Frilansfotografene gjorde det skarpest

Ikke uventet viser kåringen av vinnerne i Årets bilde 2018 at landets beste fotojournalister er frilansere.

Fjorårets beste bilde ble tatt av frilanseren Brian Cliff Olguin. Det viser Helge og Anniken, en eldre mann og samboeren hans i ei lita seng på en rotete, kommunal hybel. Temaet er fattigdom i Norge, som rammer nesten hver tiende norske innbygger.

Årets bilde 2018Årets bilde 2018: Helge og Anniken, høsten 2018. Foto: Brian Cliff Olguin.

– Ulikhetene i det norske samfunnet ser oss i øynene på en ekstremt verdig måte. […] Det er tydelig at fotografen har en sosial agenda, og har gått grundig til verks, skriver juryen i begrunnelsen, og vedgår at bildet vokste på de helt til det til slutt sto igjen som vinneren.

– Mange som lever med lavinntekt står utenfor det ordinære boligmarkedet. Noen av de dårligst stilte faller også utenfor det private leiemarkedet, og kan derfor kun søke om kommunal leilighet, sier Olguin, ifølge NTB.

Det svart-hvite vinnerbildet gir assosiasjoner til enkelte av bildene fra serien om narkomane og AIDS-syke Wenche, som ble fulgt av Bergens Tidende-fotograf Roar Christiansen over en periode på 15 år.

Frilanserne Odin Jæger og Paul S. Amundsen fikk utmerkelser for henholdsvis årets nyhetsbilde og årets fotojournalist.

Dagens Næringslivs frilanser André Liohn tok førsteprisen i kategorien nyhet utland, med en meget sterk serie fra Venezuela.

Fødeavdeling i Venezuela Fødeavdelingen på Ruiz y Paez-sykehuset i Ciudad Bolívar i Venezuela mangler vann, elektrisitet, medisiner og kirurgiske instrumenter. Antallet kvinner som dør i barsel er mangedoblet de siste årene. Foto: André Liohn.

Trondheims-baserte Therese Alice Sanne fikk førsteprisen i åpen klasse for en serie bilder der unge med psykiske problemer bidrar med tekst og tegning oppå fotoene. Mirjam Stenevik utmerket seg i klassen Dokumentar Norge. Bildene hennes viser dagliglivet på øya Selbjørn, i havgapet sør for Bergen.

I tilegg til de nevnte er flere av de andre deltakerne å regne som frilansere, men står oppført som fast knyttet til bildebyråer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *