Fersk? Startguiden viser deg veien til frilanstilværelsen

Det ville være umulig å leve opp til navnet Frilansinfo.no uten å prøve å lage en trinn-for-trinn-gjennomgang av hvordan man blir løsarbeider. Hvis du lurer på hva du må vite for å sette i gang, har du kommet til rett adresse.
Artikkelserien er delt opp i seks bolker, og tar for seg tida fra før du bestemmer og deg frem til du har registrert firmaet og tar fatt på de første oppgavene som din egen sjef.

Les alt før du tar en avgjørelse, så får du et klarere bilde av hva som venter deg.

PUBLISERT Del 1: Er du forberedt på frilantilværelsen? Sjokklista med alle ulempene!

PUBLISERT Del 2: 25 gode grunner for å bli frilanser. Gla’lista!

PUBLISERT Del 3: Slik finner du et navn til foretaket

PUBLISERT Del 4: Velge selskapsform

PUBLISERT Del 5: Registrere foretaket og alt du trenger å vite om MVA-registrering og forhåndsskatt.

PUBLISERT Del 6: 10 ting å gjøre de første ukene som selvstendig næringsdrivende

PUBLISERT De 10 bud for frilansere (Bonus!)

Illustrasjonen på bildet er laget av Stefan Lucut

15 kommentarer

 • Christiane H. Gjerde sier:

  Hei!

  Jeg går i andre klasse på videregående, og har nylig begynt å jobbe som frilansjournalist. Har skrevet rundt ti artikler for lokalavisen Åsane Tidende, og trives veldig godt i jobben! Tar også bilder, og blir vel sånn sett en fotojournalist.

  Men siden jeg bare er 17, kan jeg ikke starte enkeltmannsforetak enda.. Tenker på å gjøre det straks jeg fyller 18. Er det en god idé, eller er det tidlig å starte noe sånt? Går det an for en som er så ung som meg å jobbe som frilansjournalist uten å ha et eget foretak?

  Anbefaler du å ta utdanning innen journalistikk hvis dette er noe jeg vil jobbe med resten av livet? Går det an å kombinere slike studier med jobb som frilanser?

  Leste artikkelen om 25 gode grunner til å jobbe som frilanser, og jeg er absolutt typen som ville passet til det. Jeg liker veldig godt frihet og å kunne styre min egen hverdag! Men jeg har nok ikke bestemt meg helt enda for om dette er noe jeg vil drive med resten av livet. Bør jeg vente med å starte et foretak til jeg er 100 % sikker på at dette er noe jeg vil drive med i fremtiden?

  Håper på svar!

 • Hansson sier:

  Hei Christiane. Det er aldri for tidlig å begynne. Men du trenger strengt tatt ikke stresse med å tenke på eget foretak nærmest før du har satt i gang. Frilansjournalister kan godt få betalt som lønn. Hvordan fikk du lønn for jobbene du har gjort i Åsane Tidende? Så lenge de gir deg lønn er det unødvendig å starte eget foretak. Det er i prinsippet gratis å starte enkeltpersonforetak, så det skader jo ikke, men du får mer ansvar når det gjelder skatt, moms og selvangivelse for næringsdrivende. Dette kan kanskje være litt komplisert for en 18-åring, og hvis du trenger hjelp må du kanskje betale en regnskapsfører. Derfor er det helt greit hvis du mottar vanlig lønn til du er sikker på at du vil jobbe som frilanser og begynner å jobbe for flere ulike publikasjoner. Utdanning og arbeidserfaring fra flere mediebedrifter er viktig og nyttig, ikke minst med tanke på å knytte gode kontakter du skal bruke og ta vare på resten av karrieren. Det er selvfølgelig helt fint å kombinere studier og frilanserjobb. Det blir enda mer fleksibelt enn å jobbe på dagligvarebutikk 😀

 • Christiane H. Gjerde sier:

  Da tror jeg at jeg venter en stund til med å starte enkeltmannsforetak, slik at jeg får tid til å komme litt inn i det å jobbe som frilansjournalist.

  For jobben i Åsane Tidende har jeg fått betalt for hver enkelt artikkel. Jeg får 500 for en enkeltside og 1000 for en dobbeltside tekst og bilde. Er det en grei pris på det nivået jeg ligger på? Hvor bør prisen ligge fremover? Kan jeg kreve mer etter hvert som jeg får mer erfaring? Kan en kreve mer i større aviser enn i mindre?

  Må si at jobben er helt fantastisk, i hvert fall sammenlignet med å jobbe i butikk! Er utrolig mye mer spennende, og veldig fleksibelt 🙂

 • Hansson sier:

  Vanskelig å si hva som er en okei pris, du kan jo f.eks. sammenligne hva du sitter igjen med (regner med du får utbetalt 500/1000 og at de da allerede har trukket skatt?) i forhold til hvor mange timer du bruker. Hva blir timelønna da? Og hva får veninnene dine i timelønn der de jobber? Du trenger jo ikke gå på slavelønn selv om det er en gøy jobb. Uansett, hvis du er fornøyd er jo det det viktigste. Det er en fin sjanse å få jobbe som journalist og det kan åpne dører for deg seinere. Jeg gjorde det samme da jeg var 17, og lønna stod nok ikke ofte i stil med innsatsen, men det var veldig utviklende og artig. Spør de erfarne journalistene om de kan lese sakene dine, så lærer du raskere av tilbakemeldingene du får.

 • Christiane H. Gjerde sier:

  Nå betaler jeg ikke skatt før jeg tjener rundt 40 000, så de pengene jeg får sitter jeg også igjen med. Har kommet frem til at jeg tjener alt fra 100-250 kroner timen, avhengig av hvor stor artikkelen er og hvor mye tid jeg bruker. Da jeg jobbet på Rema for en stund siden, tjente jeg vel 75 kroner timen, så dette er jo bra lønn sånn sett. Og er veldig god erfaring!

  Har fått en del tilbakemeldinger fra de som jobber i avisen, og det lærer jeg mye av 🙂

 • Christiane H. Gjerde sier:

  Lurer forresten på en ting til. Nå jobber jeg i en lokalavis (for en bydel i Bergen), og sakene jeg får her er veldig lokale. Akkurat nå synes jeg det er veldig gøy, og egentlig på mitt nivå. Men etter hvert har jeg lyst å skrive litt større saker, og gjerne reise til utlandet. Jeg er interessert i politikk, og kunne tenke meg å dekke politiske saker fra utlandet. Samtidig kunne jeg tenke meg å skrive om folk og steder vi ikke hører så mye til vanligvis, for eksempel for et magasin. Hørte et foredrag av en fotojournalist som har laget reportasjer for Vi Menn og A-magasinet, der han har besøkt de mest utrolige steder. Det synes jeg virker veldig gøy. Men hva kan jeg gjøre for å komme inn på det sporet senere, og for å få de jobbene, og ikke sitte i lokalavisen resten av livet? Ikke at det er noe galt med det, det er en veldig gøy jobb, men jeg vil ut og oppleve verden! 🙂

 • Hansson sier:

  Umulig å si noe sikkert om hvordan man får til dette, men det lønner seg jo å reise ikke bare for jobbens del, men også privat, slik at man blir reisevant og lærer språk. Hvis du f.eks. lærer fransk har du tilgang til halve Afrika, f.eks., steder der det ikke er så mange norske journalister. Hvis du får spesialkompetanse på noen land du lærer godt å kjenne, kan du lettere komme tilbake seinere og skrive saker derfra. Vil tro at det er som frilanser du lettest kan få drømmen din oppfylt, men det er jo også redaksjoner som sender ut folk på reiser. Uansett må du knytte kontakter i Norge og få mye erfaring. Har du målet ditt i bakhodet og tar alle valg ut fra det, vil du til slutt lykkes!

 • Christiane H. Gjerde sier:

  Det høres lurt ut. Driver aktivt med friidrett, og får reise mye gjennom den. Var for eksempel i Nord-Italia og Serbia i fjor, og der hadde jeg jo aldri reist hvis ikke det var for idretten. Studerer også spansk på skolen, og kan det brukbart, så jeg får bruke de to tingene fremover. Frilansjournalist høres absolutt gøyest ut!

 • Hei.
  Jeg lurte litt på det med navn på foretaket.
  Har et navn som jeg bruker ganske mye, men så er jeg litt i tvil. Er Mudas Dreadnought noe å bruke, eller burde jeg rett og slett finne på noe annet?
  Har en logo også som jeg, blandt annet, bruker på hjemmesiden min.
  Hadde vært fint om jeg kunne brukt det navnet jeg bruker nå, men etter at jeg leste det om firmanavn så ble jeg usikker.

 • Hansson sier:

  Veldig vanskelig å si sånn uten videre. Du må først tenke på hvem du henvender deg til. Bisnissfolk vil vel kanskje lure litt på den navnet… Selv liker jeg ordet Dreadnought (som i f.eks. Drednought Design) men med Mudas foran høres det bare ut som et navn og da kan du like godt kalle deg Christian S. Breivik.

 • nette sier:

  Hei Hansson,
  Jeg driver et mva pliktig enk foretak. I tillegg er jeg personlig trener, og har nå lyst å begynne å tilby tjenester denne veien også. Dette er jo tjenester som ikke er mva pliktige.
  Så hvordan vil dette fungere, er det slik at jeg kan registrere et nytt enk som ikke er mva pliktig? Og hvordan blir det med selvangivelse og slikt ? Noen tips til meg på dette ?

 • Hansson sier:

  Alle foretak som kommer over minstegrensa ved hjelp av MVA-pliktig omsetning skal MVA-registreres, selv om de også selger tjenester som ikke er MVA-pliktige. Det er normalt å mikse tjenester med og uten MVA i samme foretak, alt som trengs er fakturaer som spesifiserer om den aktuelle tjenesten er med eller uten MVA, og et regnskap som støtter opp under dette skillet mellom de to aktivitetene. Det er f.eks. ikke lov å kreve fradrag for utgående MVA (moms du betaler for innkjøp) på treningsklær (arbeidstøy som PT), siden dette er utgifter knyttet til den momsfrie omsetningen din. Men det er lov å føre totalsummen som fradrag på næringsinntekta, hvis skatteetaten godtar at treningsklær er arbeidstøy som «ikke egner seg til privat bruk» (sjekk det med dem!). Hvis du bruker en vare 20% som trener og 80% som designer, har du lov til å kreve tilbakebetalt 80% av momsutgiftene på kjøpet via omsetningsoppgaven. Forøvrig tror jeg ikke det er mulig bortsett fra i helt sære tilfeller å ha to ulike ENK slik du nevner.

 • nette sier:

  Hei Hansson, og tusen takk for svar. Jeg har av en eller annen grunn ikke trodd det var mulig for meg å fakturere pt tjenester fra mitt IT selskap. Trodde ikke jeg kunne blande disse virksomhetene. Men dette gjør jo verden mye enklere høres det ut som. Når du sier «Regnskap som støtter opp under dette skillet», så antar jeg du mener at alt føres i samme regnskap men at jeg bare ikke krever mva fradrag for utstyr/tøy tilknyttet pt virksomheten? Men at jeg kan utgiftsføre evt. investeringer av utstyr ?

 • Joda, all type næringsaktivitet er mulig i ett og samme ENK. Varesalg krever registrering i Foretaksregisteret. Mange bønder har ENK og driver litt med gårdsbruk, litt med salg av produkter, utleie av hytter, leie av jaktretter… alt under samme organisasjonsnummer, og med ulike momssatser.

  Du fører alt i samme regnskap, ja. Du må føre opp MVA på innkjøpene dine i den «båsen» hvert av de hører hjemme, altså at du vet til hvilken type jobb du bruker det du kjøper inn, og fordeler MVA i forhold til dette. Treningstøyet var bare et eksempel, alle typer kostnader til PT-delen gir skattefradrag, men ingen gir MVA-fradrag. Fradraget i næringsinntekta («skattefradraget») er derimot likt uansett hvor du bruker det du kjøper inn. 1000 kroner i innkjøp til PT-delen gir like stort skattefradrag som 1000 kroner i innkjøp til den andre delen, og like stort fradrag som et innkjøp på 1000 kroner som brukes felles av begge delene av foretaket.

  Hvis du bruker Conta Faktura til fakturering vil det snart komme støtte for ulike avdelinger av samme organisasjonsnummer. Dermed kan du lage fakturaer med ulike markedsføringsnavn, ulik logo osv. alt etter om du fakturerer treningstimer eller noe annet.

 • nette sier:

  Veldig bra! Tusen takk for flott hjelp!

1 Trackback

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *