeg vokste opp ved Kirkerudbakken, den minste bakken som noen sinne har hatt alpin worldcup. Veien til å kjøre ski fra Everest var lang og spennende.

Cotopaxi

Fredrik Schenholm (t.v.) og Tormod Granheim på toppen av Cotopaxi-vulkanen i Ecuador, som har status som verdens høyeste topp regnet fra jordas senter. Fredrik har også tatt tittelbildet øverst i artikkelen, og er med på ekspedisjonene i Tormods nye bok.

Hvordan greier du å omsette opplevelsene dine til produkter og tjenester du kan selge?

Helt siden Nansens tid, og lenge før det, tenk Odyssevs, har eventyrere formidlet sine opplevelser gjennom media. Det kreves disiplin underveis for å la kamera gå når stormen uler, foto og film er en veldig viktig del av prosessen. For skriveprosessen med tanke påen  omfattende tekst som for eksempel boken Spor, er mye av dialogen hentet direkte fra film eller dagbok for å ivareta det autentiske dokumentarpreget.

Mange journalister gjør seg godt som foredragsholder, det handler i bunn og grunn om det samme: Formidling

For min del som bruker tid på trening på ski i fjellet blir skillet mellom jobb og fritid av og til enda vanskeligere å forstå for de fleste.

Du er fri til å gjøre hva du vil, hvordan greier du å fokusere?

Godt spørsmål, de fleste tror at freelancere kan styre dagene etter eget forgodtbefinnende, men sier du ja til å bruke dagene på kaffedrikking, shopping, eller annen fristende slaraffenvirksomhet, sier du samtidig nei til inntjening. Dette bør man understreke for venner og kjæreste. For min del som bruker tid på trening på ski i fjellet blir skillet mellom jobb og fritid av og til enda vanskeligere å forstå for de fleste.

Det beste er å ha en form for ”kontortid”, jeg står alltid opp 7:20 klar til å svare på telefon om noen ringer 8. Når jeg bruker tid på å bakse oppover i løssnø på perfekte pudderdager for å ta et enslig bilde i usporet snø, merker jeg selv veldig godt forskjell på jobb og fritid.

Hvordan er det for folk i ”eventyrer-bransjen” å søke om pengestøtte? Noen tips om å finne sponsorer?

Mitt tips må være å ha orden i sysakene, men jeg er mottagelig for tips selv på det området.

Hva vet du nå og som du skulle ønske du visste da du startet som næringsdrivende?

Lover du rask levering går det ut over nattesøvnen.

Hva var det første oppdraget ditt?

Et bilde solgt på spec til et skimagasin.

Er det best for soloarbeidere å la seg inspirere av andre, eller bare stole helt og fullt på seg selv og hente styrke innenfra?

Sikkert mange ulike svar på det spørsmålet, jeg liker å jobbe med andre hvis mulig. Men som forfatter må man innse at det i stor grad er en ensom og tidkrevende jobb, i det minste frem til det punktet at en konsulent kan komme på banen. Jeg hadde en super konsulent som jeg gjerne jobber mer med i fremtiden.

Hva er det neste månedens frilanser har på programmet?

Lansering av boken, og premiere på en fiskefilm der Lars Nilssen, mannen bak «Bård og Lars på fisketur», har fulgt en av Norges råeste fiskere, Arne Vidar. Jeg klippet filmen med Lars som regissør i løpet av en hektisk uke i sommer.

I det stille vil jeg jobbe med å planlegge nye prosjekter som skal gjennomføres til vinteren.

Oppdraget du drømmer om å få?

TV-serie om skikjøring kanskje?

Hva er den største forskjellen i arbeidsmetode da du var fersk i forhold til i dag?

Jeg er mer strukturert og målbevisst, har fått mer av både selvtillit og ydmykhet.

Teknisk går ting mye fortere og er blitt kvalitetsmessig mye bedre med digitalfoto. Capture fra tape finnes fortsatt i visse miljøer, men filbasert video er en drøm å jobbe med.

Hva er den beste måten å skaffe seg samarbeidspartnere?

Bygge nettverk. Jeg tar gjerne i mot nye facebookvenner

Jobber du alene eller i kontorfellesskap?

Macen er med der jeg er, kontorfellesskap virker fristende, men jeg reiser for mye til at jeg har vurdert det seriøst. Noen jobber kan gjøres hos oppdragsgiver, andre på kjøkkenbordet.

Beskriv en uvanlig dag på jobben.

I vår forsvant en bekjent høyt på Everest, alene uten oksygen. VG ringte og ville ha en kommentar, hans familie visste lite om høydeklatring og det ble til at jeg fungerte som Jarle Trås pressetalsmann 24/7 i to uker. Det førte til forsinkelser for boken, men forlaget, Publicom, støttet valget om å gjøre en dugnadsjobb for Jarle.

Tar du jobber du egentlig kunne tenkt deg å slippe?

Nei, jeg er privilegert slik sett.

Hva ville du gjort hvis du ikke kunne levd av å gjøre det du gjør nå?

Jeg har en drømmejobb, så jeg skjønner nesten ikke spørsmålet.

Hva er det beste med å være frilanser?

Det er en spennende tilværelse, med gode muligheter for å trives i jobben.

Det er jo morsommere å ha produsert en bok enn en reportasje, og en film i forhold til en snutt.

Og når går du skikkelig lei?

Bokskriving og store klippeprosjekter skaper litt ambivalens fordi de er så arbeidskrevende, men det er jo morsommere å ha produsert en bok enn en reportasje, og en film i forhold til en snutt.

Er du fremdeles frilanser om 10 år, og hva ønsker du å jobbe med i framtida?

Regner med jeg jobber med motiverende foredrag i fremtiden, av og til leker jeg med tanken på å skrive fiksjon, men om det noen gang skjer vil tiden vise.

Et tips på tampen, til alle som drømmer om å gjøre noe lignende som deg?

Hardt og målrettet arbeid er overraskende effektivt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *