Husk maksgrensa for årlige kontantkjøp

Som du kanskje vet får du ikke lenger skatte- eller momsfradrag for store innkjøp som betales kontant. Men visste du at regelen også gjelder tjenester som betales i mindre deler gjennom året?


Kontorleie, vedlikeholdsavtaler, vasking, revisjon og regnskapsføring er eksempler på løpende tjenester som ikke må betales kontant hvis totalsummen til samme leverandør overstiger kr 10 000 (inkl. mva.) i løpet av året. Det er trolig ikke mange frilansere som ligger i faresonen, men nå er du ihvertfall advart.

Seriekjøp er ikke løpende

Stortinget innførte de nye reglene ved årsskiftet, men de har skapt en del forvirring. Nylig kom derfor Skatteetaten med en presisering av hvordan dette med løpende avtaler skal tolkes.

Betaler du f.eks. bensin til en firmabil gjennom hele året, fra samme bensinstasjon, er det problemfritt å betale kontant selv om den årlige totalsummen overstiger kr 10 000. Det spiller ingen rolle om du har du en form for rabattavtale. Du har ingen løpende avtale om å kjøpe et antall fulle tanker med bensin i løpet av året.

Skal stoppe svarte penger

Bestemmelsen skal gjøre det vanskeligere for useriøse næringsdrivende å skjule omsetning. Den skal også bidra til å redusere konkurransevridningen og omfordelingen av kostnader i samfunnet som skatteunndragelser fører til, ifølge Skatteetaten.

Hvis du først kommer over maksgrensa får du ikke lov til å ta utgiftene inn i regnskapet i det hele tatt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *