Få fradrag for pensjonssparing

Du kan få redusert skatten med et femsifret beløp om du betaler inn privat innskuddspensjon innen 31. mars.

Ekstra pensjonssparing kommer godt når man legger frilansfirmaet på hyllen. (Foto: iStockphoto.)

Med Folketrygdens alderspensjon blir 18,1 prosent av personinntekten automatisk overført til din egen pensjonsbeholdning. Dette er en ny ordning som gjelder for inntekt opptil 7,1 ganger grunnbeløpet i Folketrygden (drøyt 562 000 kroner) for de som er født etter 1963. De som er født før 1953 får pensjonspoeng slik som tidligere, mens de som ble født mellom disse årstallene får en blanding av de to modellene.

Privat innskuddspensjon

Problemet er at den statlige alderspensjonen ikke nødvendigvis er høy nok til å opprettholde din normale levestandard når du en gang bestemmer deg for å si farvel til arbeidslivet. Derfor kan det være smart å tegne tjenestepensjon i tillegg.

Et godt alternativ er Obligatorisk tjenestepensjon (OTP) som kan gi skattefradrag på opptil 51 prosent av pensjonsinnskuddet avhengig av inntekten din. Dette er obligatorisk for arbeidstakere, mens selvstendig næringsdrivende i utgangspunktet går glipp av den

Ordningen, som omtales som «en gavepakke for gündere og selvstendig næringsdrivende» av småbedriftsøkonom Ellen Dokk Holm i DNB, går ut på at du årlig kan innbetale og fradragsføre opptil 4 prosent av beregnet inntekt fra næringsvirksomheten din. Dette gjelder for inntekt på mellom 1 G og 12 G, noe som tilsvarer omtrent 79 000 til 950 000 kroner.

I tillegg slipper du å betale skatt på den årlige avkastningen av sparingen.

Mest gunstig for høytlønnede

Ifølge en tabell fra orapp.no er det utvilsomt de med høy inntekt som virkelig kan dra nytte av oppsparing av tjenestepensjon. Har du 900 000 i lønn og setter inn 32 000, vil du få en skattereduksjon på 51 prosent som gjør at den reelle utgiften for å spare beløpet i pensjon kun ender på knappe 16 000 kroner.

Har du 400 000 kroner i næringsinntekt kan du også spare noen tusenlapper, selv om prosentfradraget blir mindre. Ved maksinnskuddet på 4 prosent av inntekten (12 831 kroner) hadde du da fått omrent 5 000 kroner, eller 39 prosent, i skattefradrag.

Du kan opprette OTP-avtale i banken, hos livsforsikringsselskaper, pensjonskasser og forvaltningsselskap for verdipapirfond. Husk at fristen for å betale inn privat innskuddspensjon og dermed få med skattefradraget for 2011 er 31. mars i år, og at du helst bør fikse avtalen i god tid for å være på den sikre siden.

Individuell pensjonssparing

Du kan også supplere OTP med Individuell pensjonssparing (IPS). Dette kan bidra til å sikre deg en verdig alderdom, i hvertfall når det gjelder økonomi. IPS gir i skattefradrag på opptil 15 000 kroner, tilsvarende 28 prosent av sparebeløpet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *