Kan overdreven databruk ødelegge synet?

Det spekuleres ofte i om øynene kan bli påvirket i negativ forstand når du sitter mye foran dataskjermen. – En eneste stor myte, mener øyelege.

Regelmessige pauser, komfortabel lysbakgrunn på PC-skjermen og riktig brillestyrke kan gi deg en enklere frilanshverdag. (Foto: Sappymoosetree, Flickr)

– Så vidt jeg vet kan du ikke ødelegge selve øyeapparatet ved å bruke dataen mye. Jeg har ikke funnet noen artikler fra kyndige personer som påviser dette, sier Joanna Schäfer, øyelege ved Haugesund Sjukehus.

Hun mener at det er en logisk konsekvens at øynene blir slitne etter mye stirring på skjermen, men avviser at dette er skadelig.

– Det blir det samme som å se for mye på TV eller lese en bok for lenge. Det vil gjøre øynene slitne, men det kan ikke gjøre noen skade.

Schäfer mener til og med at datamaskiner og smarttelefoner kan hjelpe de som allerede er svaksynte.

– En kollega av meg i Bergen anbefalte en svært svaksynt pasient å skaffe seg en iPad. Han kunne nesten ikke lese noe som helst, men ved hjelp av surfebrettet kunne han zoome inn på hver enkelt ord.  Dette kan være et godt hjelpemiddel, påpeker øyelegen.

Pauser for å holde fokuset oppe

De fleste av oss har opplevd både å få hodepine og å miste fokus i løpet av lange økter ved datamaskinen. Schäfer anbefaler derfor å ta korte avbrekk for å forhindre dette.

– Å ta pauser når du føler deg anstrengt er viktig, sier hun, og legger til at du også bør sjekke synet regelmessig for å se om du har behov for briller eller kontaktlinser. Både synstest og arbeidsbriller er fradragspliktig i næringsregnskapet

Mange nordmenn går uten briller eller linser når de trenger det, og hele 100 000 her til lands kjøper ferdigbriller som selges i vanlige kolonialforretninger uten å ta en undersøkelse først, ifølge et studie fra TNS Gallup.

– Uten synsundersøkelse vet man ikke om brillen gir en god synskorrigering, og da kan man få forskjellige plager, som hodepine, trøtthet, konsentrasjonsvansker og stiv nakke, sier fagsjef Bjørn Westerfjell i Norges Optikerforbund til oblad.no.

Riktig lysstyrke

Selv om heller ikke feil lysstyrke kan ødelegge synet, er det likevel viktig å passe på at både skjermen og rommet du oppholder deg i er riktig belyst.

– Det finnes ingen regel for hvor lys skjermen skal være, da dette er individuelt fra person til person. Men styrken bør være passelig slik at du føler deg komfortabel og ikke anstrenger øynene, avslutter Schäfer.

4 kommentarer

  • For å nevne det så blunker man mindre når man sitter mye foran skjermen og det gjør øyene tørre og irriterte øyer. Noe som kan forklare tretthet i øyene, m.a.o. slitne, som nevnt i innlegget.
    http://www.lommelegen.no/artikkel/unngå-tørre-øyne

  • Stemmer, Stian. Det er lett å glemme at man blir sittende og nistirre uten å blunke, så da hjelper det med pauser der man f.eks. tar en prat med andre frilansere ansikt til ansikt.

  • Har vel alltid trodd denne påstanden var en myte ja. Så mange timer som jeg selv tidvis sitter bak skjermen skulle jeg vel trengt briller for lenge siden 🙂

  • pleb sier:

    Nordin, jeg visste ikke at du var skribent her ?? 😛

    Men imponerende artikkel. Jeg driver selv et par nettsteder med fokus på synshemmelser, og har lest på div. engelske nettsteder at dette med overdreven databruk ikke har noen negativ effekt, nei.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *