Hva er en barteravtale?

Scenario: Du mottar en gratistjeneste av en frilanserkollega, mot å hjelpe med noe tilbake. Da plikter begge to å sende fakturaer for byttehandelen.

Denne typen byttehandel kalles ofte en barteravtale, og er svært vanlig i næringslivet. Det er en smart måte å skaffe seg goder på, uten å betale for dem i rene penger.

Et eksempel er nett- og papirpublikasjoner som bytter dyre annonseplasser. Barteravtaler er også en nyttig for frilansere. For eksempel kan en fotograf ta bilder gratis for en webdesigner, mot at sistnevnte pusser opp fotografens nettsider.

MVA må rapporteres inn

I disse tilfellene krever faktisk Skatteetaten at det skal betales merverdiavgift ut fra den reelle verdien av byttehandelen. Dere plikter å inngå en skriftlig avtale om verdien på avtalen, og begge skal sende faktura til den andre parten på beløpet som ble avtalt.

Ikke krav om betaling

Det er ikke noe krav om at det faktisk går penger ut/inn av bedriftskontoene. Regnskapsmessig går det i null, siden inntekten er lik utgiften, og firmaene må derfor ikke skatte av omsetningen. Det er først når det er forskjellig størrelse på partenes innsats i byttehandelen at det blir snakk om at penger må utveksles for mellomlegget. Det er også i slike tilfeller en av partene faktisk må betale inn MVA. På neste momsoppgave plikter begge partene å oppgi inngående og utgående moms fra byttehandelen.

Innrapportering av verdiene som skapes gjennom barteravtaler hjelper Statistisk sentralbyrå til å få riktige tall på verdiskapningen i Norge, brutto nasjonalprodukt (BNP).

7 kommentarer

 • Hadde dere kanskje kunne skrevet litt om retainer avtaler også? 🙂 Det er jo en fin måte for mange selvstendige konsulenter å sikre seg litt faste inntekter.

 • Har ikke hørt om noen frilansere som bruker dette, jeg tipper det er et konsept mange norske kunder vil stusse på. Forskudd på prosjektkontrakter er innarbeidet, men forskudd på timebaserte oppdrag med uviss arbeidsmengde er uvanlig. Det er fare for at frilanseren signaliserer mistro til kunden, og mister kontrakten. Man må ta noen forholdsregler, men det er fremdeles veldig mye etterskuddsfakturering i Norge. Hvordan ser du på dette, Kenneth?

 • Det kommer vel ann på hva slags type frilanser man er. Jobber man med illustrasjoner er det kanskje ikke så relevant, men om man f.eks er mer i retningen av en konsulent som jobber med markedsføring blir det jo så absolutt veldig relevant igjen. Jeg for min del prøver alltid å lande en retaineravtale. Det er jo også det som er mest vanlig blant byråene..

 • Gjør du retaineren ikke-refunderbar i tilfelle kunden (av)bryter kontrakten el.l.? Bruker du den til å garantere resultater, der du får betalt kun hvis dere oppnår en målsetning? Hva er fordelen ut over at man sikrer seg et forskudd? Jeg tenker at også markedsførere burde kunne jobbe på prosjektpris, så det er grunnen til at jeg ikke umiddelbart ser hensikten med en retainer-avtale. Men i enkelte tilfeller er det jo ikke så praktisk med prosjekt, så da blir det timer, som bør være siste utvei. Temaet er absolutt noe vi kunne skrevet om, eller enda mer aktuelt for prisskolenhttp://www.timepriskalkulatoren.no

 • Jeg ser langt ifra timer som sist utvei. Retainer er noe som funker best mot større kunder som har behov for kontinuerlig oppfølging i en lengre periode. De skriver under på at de kjøper X timer av deg for X antall måneder. Dette gir flere fordelener:

  For konsulent:
  – Fast inntekt
  – Lettere å planlegge tidsbruk i fremtiden
  – Bedre styring og egen bedrift
  – Man trenger ikke legge like mye ressurser i salg (alt ettersom størrelsen på kontrakten)

  For kunden:
  – Man får som oftest en lavere timespris
  – Lettere å budsjettere
  – Man er sikret tid hos konsulenten.

 • Fint, da er jeg med på hva du mener. Dette høres egentlig ut som en vanlig oppdragsavtale for et timeprisbasert oppdrag av en (u)viss varighet. Man forhandler seg fram til en timepris basert på kontraktens løpetid og timevolum. Jeg trodde at retaineravtaler hadde forskuddsbetaling innbakt, for å låse kontrakten, sikre at frilanseren stiller opp/setter av tid/tar risikoen på å si nei til andre ting når man er bundet av en løpende kontrakt. Men forskudd er jo ikke obligatorisk. Hvordan gjør du dette?

 • Jeg tror ikke det er noen satte regler på hva en retainer avtale skal være. Kort sagt tror jeg bare det handler om at man reserverer tid hos en leverandør til en lavere pris over en gitt periode.

  De fleste retaineravtaler jeg har vært borti har en periode på 12 måneder og faktureres en gang i måned på etterskudd (så fremt ikke leverandør må legge ut for materiell eller andre dyre ting).

  Jeg faktureres i starten av hver måned stort sett uansett.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *