Frilansjournalister vil konkurrere mot vikarbyråer

I stedet for å vente på vikarbyråenes inntog i mediebransjen i Norge, vurderer Frilansjournalistene å opprette et eget vikarbyrå for å sikre bedre rettigheter for frilansere.

Organisasjonen har tidligere vært skeptisk til vikarbyråer på frilansmarkedet.

– Jeg har signalisert en viss «laid back» stilling til spørsmålet om hvorvidt det for den enkelte frilanser vil være positivt eller negativt å ta jobber for et vikarbyrå. Det tror jeg faktisk kommer an på hvilke avtaler som kan fremforhandles, sier FJs leder Jørn Wad i en pressemelding på NJ.no.

Vikarbyrå

Adecco er et av de store vikarbyråene i Norge. Blir det i framtida vanlig å hyre frilansere gjennom dem? (Skjermbilde fra adecco.no.)

Vikarbyråer ble tema da det Nordiske frilansseminaret ble avholdt på Hurdalsjøen i Akershus. Frilanseren Ellen Ørnes luftet ideen om et byrå for og av frilansere, og høstet støtte fra både norske og nordiske kollegaer.

Blandede erfaringer fra Sverige

Mens man enda venter på at noen skal penetrere markedet i Norge, er de allerede vikarbyråene på fremmarsj i mediebransjen hos söta bror. Tunge aktører som Bonniers og Sydsvenska Dagbladet har startet konsernvikarbyråer som tilbyr jobb til svenske frilansere uten fast arbeid.

Den store fordelen for frilanserne er 80 prosent lønn selv på de dagene de ikke blir kalt til tjeneste, forutsatt at de er klar til å steppe inn på kortest mulig varsel når de trengs.

Norsk Journalistlag mener på sin side at det ordinære frilansmarkedet undergraves på denne måten. Byråene plukker opp vikarer i stort antall, og gjør det vanskelig å få jobb for de som ikke ønsker å gå med på en slik avtale.

Den svenske frilansjournalisten Jennie Larsson mener byråene verdsetter fleksibilitet over kvalitet blant sine ansatte.

Alternativ løsning

FJ-leder Wad mener det bør være mulig å sette seg ned med byråene og fremme frilansernes krav.

– Det vil bli makt bak kravene dersom en samlet fagforening kan si at den ikke vil anbefale sine medlemmer å benytte byråene med mindre deres ansatte får gode vilkår, sier han.

Flere seminardeltakere uttrykte bekymring når det gjelder framveksten av vikarbyråer, men Wad mener likevel at det er best å ha en litt avventende holdning.

– Vi bør ikke avvise tanken på å samarbeide med disse byråene før vi vet hva vi kan forhandle fram av rettigheter og betingelser.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *