Grov forskjellsbehandling av pensjonssparere

Selvstendig næringsdrivende som vil spare til pensjon får likevel ikke samme vilkår som lønnstakere. Finansdepartementet går bort fra planene om å gi like muligheter for alle.

Det er Dagens Næringsliv som skriver at det ikke blir noe av planene om å gi bedre vilkår for sparing av tjenestepensjon til næringsdrivende. Ordningen for likestilling av de to gruppene arbeidere skulle etter planen tre i kraft 1. januar 2011.

Redd det blir for dyrt

Grunngivelsen fra Finansdepartementet er oppsiktsvekkende: De frykter at selvstendige arbeidere skal spare for mye hvis de får sjansen til å sette av like mye som arbeidsgivere kan sette av til sine ansatte.

Avgjørelsen går imot innstillingen fra Finansdepartementets kommisjon for utredning av ny banklov.

Mangler hylekor

Ifølge DN kobler Sandra Riise i Norges Autoriserte Regnskapsføreres Forening avgjørelsen med at gründere ikke har det samme hylekoret som de fagorganiserte, og derfor får dårligere rettigheter.

Fast ansatte får med dagens ordning inntil  55 218 kroner i tjenestepensjon fra arbeidsgiver hvert år, uten å bli skattlagt samme år.

Vi som driver enkeltpersonsforetak kan bare spare 33 212 kroner hvert år, og får attpåtil bare kr 16 973 i skattefradrag. Og slik skal det altså fortsatt være i 2011.

Hvis forslaget fra Banklovkommisjonen hadde blitt tatt til følge ville alle, både næringsdrivende og ansatte, kunne satt av 59 000 kroner i pensjon årlig. Det ville gitt opptil 30 000 kroner i skattefradrag for selvstendig næringsdrivende, ifølge DN.

Foto: IstockPhoto/Jacob Wackerhausen

1 kommentar

1 Trackback

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *