Julegave med bismak

Regjeringen vil fjerne revisjonsplikten for små AS. Dette gjør det mer interessant for oss frilansere å gjøre om firmaet til aksjeselskap slik at vi får bedre vilkår.

Samtidig kan den myke pakken fra regjeringen fremstå som et smådesperat forsøk på å vise handlingskraft overfor de minste bedriftene. Det koster nemlig mer penger å drive et AS enn et enkeltpersonforetak, i form av økte kostnader til regskapsføring. Rapporteringskravene for AS er mer omfattende enn for et ENK. Dermed spises en del av gevinsten med bortfallet av revisjonspålegget bort.

Skattefri omdanning

Det er altså et stykke igjen for regjeringen før småforetakenes rammevilkår faktisk bedres så det monner. Men den nye ordningen er absolutt en oppfordring for deg som er frilanser til å se på mulighetene til å foreta en skattefri omdanning til AS. Det er ingen tvil om at du får økte sosiale rettigheter og blir mer skalerbar for fremtiden hvis du ansetter deg selv i et AS i stedet for å drive et ENK.

Mellom 130 000 og 140 000 selskaper berøres av endringen. Det er aksjeselskaper som omsetter for mindre enn fem millioner kroner årlig og har færre enn 10 ansatte som vil slippe den forhatte revisjonsplikten.

Revisjonskostnadene ligger på mellom 10 000 og 30 000 kroner årlig. Samlet betyr dette en besparelse på mellom halvannen og to milliarder kroner, skriver NTB i dag.

– Politikerne viser med dette at de ser og forstår de minste selskapene, og de viser dem tillit, sier Sandra Riise i Norges Autoriserte Regnskapsføreres Forening (NARF).

– Største forenklingsreform på lang tid

Næringsminister Trond Giske kalte det hele for «den største forenklingsreformen som har vært lagt fram av en regjering på lang tid.» Giske og finansminister Sigbjørn Johnsen har vært to av forkjemperne i et splittet Ap, mens SV har strittet imot. Frykten har vært mer skatteunndragelser og økonomisk kriminalitet.

Sverige innførte et lignende fritak for revisjon 1. november i år.

1 Trackback

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *