Leder: Soga om FJs inkonsekvente «policy»

Frilansklubben (FJ) i Norsk Journalistlag ble spurt om å informere medlemmene om at håndboka «Frilans!» eksisterte, men svaret var at det stred imot «policyen» deres. Samme policy gjelder tydeligvis ikke for alle.

Førsteopplaget av Frilansinfos håndbok «Frilans!» er for lengst  utsolgt. Som bokas forfatter syntes jeg det var underlig at FJ ikke ville informere medlemmene sine om den. Boka kunne åpenbart hatt stor nytteverdi for mange av disse frilanserne.

Vel et år etter er det kanskje trygt å stille følgende spørsmål: Hva er kriteriene for siling av informasjon som skal ut til FJs medlemmer?

ok-ikke-ok

Privilegium for eks-formann

Jeg hadde ingen vansker med å skjønne at kommersielle produkter ikke fallbys gjennom organisasjonen, slik det første svaret fra FJ kunne tyde på. Men det virker underlig at samme organisasjon går til innkjøp av hundrevis av e-bøker fra pengeskribent Otto Risanger, og tilbyr dem gratis til medlemmene. Seks e-bøker som forklarer skatt, moms og næringsoppgave for skribenter er nå integrert som en del av basistilbudet FJ tilbyr medlemmene.

Risanger er tidligere frilansjournalist og tidligere formann i FJ. Undertegnede har aldri vært medlem i FJ. Det er kanskje der forskjellen ligger. Forøvrig er produktene likeartede, har lignende pris, og utfyller hverandre i informasjonen de gir.

Støtte fra IJ hjalp ikke

FJs standpunkt til håndboka «Frilans!» ville vært naturlig hvis det ble gitt ut informasjon for frilansere ukentlig. Men det er ikke tilfelle. Faktisk er «Frilans!» den første boka i Norge noensinne som prøver å ta opp alle problemstillingene en frilanser kommer ut for, og som gjør det over 300 sider.

Institutt for Journalistikk støttet utgivelsen og tok inn boka i biblioteket sitt. Samtidig ble altså frilanserne i NJ nektet informasjon om utgivelsen.

Uklar argumentasjon

Her følger en redigert e-postveksling mellom undertegnede og en medarbeider fra Norsk Journalistlag/FJ. Som observante lesere vil merke endres politikken underveis:

—————-

Fra: Atle Hansson
Til: Gunhild Laland Mohn, Norsk Journalistlag

Dato: 22.02.2009

(…)

Forøvrig har jeg [tidligere] tipset dere om Frilansboka som har fått meget gode
tilbakemeldinger fra leserne. Nevner det igjen fordi jeg regner med
dette kunne være interessant stoff for frilanserne i NJ? Les mer her: (…)

—————-

Fra: Gunhild Laland Mohn, NJ
Til:
Atle Hansson

Dato: 25.02.2009

(…)

Jeg har stor sans for både nettsidene dine og tror helt sikkert boka di er bra! Jeg kan dessverre ikke sende ut noe info om den til våre medlemmer, pga policy om innkjøp av produkter og tjenester.

—————-

Fra: Atle Hansson
Til:
Guhild Laland Mohn, NJ

Dato: 28.02.2009

Hei igjen.

Jeg tenkte mer på en redaksjonell omtale av at boka finnes. Dette kommer vel ikke i konflikt med noen av reglene? Å underslå nyttig, viktig og i norsk sammenheng unik informasjon bare fordi boka koster kroner 260 vil jeg vel hevde er å gjøre frilansmedlemmene deres en bjørnetjeneste.

(…)

Det er ikke hver dag noen andre enn dere selv engasjerer seg for frilansernes sak. Blant tilbakemeldingene jeg får på boka er blant annet «hvorfor ingen i organisasjonene har kunnet gi oss denne informasjonen tidligere».

—————-

Fra: Gunhild Laland Mohn, NJ
Til: Atle Hansson

Dato: 04.03.2009

Hei Atle,

Jeg har sendt forespørselen din videre til kommunikasjonsansvarlig i NJ, Hilde Tretterud, hun vil se på den neste uke.

—————-

Fra: Gunhild Laland Mohn, NJ
Til: Atle Hansson

Dato: 10.03.2009

Nå har jeg sjekka litt mer og så tror jeg at jeg (endelig, jeg må være veldig treig) har skjønt hva du ønsker.
Det du bør gjøre er å tipse Journalisten om boka di, sende dem et eksemplar og be om at den blir anmeldt.
På nj.no gjør vi ikke redasjonelle omtaler av bøker.

Journalisten holder til i samme hus som NJ, men de sitter fire etasjer over, og vi har ikke noe med dem å gjøre til daglig.
Lykke til!

—————-

Fra: Atle Hansson
Til: Gunhild Laland Mohn, NJ

Dato: 11.03.2009

Hei igjen,
har prøvd å tipse Journalisten, men ikke noe svar å få. Får prøve igjen. (…)

[Boka handler i stor grad om] frilansjournalistikk, har intervjuer med blant annet magasinredaktøren i Bergens Tidende (Christina Pletten – tresiders intervju) og et 25 siders kapittel om prising og lisensiering av stoff som vil være interessant for frilanserne å lese. Jeg tar også for meg de dårlige kontraktene (Hjemmet Mortensen og andre), fototyveriene i Kysten Rundt-samarbeidet, virtuelle stofftyverier à la Retriever og Dagbladets tekstarkiv på nett, osv. Sett i en frilanspolitisk sammenheng inneholder boka stoff som kan være med på å få opp øynene hos ferske og ikke så ferske frilansere. Gjelder også sosiale rettigheter og foretaksform/beskatning, osv. Kokkin-dommen m.m. er selvsagt med i kapittelet om opphavsrett.

————-

Fra: Gunhild Laland Mohn, NJ
Til: Atle Hansson

Dato: 13.03.2009

Hei Atle,

Jeg er i utgangspunktet veldig postiv til alt som kan hjelpe frilanserne! Og jeg er sikker på at du har et godt produkt (selv om jeg ikke har lest boka di, og kun snakker ut fra mitt inntrykk fra dine nettsider).
Men jeg må allikevel igjen respondere med at vi desverre ikke ønsker å bruke nettsidene våre til den type artikler som du antyder.
Det er ikke, slik vi oppfatter det, å underslå informasjon. Det finnes mange nyttige bøker på markedet, vi anser det ikke som vår oppgave å rapportere på våre nettsider om alle disse.

—————-

Ikke deres oppgave, selvfølgelig ikke.

Men hvis ikke FJ skal kunne informere om frilansnyheter som har opphav utenfor NJ-husets fire vegger, er det kanskje på tide å heve blikket litt og endre policyen?

2 kommentarer

  • Er det laget noen oppfølgingsartikkel på denne?
    Har du fått innpass hos FJ/NJ pr dd ?

  • Hansson sier:

    Tror ikke det er verdt å sløse mer tid på FJ/NJ, og siden boka fremdeles er utsolgt er det for tida ikke aktuelt å følge opp. Vi får se når ny utgave kommer om de vil nedverdige seg til å f.eks. omtale den redaksjonelt 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *