«Gå på jobb» får en ny betydning

Stillesitting er ifølge Verdens Helseorganisasjon like risikabelt som røyking. Anders Berget og Terje Storøy bestemte seg derfor for å gå mer på jobb. På tredemølle.

Kontormølla

Kontormølla er en kompakt og stillegående tredemølle som kan integreres i jobbhverdagen. Foto: Kontormølla AS.

Helsedirektoratet trekker frem stillesitting som en selvstendig risikofaktor for sykdom. Dette til tross for at du kanskje trener eller er aktiv når du ikke sitter stille. Kunnskapen er i tråd med det Frilansinfo tidligere har skrevet om helsefordelene ved å jobbe stående.

Fra stående til gående

Økonom Terje Storøy og fysioterapeut Anders Berget har tatt ideen om å jobbe stående et hakk videre. Den kompakte tredemølla deres, KontorMølla, er stillegående og får plass selv på små kontorer. Den kan settes under et høydejusterbart arbeidsbord og kan brukes noen timer daglig for å avlaste ryggen og motvirke de negative helseeffektene av å sitte.

Stive rygger og vonde nakker

Terje Storøy hadde en stillesittende jobb som analytiker i Statoil, og ville opp av stolen. Anders jobbet tidligere i bedriftshelsetjeneste. Han møtte mange kontoransatte med plager som stive rygger, vonde nakker eller rastløse ben. Og ikke minst kjente han selv at han ble sliten i ryggen ved langvarig sitting, og prøvde å gjøre noe med det.

– Jeg prøvde å stå ved høydejusterbart bord, og det fungerte godt som variasjon, men det hadde også sine ulemper. Leggene blir harde og blodet samler seg i bena. Jeg så på alternativer, og kom over amerikansk forskning på stillesitting og gående arbeid.

Amerikanerne har funnet ut at ansatte er like effektive når de jobber gående som sittende. I tillegg holder lett bevegelse blodet i sirkulasjon, noe som forhindrer åreknuter i beina. Åreknuter kan være et problem hvis man står for mye.

Kroppen går i dvalemodus

Mange frilansere jobber som vanlige kontorarbeidere, og sitter derfor i gjennomsnitt 13,5 timer hver dag hvis vi legger sammen arbeidstid og fritid. Mer enn halvparten av norske arbeidere jobber foran PC-en til daglig.

Når du sitter synker kroppens forbrenning ned til nivå tilsvarende søvn, kolesterolet øker og muskulaturen i bena slår seg av. Langvarig stillesitting øker risikoen for hjertekar-sykdom, rygg- og nakkeplager, diabetes 2 og skrur på kroppens mekanisme for å lagre fett.

– Vi tenkte at det enkle ofte er det beste, og utviklet KontorMølla, forteller Anders Berget.

Denne kompakte og stillegående tredemølla er ifølge Berget den første som er tilpasset åpne kontorlandskap. Da denne artikkelen ble publisert hadde selskapet akkurat solgt den første kontormølla offshore, til glede for oljearbeidere med stillesittende jobber.

Samfunnsgevinst

Helsedirektør Bjørn Inge Larsen har tidligere uttalt at å gå er så sunt, at hvis to millioner nordmenn går ett kvarter mer hver dag, vil det gi samfunnet en gevinst på 50 milliarder kroner i året.

Selv bruker gründer Anders Berget tredemølla på starten av arbeidsdagen, og går seg en times tur mens han jobber.

– Det setter i gang sirkulasjonen og gjør at jeg våkner opp og blir varm i kroppen. Så tar jeg gjerne en ny time eller to gående arbeid etter lunsj. Bytt ut en time sitting daglig med en time rolig gange. Det dekker det anbefalte kravet til daglig aktivitet, og du jobber like effektivt som før når du spaserer, sier Berget.

Ifølge amerikansk forskning tar det bare 45 minutter å bli vant til å jobbe på data like effektivt gående som sittende.

Ikke kalorifokus

I USA er det høyt fokus på hvor mange kalorier du kan forbrenne og hvor mange kilo du kan gå ned. Gutta bak KontorMølla var mer interessert i gående arbeid som en variasjon og kur for stive rygger og nakker.

– Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger, selv fra personer som har hatt ryggplager i flere år. I november startet vi en studie med Karolinska Institutet i Sverige som skal se på effekten av gående arbeid på smerte og sykefravær, sier Anders Berget.

Hvis du vil prøve selv er det mulig å ta med seg laptopen og prøve gående jobbing på ett av KontorMølla AS sine showroom, som finnes i de fleste storbyene i landet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *