Demonstrerer mot rovkontrakter i dag

I dag, på den internasjonale journalistikkens dag, demonstrerer frilansere i Oslo mot kontrakter som innebærer rettighetsrøveri.

På bare noen få døgn har Facebook-initiativet «Ikke rør opphavsretten min» fått mer enn 1500 til å klikke på lik-knappen. Frilansjournalistene i Norsk Journalistlag står bak, og inviterer alle frilansere til en protestmarkering utenfor Hjemmet Mortensens lokaler i Nydalen i dag klokka 13.

Symbolsk adresse

Valget av sted er ikke tilfeldig. Føljetongen om Hjemmet-Mortensen-kontraktene skapte størst bølger av alle kontraktssakene som har versert siden 2008. Omtrent samtidig prøvde Fevennen og Aftenposten seg med henholdsvis ønske om ubetalt flerbruk og et heftig skambud for å kjøpe seg flere rettigheter. Frilansjournalistene måtte også kjempe mot kontraktene fra Edda Media og Bonnier, mens VG, Dagbladet, Buyandread m. fl. rutinemessig publiserer frilansernes arkivstoff uten å betale for seg.

Truer med utestenging

De siste dagene er det Aller-konsernets urimelige kontrakter som har fått det til å koke. Magasinet KK kaller frilanserne sine inn på teppet én etter én, og truer med oppdragsnekt hvis de ikke gir konsernet lov til å distribuere stoffet deres fritt til partnere i Norge og Skandinavia. Skriver du under har du gitt konsernet lov til å gi bort stoffet ditt til alle typer publiseringskanaler. Til og med i medier og på plattformer som ikke er funnet opp enda.

– Det kan godt hende at jeg priser meg for høyt eller for lavt fra tid til annen. Men at jeg med viten og vilje skal gi vekk opphavsretten til mine saker… Så dum er jeg ikke.

Det skriver frilansjournalist Irina Lee i dette blogginnlegget.

Over helga møter representanter fra NJ ledelsen i Aller Media for å levere en formell protest. Temaet blir også en viktig sak på NJs årsmåte som finner sted i dag.

*****

Oppdatering med stoff om aksjonen:

Kampanje: Gjør opprør mot Hjemmet Mortensen

Journalisten: Slåss på Facebook

Journalisten: – Vi stjeler ikke (Hjemmet Mortensen svarer demonstrantene)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *