Gjør du jobber for venner og kjente?

Mange frilansere tar oppdrag for venner og kjente. Dersom du ikke passer godt på, kan det lett føre til pengekrangel og ødelagte vennskap.

VennetjenesterBør venner behandles som vanlige kunder? Foto: Don LaVange (Flickr).

En vurdering er om du skal ta jobben, en annen er til hvilken pris gjør du skal gjøre den. Venner forventer å få en fordelaktig prising på arbeidet, og kan kanskje bli sure dersom de ikke får det.

Det kan være en fordel at du fastlegger en helt spesifikk rabattordning som er lik for alle dine nære venner, eller rett og slett at du bestemmer deg for at ingen får noe som helst rabatt.

Okei å være grei

Det er helt i orden å være grei og gjøre ting gratis for venner og kjente.

Men siden du ikke lenger driver med det du gjør på hobbybasis, men som profesjonell utøver, bør det også være enkelt for venner og kjente å forstå at du ikke lenger har kapasitet eller lyst til å ta på deg gratisarbeid som kan gå ut over årsinntekten. Dette er en vurdering du må ta enten på generelt grunnlag, eller fra gang til gang.

Arbeidsbeskrivelse

Når du utfører arbeide for venner er det lett for at dere bare avtaler muntlig. Det fører erfaringsmessig til uenigheter og klamme situasjoner. Hva var det egentlig som ble avtalt?

Som for vanlige kunder må du passe på at dere har helt klare beskrivelser på hva du skal gjøre, og hva tidsfristene er. Lag alltid en god kontrakt som ikke skaper misforståelser.

Dårlig planlegging utløser ofte misnøye, noe som ofte er hovedgrunnen til trøbbel med å få betaling senere.

Viktige punkt i en kontrakt er:

  • Hvilket arbeid skal gjøres. Detaljert informasjon.
  • Når skal arbeidet gjøres.
  • Når skal arbeidet være ferdig.
  • Hva skal arbeidet koste.
  • Når skal arbeidet betales.

Betaling eller delbetaling

Det er vanskelig å be venner om penger. Og kanskje enda vanskeligere å mase om betaling som uteblir. Å jobbe for venner er litt som å låne ut penger til dem. Det er fort gjort at vennskapet går under på grunn av manglende tilbakebetaling.

Ved å avtale delbetaling ettersom arbeidet skrider frem, vil du ha mindre risiko for at betalingen uteblir.

Ikke lov mer enn du kan levere, selv om det er fristende å love at det skal gå kjapt å få tingene ferdig. Da er det bedre at du heller sier nei. Husk at du skal bevare vennskapet både før og etter at du har utført arbeidet ditt.

Konklusjon: Mange av de samme reglene for god kundebehandling gjelder like mye for venner som for vanlige kunder.

1 kommentar

  • odd bahus sier:

    Meget godt skrevet / sagt Stig…, småting som dette kan skape uvennskap, istedenfor å styrke det….

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *