Bunnskrapt kasse i Filmfondet

Økte produksjonskostnader gjør at færre får penger fra Norsk filmfond. Årets tilskuddspott er alt så godt som tom, og det er ingen vits å søke om støtte før i 2009.

Produsentene må nå legge årets filmplaner på is.

– I verste fall kan dette bety en nedbemanning hos de store produsentene, sier Sveinung Golimo, styreleder i Norske film- og TV-produsenters forening, til Aftenposten.

I snitt gir fondet mellom 2 og 3 millioner kroner mer til hvert prosjekt i dag enn for bare et par år siden. Filmen «Max Manus» har fått hele 17 millioner kroner (av et totalbudsjett på 50 mill.), rundt det dobbelte av hva de fleste andre spillefilmer får.

aksel_hennie_som_ma_117881f.jpg
Axel Hennie som motstandshelten Max Manus
i årets storfilm med samme navn. Foto: Filmweb

Asle Vatn hos filmprodusenten Friland, selskapet bak filmer som «Uro», «Tommy’s inferno» og «Vinterkyss» er kritisk til de interne rutinene i Filmfondet.

– Det føles helt absurd. Prosjektene vi har jobbet med det siste halvåret må legges på is, og vi har investert penger som vi like gjerne kunne kastet ut av vinduet, sier han, og legger til at han etterlyser bedre kontroll internt i Filmfondet, slik at ikke ulike konsulenter skal dele ut store summer uten å vite hva de andre holder på med.

– Vi har ikke fått noe informasjon fra Filmfondet. Jeg mistenker at de ikke har hatt helt oversikt selv, og det skaper dårlig forutsigbarhet for oss, sier Vatn.

(Kilde: Aftenposten)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *