Facebook-opprop for ny selskapsform for frilansere

Jazzmusikeren Jon Balke har startet et opprop på Facebook med krav om en ny og bedre organisasjonsform for frilansere.

– Vi oppfordrer til en ny driftsform for frilansere som er enkel, oversiktlig, rettferdig, og som sikrer grunnleggende sosiale rettigheter for nyskapende virksomhet i Norge, skriver Balke i oppropet.

Gruppa har nå nesten 500 over 1000 medlemmer, og tallet øker hver dag.


Jon Balke er frilansmusiker og komponist. Foto: Siwan.no

Høl i hue

Balke mener dagens selskapsformer er laget for industri og produksjon av varer.

– Tidene har forandret seg men selskapsformene ikke. AS er for dyrt og komplisert for de fleste av oss, ENK for urettferdig og risky, og NUF må du trikse i utlandet for å få til. Fast ansettelse er jo på vei ned og ut på de fleste områder. Hvorfor ikke lage en tilpasset, enkel selskapsform for frilansere? spør Balke som synes det er «høl i hue» hvis hele det kreative Norge skal måtte etablere stråfirma i utlandet for å drive i Norge.

Tverrfaglig utfordring

Balke sitter i et musikerutvalg i Norsk Jazzforum (NJF) som har sett på saken, uten å få spesielt mye respons. Jazzmusikerne er dårlig organisert, med et bein i NJF og et halvt i Musikernes Fellesorganisasjon (MFO).

– Vi har fått styreleder Odd Erik Hansgaard til å lufte saken i Finansdepartementet. Han har møtt posistiv respons, men ikke noe mer. Vi spilte dette inn til Løken-utvalget, de tok ikke tak idet. Vi har hatt et møte med MFO om det, det skjer lite der òg. Så da tenker vi at organisasjonene vil ha liten egeninteresse i å fronte dette. Dette er mer på tvers av fagene, sier Balke til Frilansinfo.no.

Han oppfordrer nå alle til å bli med i diskusjonen om hvordan en eventuell ny organisasjonsform bør være.

Frilansinfo.no sender oppfordringen videre til leserne våre. Bli med i gruppa her

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *