Hva gjør du når frilansbedriften vokser?

Vokser firmaet ditt organisk, eller tar du aktivt grep for å ta forretningene noen hakk videre? Les om en frilansers erfaring med å bli reklamebyråeier over natta.

Etter hvert som din lille frilansbedrift vokser, er det ofte naturlig å vurdere å alliere deg med noen andre. Det er viktig å finne en annen utøver som holder et nivå du kan identifisere deg med.

Atle Lillehovde

Atle Lillehovde (foto: Apasje.no).

Enten kan du finne en som driver med det samme som deg selv, eller en som utfyller deg med noe du ikke behersker. Sammen kan dere stå sterkere enn hver for dere. Det er flere mulige samarbeidsformer:

  • Du hyrer inn den andre og betaler lønn eller honorar
  • Dere fakturerer hver for dere, men deler jobben
  • En frilanser fakturerer, mens den andre fakturerer kollegaen for sin del
  • Dere starter felles firma som erstatning for eller tillegg til enkeltpersonforetakene

Webdesigner og illustratør Atle Lillehovde, tidligere frilanser, valgte det siste alternativet. I 2008 gikk han inn som partner i byrået Apasje i Drammen, sammen med to andre.

Ønsket mer stabilitet

– Jeg var klar for å prøve noe nytt, og ta et skritt videre. Målet mitt var å få en mer stabil arbeidshverdag, at kolleger kunne hjelpe til når det er mye å gjøre, og å kunne ta ferie eller langhelg uten at kunder får panikk. Og selvfølgelig å tjene mer penger.

John Sætrang, som inntil nylig hadde vært ansatt i et annet reklamebyrå, og frilanseren Ole Martin Kristiansen, hadde akkurat startet Apasje da Lillehovde kontaktet Sætrang om et samarbeid. Det endte med at han ble med som eier i firmaet.

Apasje

Hårete mål

– Vi flyttet sammen på mitt kontor i Drammens Teater, og leide ut en plass til en frilanser som kom rett fra avgangskullet ved Høgskolen i Buskerud. Etter en kjempestart, men med en nedtur etter finanskrisa, bestemte vi oss i løpet av vinteren 2010-2011 for å nå noen hårete mål, og begynte å lete etter nytt kontor, forteller Lillehovde.

Frilanseren, Laura la Cour Andresen, var interessert i å knytte seg tettere til Apasje, og hun gikk inn som en fjerde partner i firmaet ikke lenge etter.

– Utpå vårparten fant vi det perfekte kontoret, i en gammel 1600-tallsgård i Drammen, og tok noen enkle grep for å bli et mer profesjonelt byrå, sier Lillehovde. Noe av det de gjorde var dette:

  • Bake inn administrasjon i budsjetter
  • Ikke prute med kunder
  • Si nei takk til små budsjetter
  • Bli mer fokusert på riktige designprosesser
  • Søke etter og ansette sin første deltidsansatte.

Den første deltidsansatte kom via et bemanningsbyrå, noe som reduserte risikoen betraktelig i forhold til å ansette noen selv. Trivselen var på topp, med profesjonelle lokaler, med kjøkken og møterom. Ekstra arbeidsplasser ble leid ut til frilansere.

– Enda større frihet

– Det beste med å være frilanser er selvstendighet, at man kan styre dagene forholdsvis fritt, at du kan stappe hele fakturaen i egen lomme de gangene du lander en godt betalt jobb. Følelsen av å være din egen herre er også viktig. Men jeg oppdaget snart at du i et byrå beholder friheten, kanskje enda mer, siden du kan få hjelp av de andre, sier Lillehovde.

– Når du har en aktiv rolle som partner får du gjerne en bedre følelse av suksess enn du får som frilanser, til tross for at den deles med andre. Det er fordi suksessprosjektene i et større firma som ofte er større enn hva en gjennomsnittsfrilanser greier å få til aleine.

Med et større firma er man tilbake der man ofte begynte: Som ansatt lønnsmottaker. Men forskjellen er nå at du er firmaeier, og ikke bare lønnsslave.

Med ansettelse i eget firma følger økt trygghet, og sosiale og skattemessige fordeler. Men så var det dette med å være sin egen herre (eller egen madame) da.

Hva ville du gjort? Fyr løs i kommentarfeltet!

PS – Hvis du som frilanser med enkeltpersonforetak skal kjøpe inn utstyr sammen med andre næringsdrivende, bør du lese denne artikkelen.

1 Trackback

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *