ENK: Ikke kjøp utstyr i firmanavnet

Det er både unødvendig og ikke så gunstig for deg som har enkeltpersonforetak å handle varer som firma og ikke som privatperson. Les hvorfor.

Som foretakseier kan du velge å oppgi firmanavn og organisasjonsnummer når du kjøper varer, utstyr og tjenester. Dette er den rette måten å gjøre det på for aksjeselskaper eller andre typer firmaer med flere partnere.

Men siden enkeltpersonforetak og privatperson er én og samme juridiske person, spiller det ingen rolle regnskapsmessig hvordan vi kjøper varen. Vi har lov til å kjøpe utstyr i vårt eget navn, selv om vi har tenkt å trekke det fra i firmaregnskapet.

———-
Advarsel: Noen i Skatteetaten har andre meninger om dette, samtidig som ingen av de andre forumgjengerne har hatt problemer med å få mva-refusjon og skattefradrag for investeringer foretatt i eget navn. Les denne tråden på Webforumet.no.
———-

Kortere garanti og reklamasjonsrett

Ulempen med å kjøpe f.eks. fotoutstyr i firmaets navn er at Forbrukerkjøpsloven ikke gjelder. Det betyr at du får begrenset reklamasjonsrett. Privatpersoner får fem års reklamasjonsrett på det meste, ihvertfall på produkter som har «lang levetid», ifølge en høyesterettsdom som gjaldt en videospiller (!).

I tillegg gir produsenter eller leverandører ofte en garanti på eget initiativ. Her får private vanligvis to års garanti, mens bedrifter bare får ett år.

Ingen angrerett

Også angreretten din blir kuttet ved kjøp i firmaets navn. Angrerettsloven gir meget bra beskyttelse ved kjøp på nett eller via postordre. Det gis to ukers frist for å oppheve kjøpet og sende varen tilbake uten at du trenger å grunngi det. Som firma har du ingen lovbestemt rett til å angre.

Selger setter vilkårene selv

Har du godtatt kjøpsbetingelsene selgeren har satt for salget, har du ikke noe mer du skulle sagt. Du har akseptert å kjøpe, og da må du og firmaet ditt stå til ansvar for dette. Siden enkeltpersonforetaket er deg selv, er det for å sette det litt på spissen din egen bil som blir solgt på tvangsauksjon hvis du ikke greier å betale regningen.

Det er også vanskeligere å klage hvis du oppdager at du har gjort et dårlig kjøp.

Foretaket ditt har naturligvis en del rettigheter etter Kjøpsloven, men i prinsippet er det opp til selger og kjøper å bli enige om hvilke regler som gjelder. Når kjøpet er gjort, er det vanskelig å gjøre om hvis ikke selgeren er medgjørlig.

Her kan du lese hele Forbrukerkjøpsloven (Lovdata).

Foto: Nikon Norge.

17 kommentarer

 • Bjørn sier:

  Takk for tipset! 🙂

 • Frank sier:

  Er det noen grense på pris? Kan jeg f.eks kjøpe en data til 15 000,- uten at firmanavnet mitt står på salgsdokumentet?

 • Hansson sier:

  Hei. Så lenge du har navnet/etternavnet ditt med i firmanavnet (det må jo alle som har ENK) går det greit å kjøpe dyrt utstyr som privatperson. Hvis du har et AS eller annet selskap der navnet ditt ikke er med, er grensa bare på kr 1000 inkl. mva før firmanavnet må være med på kvitteringen. Skal varene videreselges må i tillegg kjøperens fulle navn være med. Dette gjelder også for enkeltvarer over kr 40000 inkl. mva.

 • Børre sier:

  Hva skjer hvis en privatperson ønsker å kjøpe utstyr fra et firma. Hva er reglene for reklamasjonsretten her?

 • Hansson sier:

  Da gjelder Forbrukerkjøpsloven som gir deg veldig god dekning hvis du vil reklamere på varen. Les mer hos Forbrukerrådet. Du har f.eks. hele 5 års reklamasjonsrett på mobil.

 • Alex sier:

  Hvordan er det med dette beløpet på 15000 kr…
  Er det slik at jeg får tilbake den summen jeg har brukt til utstyr opp til denne summen?( utstyr som skal brukes til å drive ENK med)

 • Hansson sier:

  Grensa på 15 000 gjelder bare for om du får skattefradrag samme året eller ikke. Alle investeringer i driftsmidler (f.eks. datamaskin eller fotoutstyr) over 15 000 kroner må avskrives med 20-30% (avhengig av hva det er) årlig inntil summen kommer under grensa. Til slutt kan hele den siste porsjonen under grensa avskrives samme år.

  Du får ikke igjen hele summen, men du får trukket fra investeringen på næringsinntekten, noe som gir deg lavere skatt på summen som står igjen.

 • Carina Svardal sier:

  Når man driver ENK og ønsker å kjøpe yrkesbil, er det det samme om den registreres på firma eller deg som privatperson?

 • Atle Hansson sier:

  Det er ikke det samme, hvis den registreres på firmaet vil den bli tatt av kreditorene hvis firmaet går konkurs. Firmaet får tilbake momsen på den. Den kan ikke stå parkert hjemme hos deg om natta uten at du må skatte for den. For å slippe byråkratiet bør du bruke en privatbil i firmaet, selv om du kjører så mye at bilen må inn i firmaregnskapet (+6000 km per år). Merk at bilen også vil bli tatt av kreditorene hvis du går personlig konkurs med ENK. Dette er en av flere grunner til å velge AS for å skille dine private eiendeler fra firmaet.

 • Svein Erik sier:

  Hvordan er rettighetene dersom man kjøper en 10 måneder brukt vare av et firma, og denne varen går i stykker etter ytterligere 5 måneder. Er det noen forskjell på om man kjøper den som privatperson eller som firma? Hos noen gjelder kun ett års reklamasjonsrett mellom første selger og første kjøper. Her gjelder altså de særskilte avtalene som jeg ser kan være vanskelig å komme bort fra. Noen innspill?

 • Atle Hansson sier:

  Hei Svein Erik. Det er ingen automatiske garantier ved handel mellom to firma, med mindre selgeren tilbyr dette spesifikt, som en del av kjøpskontrakten (eller dere sammen signerer en kontrakt som inneholder en garanti). Kjøpsloven, som regulerer handel mellom firmaer, beskytter kjøperen mot mangler ved varen som antas å ha vært der når du overtok varen, åpenbare tilbakeholdelser av opplysninger om varens tilstand, eller feile opplysninger (falsk reklame f.eks.). Du kan reklamere, kreve prisavslag eller heving av kjøpet hvis selgeren har brutt kjøpsloven. Siden varen var brukt, og det tross alt har gått noen måneder før varen ble ødelagt, så er det nok dårlige sjanser for å få hevet kjøpet. Du var klar over at varen var brukt, og hvis selgeren ikke har løyet om varens tilstand så har du nok en dårlig sak, dessverre.

 • Ida sier:

  Hei. Jeg er hobbyfotograf og vurderer å starte meg et enkeltmannsforetak. Har 100 % jobb utenom så tenker å starte det først og fremst for å få betalt rett og ryddig. Med familie og som sagt full jobb, kommer jeg nok til å holde meg under 50.000 med god margin. Har du noen tips til hvordan jeg går frem? Og hva er vanlig skatteprosent ? Forstår heller ikke helt dette med avskriving på skatten hvis jeg kjøper fotoutstyr. Kan du komme med et eksempel?

  På forhånd takk.

 • Atle Hansson sier:

  @Ida for å starte et ENK registrerer du dette i Altinn. Du kan lese alt du trenger å vite om ENK på Skatteetaten og Altinn sine nettsider. Skatteprosenten i et ENK er 27%, ned til 25% når statsbudsjettet blir vedtatt. Alle innkjøp i et firma kan trekkes fra på salg du gjør, så hvis du selger fotografi for 10 000 kroner og kjøper varer for 9000 kroner, så har du 1000 kroner i overskudd du må skatte for (270 kroner i skatt blir det av de 1000). Det er altså ikke dumt å bruke penger i firmaet, fordi man skaffer seg utstyr firmaet trenger, samtidig som det reduserer skatten som må betales.

 • Hei. Eg driv språk og kultur. Kan eg skrive alle bøkene i regnskap eg har kjøpt inn til undervisninga? Bøkene handler både tekstbøker, arbeidsbøker og grammatikkbøker.
  På forhånd tusen takk.

 • Atle Hansson sier:

  Hei Yuko, så lenge bøkene du har kjøpt inn enten blir brukt til å utdanna deg sjølv (kurs, vidareutdanning), eller til å utdanna elevane dine, så har du krav på å kunna føra dei i rekneskapen for firmaet og få fradrag på skatten.

 • Hans Øystein Brændjord sier:

  Hei
  jeg har nylig opprettet ENK, men utstyret tenkt brukt i foretaket er kjøpt inn fra januar (i år) og frem til opprettelsen.

  hvordan fører jeg dette inn i regnskapet? er her snakk om 3D printer, PC, oppgraderinger til 3D printer samt diverse forbruk (filament til printer).
  dette er utstyr som jeg har kjøpt inn som privatperson før foretaket ble opprettet. «selger» jeg dette fra meg selv til foretaket? eller fører jeg det kun opp under «kjøp» i regnskapsprogrammet? (benytter Fiken sitt program)

 • Atle Hansson sier:

  Hans Øystein: Se denne artikkelen for svar på spørsmålet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *