Danske frilansere til opprør mot lave honorarer

– Vi er medienes fremmedarbeidere. Lønna vår synker hvert år, mens de fast ansatte journalistenes lønn stiger, skriver 85 danske frilansere i et opprop i Politiken.

Opprop i politiken
85 frilansere har signert oppropet i danske Politiken

I den danske avisa Information er nesten 50 prosent av stoffet skrevet av frilansere. De jobber gjennomsnittlig for en timelønn på mellom 62 og 155 kroner, skriver Journalisten.dk. I en artikkelserie har de sett på danske frilanseres lønns- og arbeidsvilkår.

– Takstene er så horribelt lave at man som frilanser ofte arbeider for en tredel av lønna de fast ansatte får, sier frilanser Anders Haahr Rasmussen.

Enorme forskjeller

Honorarene står i grell kontrast til lønna som betales de faste ansatte i Weekendavisen: 49 000 danske kroner i måneden.

Ikke mindre enn tre fjerdedeler av innholdet i denne avisa er laget av frilansere. 22 journalister, seks redaktører, én redaksjonssjef og hele 300 frilansere jobber for avisa.

Kritiserer fagforbundet

Våre kollegaer i sør er i opprør ikke bare mot kundene sine, men også mot sitt eget fagforbund, som de beskylder for å ikke ta dem i forsvar.

– Kunne man forestille seg at en gruppe håndverkere bare troppet opp og tilbød å utføre det samme arbeidet som de faste ansatte, langt billigere, uten at fagforbundet ville reagert? spørres det i oppropet.

– Er bare å si nei

Mediehusene svarer på sin side, som vanlig, at hvis noen er misfornøyde så kan de jo bare si nei. Frilanserne mener redaksjonsledelsene heller burde spørre seg selv om leserne deres får gode aviser ut av den dårlige betalingen.

– Å arbeide under så ringe arbeidsvilkår, som frilanserne gjør, sliter –  ikke minst på ambisjonene, skriver de i oppropet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *