Dette bør du vite før du blir frilansskribent

Mange drømmer om å bli frilansskribent på heltid og kunne jobbe fra sitt eget hjemmekontor. Ofte blir jeg møtt med misunnelige kommentarer fra fremmede når jeg forteller om yrket mitt, og jeg snakker sjelden om «medaljens bakside».

Skribent ved datamaskinJobben som skribent for nettsider innebærer både opp- og nedturer, ifølge artikkelforfatteren. Foto: Unsplash.

Som ellers i livet byr frilanstilværelsen på små og store utfordringer, og noen av de største utfordringene med å være frilanser vil jeg formidle her.

Litt om meg selv

Jeg har vært frilansskribent siden 2008, og har hovedsakelig skrevet artikler som har blitt publisert på forskjellige nettsider. Det er spesielt tekstproduksjon innen geografi, reiseliv og økonomi som har vært mitt arbeidsområde. Jeg har også vært skribent for nettutgaven av Store norske leksikon, og var for en periode fagansvarlig for Tunisias geografi. I tillegg har jeg skrevet produkttekster for nettbutikker.

Jeg er selvstendig næringsdrivende og har enkeltpersonforetak. Punktene jeg nevner her, er mine personlige betraktninger, og de kan forhåpentligvis være til hjelp for andre som ønsker å komme i gang med å produsere tekster til nettsider.

Fordeler og ulemper med å være frilansskribent

Den aller største fordelen som frilanser er friheten til å kunne jobbe når man vil og hvor man vil. Du er din egen sjef, og bestemmer stort sett din egen arbeidstid.

En annen fordel er at du kan velge å takke ja til interessante oppdrag, og har muligheten til å velge bort mindre interessante tilbud. Det er dessuten lærerikt å sette seg inn i mange ulike temaer, og man lærer seg etterhvert å tilegne seg nytt stoff raskt.

Den største ulempen med å være frilansskribent for nettsider er den svært variable inntekten man må lære seg å leve med. Enkelte måneder er det stort press med skriving fra morgen til kveld, inklusiv i helger og ferier. Andre måneder er det ingen oppdrag, og begge deler kan være like frustrerende. Går man lenge uten oppdrag, vil økonomiske bekymringer garantert komme snikende.

Unngå dårlig betalte oppdrag over tid

For å få balanse i økonomien som frilansskribent, bør du ikke akseptere for lav betaling av en oppdragsgiver over en lang periode. Det bidrar til at du må skrive mye mer enn normalt for å klare deg økonomisk, noe som ikke er bra i lengden – verken for helsen eller for arbeidslysten.

Skaff deg flere oppdragsgivere

For å unngå perioder uten oppdrag, bør du satse på å skaffe deg to eller tre oppdragsgivere som du sjonglerer mellom. Da vil du slippe usikkerheten dersom hovedoppdragsgiver ikke har arbeid til deg for en lengre periode.

Prøv likevel å unngå store utenlandske firmaer som betaler elendig. Det er flere av disse på markedet som jevnlig søker etter norske skribenter. Enkelte betaler så lite som 45 kroner for en times arbeid, og andre tilbyr kun 60 kroner for en artikkel på 300 ord.

Ved å akseptere en slik betaling bidrar du til å ødelegge for andre frilansere som vil prøve å leve av skrivingen på fulltid.

Da er det bedre å lete etter ledige stillinger der oppdragsgiver holder til i Norge, og du finner jevnlig slike utlyste stillinger på det sosiale nettverket LinkedIn.

Ikke aksepter ekstraarbeid uten betaling

Har du samme oppdragsgiver over en lengre periode, er det fort gjort å akseptere ulønnet arbeid som en “vennetjeneste”. Det kan være små ting som oppdragsgiver ber deg om å gjøre, for eksempel redigering, lenke-oppføringer, korrekturlesing av en kort artikkel som andre har skrevet eller lignende. Det er lettere å si ja enn nei for de fleste i en slik situasjon, fordi man ønsker å opprettholde en god tone med sin oppdragsgiver.

Har du først begynt å jobbe ulønnet, vil du som regel få spørsmål om lignende senere. Det vil etterhvert bli et irritasjonsmoment som du ikke ønsker å forholde deg til i hverdagen.

Hold deg innenfor tidsfristene

Vanligvis gir oppdragsgiver deg en tidsfrist på ditt skrivearbeid. Det kan være lurt å ikke stresse seg opp for mye. Stol på deg selv, og tro at du vil klare det med god margin. Det kan også være lurt å lage en arbeidsplan, slik at du vet hvor mye du må skrive hver dag for å komme i mål.

For å lykkes som frilansskribent på nett kreves det at du er selvstendig, ansvarsfull og disiplinert.

Å fastsette en pris på arbeidet ditt

Det kan være vrient å fastsette en pris på et skrivearbeid. Noen oppdrag er enkle og går raskt unna, mens andre oppdrag er mer tidkrevende. De fleste frilansere går med på en lavere lønn i startfasen, av frykt for å miste sin nye oppdragsgiver til fordel for andre frilansere som priser seg lavere. Vær imidlertid oppmerksom på at det kan være vanskelig å forhandle om lønnen på et senere tidspunkt.

Oppdragsgivere tilbyr ofte en bestemt pris per ord, per time eller per artikkel. Det er ingen riktig eller feil måte å gjøre dette på. Det viktigste er at prisen er akseptabel både for deg og din oppdragsgiver.

Frilansskribenter bruker også en del tid på forefallende arbeid som man ikke får betalt for. Dette kan for eksempel være regnskapsføring, opprette og sende fakturaer, telefon- og e-postkorrespondanse og eventuelle oppdateringer av nettsider. Denne tiden bør også tas med i beregningen når du skal inngå en avtale om pris med oppdragsgiver.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *