Bruker 175 000 for å beskytte frilansere

Norsk Journalistlag trapper opp innsatsen for frilansere. En rapport som er bestilt skal analysere opphavsretten og den nåværende rettstilstanden for frilansjournalister.


(Illustasjonsfoto)

Formålet med prosjektet, som har en prislapp på 175 000 kroner, er å styrke frilansernes honorar- og opphavsrettigheter på lang sikt.

Advokat Astri Lund har blitt satt på saken, og er den som skal utforme rapporten med basis i sin spesialkunnskap om emnet.

Vil foreslå lovendringer

Rapporten skal beskrive dagens situasjon både innenlands og utenfor Norges grenser, og komme med forslag til eventuelle lovendringer som kan komme frilanserne til gode.

– Vi avventer rapporten før vi tar stilling til oppfølgingen. Men vi håper uansett å «vekke» både myndigheter og brukerne, og å samle flere organisasjoner som sliter med de samme utfordringene bak et krav om endringer, sier nestleder i NJ, Thomas Spence til Frilansinfo.

Dårligere kår for frilansjournalister

Mange journalister har uttrykt misnøye med store medieselskaper som er med på å presse prisene ned på et uakseptabelt nivå.

– Store konserner samordner priser uten hensyn til hva journalistikken koster å lage, og dikterer priser og betingelser som ikke er til å leve av, påpeker prosjektarbeider Toralf Sandåker på NJs nettsider.

Kvalitetsjournalistikk i fare

NJ har vært i kontakt med mediebedriftene for å sikre mer rettferdige avtaler, men hittil uten hell.

– Vi har vært i samtaler med oppdragsgiverne i et forsøk på å overbevise dem om at dagens praksis truer den enkelte frilansers mulighet for å levere, og som sådan truer stabile leveranser av kvalitetsjournalistikk fra denne delen av bransjen, sier Spence.

Selskapene tjener på å snekre separate avtaler med hver enkelt frilanser, og har vist seg vanskelige å få til forhandlingsbordet. I tillegg er de få kollektive avtalene NJ har enten gamle eller veldig begrensede.

Rapporten vil bli presentert og drøftet på et seminar rundt årsskiftet 2012-2013, der også en videre handlingsplan skal diskuteres.

 

1 kommentar

  • Lars Martin Fosse sier:

    Dette minner styggelig om de problemene fagoversetterne sliter med. Uten mulighet til å forhandle og opptre kollektivt, har vi svært små muligheter til å bedre vår situasjon. Her må politikerne på banen.

    Lars Martin Fosse
    Styreleder, Norsk fagoversetterforening

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *