Leder: Lidl og Bild går sammen om «fotojournalistikk»

Borgerjournalistikk-begrepet tas et hakk videre i Tyskland. Nå skal Lidl selge billige digitalkameraer, sammen med en oppfordring om å laste opp bilder til landets største tabloidavis.

I stedet for å ansette egne folk, satser avisa Bild på å få en hel hær av «frilansreportere» til å laste opp bildene direkte til redaksjonen, fra et eget oppsett i dataprogrammet som følger med.

Men selv om man må ut med 70 euro for kameraet, betaler ikke avisa honorar for bildene. Det blir eventuelt snakk om å honorere de beste, eller innføre en konkurranse om ukas beste bidrag. Men Bild-redaksjonen er så langt ikke helt sikker.

Og imens er interessen stor for å sikre seg de første fotoapparatene, og jobbe gratis for avisa som selger ikke mindre enn 3,3 millioner eksemplarer daglig.

Frykter konkurranse fra amatører

Tyske journalister frykter at jippoet skal senke det journalistiske nivået, og at glade amatører skal kjempe side om side med pressefotografene om de beste bildene.

– Jo flere bilder som dyttes inn på markedet av amatører, der det allerede er tilgang på profesjonelle bilder, desto mer truet blir kvalitetsjournalistikken, sier Eva Werner. Hun er talskvinne for den tyske journalistorganisasjonen, og uttaler seg til The Guardian.

Ifølge Bild-redaksjonen blir alt innsendt materiale utsatt for en nøye journalistisk vurdering.

– Vi er ikke YouTube, understreker en av de ansvarlige.

Når kommer Norge etter?

Publisering av leserbilder er en vanlig foreteelse hos Bild, som har satt på trykk hele 9000 av dem de siste tre årene. Norske mediers bruk av mms-foto fra Ola og Kari blekner i forhold.

Men burde ikke Hjemmet Mortensen snart også gitt folk flest, og ikke bare frilansere, muligheten til å jobbe gratis for dem? Frilansinfo.no forventer at det deles ut gratiskameraer snarest, slik at vi en gang for alle kan få ryddet av veien disse irriterende fotojournalistene som absolutt vil ha penger for å knipse bilder.

God jul!

Kilder:

Mediacratie2.0 (foto), The Guardian, AP

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *