Gratis regnskapsprogram og kurs i regnskapsføring

Et avansert regnskaps- og fakturaprogram på norsk, helt gratis. Er det mulig? Ja faktisk. Og på toppen av det hele får du gratis kurs i regnskapsføring.

Bas21 skjermskudd

Klokken begynner å tikke for innlevering av næringsoppgaven. Kanskje en passende anledning til å ta en liten kikk på det norske regnskapsprogrammet BAS21.

Vi har foretatt en kjapp testkjøring og det ser ut som om dette er fullverdig system for bilagsføring, fakturering, butikksalg og lagerstyring. Systemet ble opprinnelig laget for en større byggevarekjede og skal ha kostet mer enn sju millioner kroner å utvikle.

Og prisen du betaler er som sagt kr. 0,-

Forretningsideen er at mange av småbedriftene kommer til å vokse og dermed kommer til å trenge flerbruker-versjonen av programmet, som koster kr. 299 per måned. Gratisversjonen har ingen andre restriksjoner og har full funksjonalitet.

I tillegg kan du lære en del om hva regnskap går ut på. Det eneste som kreves er at du registrerer deg på Bas21-nettsidene for å få tilgang til kursene. Du får gode svar kjapt hvis du stiller spørsmål i forumet.

Bas21 skjermskudd

Og da lurer vi selvfølgelig på: Hva er haken?

Vi spør Bjørn Normann som står bak både programvaren og nettstedet. Han jobber til daglig med implementering av ERP-systemer for større bedrifter i Skandinavia.

– Jeg var prosjektleder og designer av programvarepakken, og da den var ferdig hadde jeg og selskapet vi utviklet den for samme rettigheter til produktet. I stedet for å gå ut og konkurrere i markedet bestemte jeg meg for å legge den ut på Internett for gratis nedlasting. Siden har det bare vært morsomt for meg å hjelpe entreprenører med å ta programmet i bruk. Videre har jeg ingen konkrete planer. Kanskje noen vil kjøpe konseptet?

– Hva med programoppdateringer?

– Det er ikke planlagt at oppdateringer skal koste noe.

– Og kursene, skal de også være gratis i framtida?

Hvis vi senere skal legge opp til kurs med lærer, vil det antagelig bli mot betaling. Da blir det altså kurs med ukentlige innleveringer osv.

Bas21 skjermskudd

BAS21s brukergrensesnitt er ikke spesielt sexy, men det går i alle fall Ajour Office en høy gang. Ulempen med programmet er at det har mye avansert butikkdata-funksjonalitet, noe som er overflødig for frilansere. Terskelen for å lære å bruke programmet er derfor relativt høy. Heldigvis gir kom-i-gang-manualen (PDF) en god innføring.

Jeg har prøvd et par av de andre norske regnskapsprogrammene for småbedrifter, og selv for en relativt datakyndig kar er de ikke helt lette å sette seg inn i. Prisene ligger vanligvis på mellom 1000 og 6000 kroner i innkjøp pluss en tusenlapp eller mer i obligatorisk serviceavtale hvert år. Og ingen regnskapskurs inkludert. Så hvis du uansett må lære deg hvordan et slikt program fungerer ville jeg vel egentlig ikke nølt med å prøve BAS21 og i tillegg spart noen tusen kroner.

Av nyttige funksjoner nevner vi statistikker og årsrapporter, purring, faktura som pdf-fil, konfigurerbar kontoplan og støtte for utenlandsk valuta.

Programmet kan lastes ned fra http://bas21.net

22 kommentarer

 • Tommy Høyland sier:

  Ønsker og prøve BAS21, har lastet ned og innstallert programmet men har ikke noe brukernavn og passord for og komme inn.
  Er dette noe du kan hjelpe meg med?
  Vennlig hilsen Tommy

 • Hansson sier:

  Husker ikke hvordan jeg gjorde det, så du må nesten ta en prat med BAS21 om dette.

 • John Doe sier:

  Passordet for å komme inn er SQL under brukernavnet bas

  MEN, det er ikke mulig å få den nødvendige Eposten tilbake fra Bjørn Normann og det er ingen Email adresse på siden hans. Jeg har prøvet to forskjellige Email adr, men får aldri noe Email fra BAS21

 • Hansson sier:

  Det er sikkert bedre å stille spørsmål via brukerforumet på bas21.no.

 • Geir Einar Linerudt sier:

  Dette programet skulle jo være gratis, din jævla idiot, så svarer de ikke på mail, hukkertfirma det til grader, styr unna, hjelpen kommer aldrig, jævla drit selskap.

 • Hansson sier:

  Oi så sint… Husk å ta pillene dine slik du har fått beskjed om. Hvis det er noen som er idiot så er det sannsynligvis deg. Hvis du ikke greier å installere og bruke dette programmet uten support på mail er det vel ganske åpenlyst at det er du som har et problem, og ingen andre.

 • John Doe sier:

  Joda, det er jeg enig i at brukerforumet på bas21 hadde vært rette stedet. Men når man trenger å bli registrert og BEKREFTE dette ved hjelp av en Email fra bas21 kommer man bare ikke inn på brukerforumet!
  En ny ide??
  takker i så fall

 • Tony sier:

  Jeg kikket på nettsiden bas21.no. Dersom dette er samme firma som det her er snakk om så kan jeg ikke si meg imponert sålangt i alle fall.

  Siden det er gratis så er det naturligvis vanskelig å sammenlikne med andre programmer. Grensesnittet ser helt OK ut. Ikke det letteste, men igjen. Det er gratis.

  Sånn kort oppsummert: du får det du betaler for.

  FYI, flaming av andre brukere er dårlig reklame for nettstedet. Å kalle brukere for idioter på bakgrunn av dårlig datakunnskaper er kanskje ikke helt veien å gå? Datakunnskaper er sterkt knyttet til alder dette landet. Siden folk i alle aldre kan starte et firma og mange med begrenset datakunnskap skjønner jeg at noen sliter med denne typen programvare. Tenk deg hva folk måtte gjennom bare for å starte lemmings for 15-20 år siden. I tillegg har Geir Einar Linerudt en godt poeng: kan jeg stole på at dette firma hjelper meg når jeg trenger det? Se for det at systemet kræsjer og kundene ikke får levert det de skal og regnskapet ikke stemmer og lønna skal utbetales og…ja, i det hele tatt. Hvem kan du da ringe eller sende mail til for å få hjelp? Nei, Hansson. Artikkelen din var grei, men ikke la deg provosere av andre menneskers frustrasjon neste gang.

 • Hansson sier:

  Tony, hvis du leser Linerudts kommentar på samme måte som meg ser du at det er han som går over streken og kaller undertegnede en j*** idiot… Burde kanskje ha slettet akkurat den kommentaren, men han har jo et viktig poeng i forhold til programmet vi omtaler.

 • Dude sier:

  Mr. Hansson

  Å insinuere at en av dine lesere har behov for medikakamenter, kalle han en idiot og avslutte med at han har manglende ferdigheter på et åpent forum er vel neppe tegn på forståelse, toleranse eller profesjonell oppførsel.

  Selvsagt går karen over streken, men på et forum får man ta dette med en klype salt. Hvis du i fremtiden velger å holde på din ærekjære oppførsel vil du etterhvert bli sliten, for dette er neppe siste gang du kommer til å bli kalt en idiot på forumet. Ikke nødvendigvis fordi du er en idiot, men fordi idioter uten legitim grunn kaller andre folk for idioter fordi de nettopp er…idioter 🙂

  Kanskje du i mangel av tålmodighet, toleranse og forståelse for dette helt enkelt ikke egner deg til å kommunisere med leserne på denne måten?

 • Hansson sier:

  Takk for omtanken, skal si fra hvis jeg blir sliten… Men i motsetning til deg mener jeg at man ikke skal tolerere folk med dårlig oppførsel, på samme måte som man ikke tolererer rasister, homofober og andre som forsurer folks liv. Jeg er av den enkle oppfatning at enhver i (nett)samfunnet som ikke greier å oppføre seg akseptabelt bør få høre det. På det punktet er jeg ikke opptatt av verken politisk korrekthet, tålmodighet, toleranse eller diplomati.

  (PS: Jeg driver nettstedet på fritida for å hjelpe andre og da synes jeg de som skjeller meg ut fortjener å få vite at det ikke var særlig kult. Dette betyr ikke at jeg ikke aksepterer saklig kritikk og debatt om innholdet.)

 • Hansson sier:

  Seriøs og bra tjeneste det!

 • Roger sier:

  Man må jo ha lupe for å se hva som står på sidene til «sendregning.no» %-/

 • Hansson sier:

  Her på min laptop ser alt helt normalt ut?!

 • Fredrik sier:

  passordet er sql satår klart i brukerveiledningen

 • Gohei sier:

  Prøvde Bas21 litt, men det klikker og avslutter, dersom du forer det med en feil kommando… Ikke bra. Driver og prøver ut Mamut datax nå, og virker lovende. Selvsagt ikke gratis, men Det er ikke dyrt. Hvis du vil føre regnskap selv, for eget foretak, og ikke har råd til en utgift på 1000-2000 kr. i året for et godt og stabilt regnskapssystem, har du etter min mening ikke et foretak, men en hobbyvirksomhet. Hilsen nystartet.

 • kjexnes sier:

  Dette er et dritt program det er ingen tvil om det,vil ikke andbefale dette til noen.

  Kanskje en grunn til at det er gratis siden det bare kutter ut om du gir det feilkomandoer.

  Nei bare en ting og si er du ikke dreven styr unna syns jeg.

 • ivar@hokling.no sier:

  Jeg ser iallefall ut fra de innleggene som er skrevet her at dette er fullstendig styr unna for en som er selvstendig næringsdrivende og ønsker å bruke tiden på å tjene penger, istedenfor å bruke tid på useriøse nettsider som lover gull og grønne skoger.
  Takk for meg!

 • Bile sier:

  I er velkomne til å se på http://www.start-base.net her finner I flere gratis programmer.

 • Ronny Hansen sier:

  Hei.
  Jeg har forsøkt å laste ned dette programmet, men helt ærlig: maken til håpløs hjemmeside har jeg aldri i mitt liv sett. For å kunne skrive noe som helst i forumer eller andre ting må man være registrert bruker. For å registrere seg som bruker må man skrive inn noen ord og bokstaver fra en sånn spamsperre under registreringen. Disse bokstavene er totalt uleselige og går rett og slett ikke an uten en diger porsjon flaks å treffe på, og dermed får du faktisk ikke registrert deg. Hvis du like vel prøver å finne noen andre måter å gjøre det på, for eksempel kontakte de som har siden, så finnes det ikke ett eneste sted med kontaktinfo. Eneste stedet du finner noe som kan mine om kontaktinfo er hvis man klikker på «Glemt passord» under feltet for innlogging. Da finner du følgende tekst: «For å tilbakestille passordet må du fylle inn ENTEN brukernavnet ELLER passordet ditt. Dersom vi finner deg i databasen får du en e-post med instruksjoner om hvordan du skal få logget inn. Får du ingen e-post innen rimelig tid betyr det at e-informasjonen du skrev inn var feil. Har du flere e-postadresser bør du sjekke alle før du kontakter Support.» Men her er jo selve problemet. DET FINNES INGEN SUPPORT PÅ SIDEN UTEN Å VÆRE INNLOGGET!!! Er dette en seriøs side eller er det bare useriøst tøv?

 • Artikkelen ble skrevet i 2008, og det har vel i ettertid kommet frem at programmet ikke virker helt som det skal alltid, og siden det er et gratisprogram har sikkert nettsideeieren bare fjernet kontaktinformasjonen for å unngå å få for mange henvendelser. Det kan dermed virke som det hele er i ferd med å dø ut. Anbefaler deg heller å bruke litt penger på ett av de nettbaserte, norske regnskapsprogrammene. Hvis du trenger et godt fakturaprogram kan du prøve Conta Faktura

2 Trackbacks

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *