Bedre jobb-trivsel med kontorfellesskap

Kontorfellesskap er et sosialt og inspirerende alternativ for soloarbeidere som føler at de lett møter veggen ved å jobbe for seg selv.


Dette er del 3 i en serie om måter å jobbe på som frilanser. Les også del 1 og 2.

Kontor
Lene Bakke Jacobsens kontorplass i Drammen, i lokalene til web- og reklamebyrået Apasje.

Mens noen sitter i kreative kontorfellesskap og drømmer om fire vegger, lukket dør og arbeidsro, holder andre på å gå på veggene av å sitte aleine og jobbe.

Hvis du allerede har fulgt tipset vårt om å jobbe sammen med en frilanskollega på uformelle steder som kjøkkenet, biblioteket eller på kafé, er kanskje neste skritt å leie et skikkelig kontor sammen.

Lei gjerne noe som er for stort til to. På den måten kan dere redusere deres egne kontorutgifter ved å leie ut plasser til andre soloarbeidere.

Er du på jakt etter en kontorplass i et fellesskap, bare til deg selv, er det ikke vanskelig å finne en. I hvertfall ikke i byene. Det legges jevnlig ut annonser på f. eks. Grafill.no og andre bransjeorganisasjoners nettsteder, eller på forumet på Frilansinfo.

Klikket av å sitte hjemme

Frilanser Lisa Vesterås bestemte seg for å finne et kontorfellesskap etter å ha prøvd hjemmekontor lenge nok til å skjønne at det ikke var noe for henne.

– Jeg holdt på å klikke av å sitte hjemme og jobbe, så jeg hadde flaks som fant et veldig sosialt kontorfellesskap. Jeg får mye utbytte av kontoret mitt, både faglig og sosialt. Vi er 17 frilansere av ulikt slag som jobber i samme lokaler, forteller Vesterås.

Tidligere pølsefabrikk

Kontorfellesskapet Fredensborg ligger i en gammel murbygning i Fredenborgsveien i Oslo. Den var lenge en pølsefabrikk, drevet av forfatter Axel Jensens familie. En stor, malt ku på murfasaden stammer fra den tida.

I fellesskapet har Vesterås ikke mindre enn seks frilanskollegaer som alle jobber med mye av det samme som henne. En av fordelene er at de kan dytte oppdrag over til hverandre hvis noen går tom for kapasitet.

Vesterås jobber som oversetter, redaktør og konsulent i forlagsbransjen, og deler kontor med en som driver barnebokforlag. Derfra drypper det inn oppdrag med for eksempel oversettelse og markedsføring.

Spanskkurs og vinkvelder

– Ellers har vi et firma som heter Bokpilotene og en haug med andre yrkesgrupper representert. Kontorfellesskapet har egen grunnlov, månedlige vinkvelder, og et nystartet spanskkurs. Vi har også eget kor, årlig sommerfest og andre tilstelninger. Det er generelt topp stemning til enhver tid, forteller Vesterås.

– Viktig å komme seg ut om morgenen

For designer og illustratør Lene Bakke Jacobsen (bildet) var det heller aldri noe alternativ å sitte hjemme og jobbe.

– Jeg kontaktet flere kontorfellskap i Oslo rett etter studiene. Det er viktig å komme seg ut om morgen, ha et sted å gå til hvor man treffer kjente og likesinnede. Ganske raskt fikk jeg en innebygd samvittighet for å være på jobb, så det å jobbe effektivt var lett. Det  flotte kontorfellskapet og de hyggelige felleslunsjene har nok mye av æren for at arbeidsmoralen var sunn, forteller Bakke Jacobsen.

De første sju årene etter bachelorstudiene i 2001 tilbrakte hun i kontorfellesskap sammen med 11 andre designere og illustratører. Først ved Blå ved Akerselva, seinere i Ullevålsveien.

Etter et avbrekk fra frilanslivet som designer og konsulent hos TINE, savnet hun frie og kreative arbeidsdager igjen. Hun startet derfor på nytt som selvstendig næringsdrivende i 2011.

– Jeg bor i Drammen, og var ute etter et lokale her i byen. Jeg ville ikke lenger pendle til Oslo. Ved tilfeldigheter kom jeg over at byrået Apasje skulle flytte inn i nye og større lokaler. Jeg tok kontakt og avtalen var i boks.

Tanken er at Apasjes lokaler skal fylles med flere selvstendige etter hvert.

Hvordan er det å jobbe sammen med andre som jobber sammen som et team?

–  Å jobbe alene er helt ideelt for meg, og jeg kommer aldri til å føle meg som noen outsider, selv om andre i felleskapet jobber tett sammen. Denne arbeidsstilen er den mest naturlige i verden for meg, og mitt firma er like profesjonelt som større firmaer, selv om jeg bare er én person. Det er dessuten ekstra tilfredstillende å jobbe alene når det går bra!

I motsetning til hva vi har lest tidligere i artikkelen, har ikke Bakke Jacobsen sett at det blir utvekslet jobber i noen særlig grad. De fleste jobber heller lange dager for å få klare å ta unna oppdragene.

– Jeg har alltid skaffet mine egne jobber selv. Men det skal sies at det i mitt tidligere fellskap alltid var åpent for det å videreformidle jobber til andre eller hjelpe hverandre med jobber. Vi pratet mye om det, men i praksis ble det sjelden noe av.

Er det noen negative sider med kontorfellesskap?

– Min erfaring er at dette er en trygg, hyggelig, fri, sosial og harmonisk arbeidsstil/arbeidsplass. Men for at det skal fungere må du ha en innebygd høy arbeidsmoral. Du har ingen sjef som forlanger at du skal være på jobb kl 08.00 sharp, så for enkelte kan det kanskje være lett å sove lenge og ta endel korte arbeidsdager. Selv er jeg nøye med å møte på kontoret før klokka ni, selv uten en sjef.

TIPS: Hvis du skal ut og reise kan du prøve nettsteder som f. eks. Loosecubes.comOpenDesks eller LiquidSpace, der du kan finne kontorplasser i mange land, på døgn- eller månedsbasis.

2 kommentarer

  • Brian Jensen sier:

    Jeg kan kun give forfatteren til dette indlæg helt ret! Efter jeg flyttede fra Danmark til Norge, startede jeg også med at arbejde hjemmefra. Men det gik jeg hurtigt død i – jeg havde ingen inspiration, og følte mig ensom.

    Istedet lejede jeg mig ind i en kontorfællesskab hos http://www.regus.no/ som har en masse flotte kontorhoteller rundt omkring i Oslo, og resten af Norge. Det gav mig straks mere arbejdsmoral, og jeg blev langt mere produktiv og glad, af at være blandt andre mennesker der også kun var der for at arbejde seriøst. Så jeg kan varmt anbefale at komme væk hjemmefra!

  • Varg sier:

    Folk er forskjellige. Å jobbe hjemme i egne omgivelser og slippe å bruke en time av dagen på reising hadde vært en drøm.

    Jeg jobber i et åpent kontorlandskap og klikker av det. Savner lukkede båser som man ser på filmer fra 80- og 90-tallet. Undersøkelser viser at folk flest mener de er mer produktive når de får konsentrert seg i sin egen space. For min egen del ville i hvert fall det vært gjeldende.

1 Trackback

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *