– God disiplin er noe man må ha

Vi har tatt en prat med frilanseren Espen Friberg, som både står bak egne kunstprosjekter og det kritikerroste designstudioet Yokoland.

En lydskulptur sammensatt av legoklosser laget av Friberg på 1990-tallet. (Foto: NSEW.)

Friberg jobber med både illustrasjon, design og kunstprosjekter. Han startet Yokoland sammen med Aslak Gurholt Rønsen fra Aki Books i 2001, og har blant annet vært å finne på forsiden av det amerikanske magasinet I.D. for sine kreative evner.

Hvordan er en typisk arbeidsdag for en så allsidig frilanser som deg?

– Jeg tror egentlig ikke det finnes noen typisk dag på studioet. Dagene mine er veldig varierte. Noen dager kan gå med til å sitte å skrive e-post hele dagen lang, mens andre ganger sitter jeg og tegner hele dagen. Det kommer veldig an på hvilke prosjekter jeg jobber med egentlig. God disiplin må man uansett ha for å få ting gjort når man er sin egen sjef.

Stemmer det at mye av hverdagen til en kunstner går ut på å søke på stipender og statlig støtte?

– Det gjør nok det for mange kunstnere, og vi har fått endel støtte til Yokoland. Vi har blant annet fått støtte fra Grafill, Illustrasjonsfondet og Kulturrådet. Personlig har jeg ikke fått så mye støtte, så jeg burde bli flinkere på å søke på midler til egne prosjekter.

Du har jobbet noen år i New York. Hva gjorde du der?

– Det var veldig inspirerende og spennende samtidig som det var ganske så hektisk og til tider litt vanskelig å få ting til å gå rundt. Jeg jobbet frilans med illustrasjon for blant annet The New Yorker, New York Times og Bloomberg View samtidig som jeg holdt på med personlige prosjekter.

Hva er ditt største meritt som kunstner?

– Kanskje at Metronomicon Audio stolte på meg såpass at de betalte for å sende opp fem fly for å gjøre skywriting (typografi skrevet med skyer) til plateomslaget albumet «5.0». Den ble typografert over Cocoa Beach, Florida, USA den 30. og 31. oktober 2010. Fem fly fra The Sky Writers skrev «5.0» og «Metronomicon Audio» med røyk, og hver bokstav var rundt 380 meter høy – på nivå med Empire State Building.

Metronomicon Audio

Lengden på reklamen for plateomslaget var på hele 8 kilometer. (Foto: Privat)

Du kan se en video av stuntet her

Har du noen kunstutstillinger i øyeblikket?

– Ingen akkurat i skrivende stund, men vi skal ha en retrospektiv utstilling med Yokoland på Kemistry Gallery i London nærmere jul. Og så har jeg noen personlige arbeider i en gruppeutstilling på Beach London Gallery i september.

Kan du fortelle litt om din rolle i Yokoland?

– Jeg startet Yokoland sammen med Aslak Gurholt Rønsen rundt 2001 og jobbet der frem til 2007 da jeg flyttet til USA. Der jobbet jeg alene et par år før jeg kom tilbake til Yokoland i 2011. I Yokoland er jeg en av fire innbyggere som jobber med grafisk design og illustrajon, hvor bokproduksjon er i fokus.


En «minifabrikk» i Skien laget av Yokoland-designerne som svar på de mange fabrikknedleggelsene i byen siden 70-tallet. Foto: Yokoland.

Holder dere på med noen spesielle prosjekter akkurat nå?

– For tiden holder vi blant annet på med en stor jubileumspublikasjon for Tronsmo og en kokebok for Phaidon på Yokoland. Sånn personlig holder jeg på med en tegneserie i samarbeid med min gode venn og musiker Koppen som driver Metronomicon Audio. Den er basert på historier fra oppveksten vår på Strømmen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *